NB I

A hibátlan körülmények hazája

Az ellátás és az ellenfelek egyaránt magas színvonalat képviselnek a törökországi edzőtáborokban.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Rangadó is utazik

A Rangadó.hu saját stábbal, újságíró és fotós kollégával képviselteti magát Törökországban. Január 25-től február 12-ig követjük nyomon a helyszínről a csapatok hétköznapjait, edzéseit, mérkőzéseit.

Idén január végén, február elején ismét benépesülnek a török szállodák és edzőpályák magyar csapatokkal. Antalya és Belek népszerűsége továbbra is töretlen, a téli időszakban több élvonalbeli klubunk készül ott, mint idehaza, de már utánpótlás-együttesek is felfedezték maguknak a paradicsomi körülményeket. Az East-West Utazási és Sport Iroda Kft. menedzsere, Szűcs Mihály immár 12 éve szervezi a magyarok törökországi edzőtáborozását. A Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, az ellátás és az ellenfelek egyaránt magas színvonalat képviselnek.

– Minden ott van, ami a csapatoknak kell. Az Arcadia és az Atlantis szálloda például tizenkét edzőpályával rendelkezik – kezdte Szűcs Mihály. – A török all inclusive ellátás a világon a legjobb szolgáltatásokat takarja. A hibátlan körülményeken kívül fontos, hogy a nap huszonnégy órájában bármilyen ételt és italt lehet fogyasztani a minden igényt kielégítő választékból, az edzésekre korlátlan mennyiségű vizet lehet kivinni, és nem mellesleg minőségi ellenfelekkel lehet mérkőzéseket játszani. A magyar klubok szerencsétlensége, hogy csak március elején folytatódik a bajnokság, mert ebben az időszakban, január elején sok német, török, holland, skandináv, vagy távol-keleti klub edzőtáborozik Törökországban. Kanadából, Brazíliából és az Egyesült Államokból olyan ligacsapatok szoktak érkezni, amelyek szerződés nélküli, illetve lejárt szerződésű játékosokból állnak.

A törökországi utazások és felkészülések másik hazai specialistája, Gelei Károly azt mondta, a téli edzőtáborozásnak Európában négy célállomása van: Spanyolország, Portugália, Ciprus és Törökország. Ezek közül a törökök a legolcsóbbak

– Ez az egyik indok, a másik pedig az, hogy nagyon szervezetten csinálják. Nagyon jól kitalálták, hogy mit kezdjenek a télen üresen álló szállodákkal, és az emiatt munka nélkül maradó sok-sok emberrel – magyarázta az egykori kiváló kapus, Gelei Károly. – Olyan nyomott áron, szinte nullszaldóval dolgoznak, hogy nem lehet versenyezni velük, ha valakinél az ár számít. Egyébként ár-értékarányban is jók a törökök, hiszen annyi ötcsillagos szálloda és nagyon jó minőségű pálya van azon a területen, mint sehol máshol. Tavaly télen körülbelül kétezer csapat edzőtáborozott ott, ezek közül bőven lehet találni ellenfelet, az iráni csapatoktól elkezdve a kínai, koreai együtteseken át egészen a Bundesliga kettes klubokig.

Geleitől megtudtuk, hogy a nagyon dinamikusan fejlődő terület egyik központja Belek, a másik szintén Antalyához tartozó Lara Kundu. Az időjárás tizenhat-tizennyolc fok körül van, tehát ideális. Az eső viszonylag keveset, január-februárban nyolc napot esik, de azt egyhuzamban. Ezért kell a szerződéseket mindig úgy kötni, hogy garantálva legyen a pályára lépési lehetőség akkor is, ha rossz idő van.

Magyar csapatok Törökországban, 2014

Az már biztos, hogy a Debrecen, a Ferencváros, a Paks, az MTK, az Újpest, a Diósgyőr, a Haladás és a Győr idén Törökországban edzőtáborozik. A Kaposvári Rákóczi klubvezetése szerdára ígért választ, de egyelőre nem lehet tudni, hogy a somogyiak szándékoznak-e utazni. Az utánpótlás-csapatok közül a REAC Sportiskola együttese február 16-23. között, a Ferencváros U17- és U19-csapata pedig február 12-19. között edzőtáborozik a törököknél.

Debrecen: február 3-13. Belek, Hotel Arcadia

ellenfeleik közül egyelőre csak a japán élvonalbeli Shonan Bellmare, valamint a román első osztály Gaz Metan Medias ismert, mindkettővel február 12-én játszanak.

Ferencváros: január 25-től február 7-ig Belek, Hotel Atlantis

január 28-án a román másodosztályú Rapid Bucuresti ellen játszanak, január 31-re még nincs ellenfelük, február 3-án a dán Viborg, február 6-án pedig a cseh Sigma Olomouc ellen lépnek pályára.

Paks: február 5-16. Belek, Hotel Atlantis

ellenfeleik: február 8-án a cseh első osztályú Jihlava, 11-én a Rapid Bucuresti, 13-án a szlovák élvonalbeli Senica, 15-én pedig a dán másodosztályban listavezető Hobro.

MTK: február 8-15. Belek, Hotel Arcadia

ellenfeleik: február 10-én a grúz élvonalbeli FC Sioni Bolnisi, 12-én a szlovák Ruzomberok, 14-én pedig az ukrán Metallurg Donyeck

Újpest: február 2-16. Belek, Hotel Arcadia

ellenfeleik: február 8-án a román Gaz Metan Medias, 9-én a szintén román Rapid Bucuresti, 12-én pedig a dán első osztályú Bröndby.

Győri ETO: február 6-16. Belek, Hotel Atlantis

a bajnoki címvédőnek jelenlegi mindössze egyetlen ellenfele ismert: február 11-én a kínai élvonalban szereplő Hangzhou együttesével találkoznak.

Haladás: január 25-től február 5-ig, Antalya, Hotel Topkapi Palace

a szombathelyiek először a kínai első osztályú FC Shandong Luneng ellen játszanak, a többi ellenfelük egyelőre szervezés alatt áll.

Nyíregyháza Spartacus: február 2-12. Antalya, Hotel Topkapi Palace

hat edzőmeccset tervez az NB II listavezetője, ezek közül egy cseh első-, egy román másod- és egy bolgár harmadosztályú ellenfél már biztos.

Dunaújváros PASE: február 1-9. Antalya, Hotel Grand Park Lara

az ellenfelek egyelőre szervezés alatt…

Diósgyőr: február 5-15. Antalya, Hotel Miracle

Akik nem mennek: a Honvéd, a Pápa és a Mezőkövesd biztosan, a Kaposvár, a Kecskemét és a Pécs valószínűleg nem utazik külföldre. A Videoton biztosan, a Puskás Akadémia valószínűleg Spanyolországba utazik, a magyar válogatott viszont szintén a törökök felé veszi az irányt.

Olvasói sztorik