NB I

„Nem hiányzik a Boxing Day”

A Budapest Honvéd védője, Kovács János nyolc év után ünnepel újra Magyarországon.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kovács János, a Budapest Honvéd védője nyolc évig futballozott Angliában, így érthető, hogy az elmúlt szűk évtizedben elszokott a karácsonyi hangulattól a nagy meccsdömping miatt. A játékos a Rangadó.hu megkeresésére elmondta, mi hiányzott neki Angliában az ünnepek alatt, és azt is kifejtette, mivel veszi ki a részét az idei karácsonyból.

– Nyolc évig nem volt karácsonyom – kezdte Kovács János. – Az angolok alapjáraton úgy ünnepelnek, hogy nem december huszonnegyedikén van a nagy nap, hanem huszonötödikén. Aznap gyűlik össze a család, akkor van az ajándékbontás, majd ezt követi az ebéd. Angliában a legszentebb nap a december huszonötödike. Én szenteste mindig edzettem, másnap kaptunk egy szabadnapot, majd huszonhatodikán mindig meccs volt. Ez az úgynevezett Boxing Day-mérkőzés, ami szinte minden csapatnak van. Ez valahol jó, mert egy-két évig érdekes volt, hogy milyen jó karácsonykor focizni, de utána már kicsit nyűg lett. Az angolok sajátossága, hogy telenyomják a karácsonyi időszakot meccsekkel. Ez is mutatja a fanatikusságukat.

A kőkemény védőnek a szigetországban sem kellett teljesen egyedül ünnepelnie, de azért mégis más volt, mint Magyarországon, ahol a rokonok és a barátok élnek.

– Ilyenkor a szüleim mindig kijöttek hozzám, de ez azért nem olyan, mint amikor otthon van az ember Magyarországon, mert nem lehet meglátogatni a barátokat vagy a távolabbi rokonokat. Nagyon készülök a mostani karácsonyra, mondhatni mosolygó lélekkel. Fiatalabb korban még talán máshogy is állunk az ünnepekhez, de ennyi év kihagyás után, idősebb fejjel már nagyon várom, mert ez a családról szól. A nyolc év alatt már megterhelő volt, hogy se karácsony, se szilveszter, hiszen elsején is mindig játszottunk. Most sem fogok össze-vissza bulizni, de várom már, hogy mindenkit körbelátogassunk, aki fontos nekünk – folytatta a kispesti középhátvéd.

A Honvéd-játékos már nagyon várja a szentestét, és ahol tud, be is segít az előkészületekbe. A konyhába viszont maximum étkezés céljából teszi be a lábát.

– A karácsonyfa-állítás férfidolog, így abban természetesen részt veszek, és mellette ott vannak az apróbb teendők, mint a terítés, díszítés vagy a pakolás. A főzésben nem segítek, ezzel szerintem mindenki jobban jár, de az evésből bármikor ki tudom venni a részem.

Olvasói sztorik