NB I

Zöld-fehérek egymás ellen

A szombathelyi klub legendás játékosai közül Jagodics Zoltán, Halmosi Zoltán és Nagy József idézte fel a Fradi elleni párharcokat.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vasárnap délután a Ferencváros vendségeként a Puskás-stadionban lép pályára a Szombathelyi Haladás az élvonal 14. fordulójában. A két klub számos érdekes, szoros találkozót vívott már egymással az elmúlt évtizedekben. A nyugat.hu három korábbi Haladás-játékost hívott segítségül a legemlékezetesebb találkozók felidézéséhez.

A Haladás és a Ferencváros 1993-ban a Magyar Kupa döntőjében találkozott egymással. Mindkét mérkőzésen 1-1-es eredmény született, így az Üllői úti visszavágón tizenegyes-párbajban dőlt el a kupa sorsa, sajnos a Fradi javára. Jagodics Zoltánon nem múlt semmi abban a párharcban: a szombathelyi hátvéd szerezte a Haladás gólját a Rohonci úton, illetve a visszavágón a büntetőknél sem hibázott.

– Számomra mindenképpen a kilencvenhármas Magyar Kupa-döntő marad a legemlékezetesebb Ferencváros elleni párharc. Az első mérkőzésen az én fejesemmel szereztük meg a vezetést, erre szívesen emlékszem vissza – mesélte Jagodics Zoltán, aki mostanság a vasiak szakmai stábját erősíti. – Az egyik szemem sír, a másik nevet mikor ezt a párharcot látom. Sosem titkoltam, hogy mindkét csapatnak szorítok a bajnokságban, mindkét együtteshez szép emlékek kötnek. Mind a Haladás, mind a Ferencváros a kedvencemnek mondható, de mivel most a Haladás sikereiért dolgozom, ezért egy kicsit jobban szurkolok a csapatnak ezen a mérkőzésen.

Halmosi Zoltán 1967 és 1981 között 306 bajnoki mérkőzésen lépett pályára a Haladásban. Számára az 1967-es bennmaradás kiharcolása a legemlékezetesebb csata a Fradi ellen. A szombathelyiek az utolsó fordulóban a már bajnok FTC-t fogadták, és csak győzelmük esetén maradhattak biztosan az élvonalban. Mivel Szabó és Halmosi találataival 2-1-re nyert a Haladás, egy ponttal elkerülte a kiesést.

– Azon a meccsen múlt a bennmaradásunk, és sikerült is legyőzni a Fradit kettő-egyre. Hetvenhétre is kettő-egyre múltuk felül őket, ráadásul idegenben. Sok néző volt kíváncsi arra a meccsre is, jó hangulat fogadta a csapatokat. A Fradistákkal jó kapcsolatot is ápoltunk. Arra a meccsre is szívesen emlékszem, hiszen jó játékkal vertük meg az ellenfelünket – mesélte a 66 esztendős Halmosi Zoltán. – Nem lehet megjósolni, hogy ki nyeri ezt a meccset, nincs egyértelmű esélyese a találkozónak. Mondanám, hogy háromesélyes a párharc, de úgy érzem, döntetlen nem születik. Vagy a Haladás, vagy a Ferencváros megszerzi a három pontot.

Nagy József a nyolcvanas években szolgálta a szombathelyi zöld-fehéreket. Számára az 1983–1984-es kiírás két bajnokija maradt a legemlékezetesebb összecsapás a Fradi elleni Haladás-történelemből.

– Nem sokkal a leszerelésem után volt egy mérkőzés a Fradi ellen a Rohonci úton – mondta Nagy József. – Emlékszem, hazai pályán egy-nullra győztük le az FTC-t, az én gólommal. Szabadrúgáshoz jutottunk, és eldöntöttem, hogy rá fogom lőni. Jobblábas voltam, és a jobbösszekötő helyéről járt a pontrúgás, innen találtam a rövid felsőbe Zsiborásnak. Miután letettem a labdát, az egyik Fradi-játékos odajött, és hátrébb pöccintette, mire én mondtam, hogy onnan is belövöm. Sikerült is! Ez a gól emlékezetes marad számomra, a labda kívülről kerülte meg a sorfalat. Ugyanebben a szezonban, még az őszi mérkőzésen is eredményes tudtam lenni az Üllői úti bajnokin, de az a meccs sajnos másról maradt emlékezetes: ez volt az a bizonyos „metrófogantyús” meccsünk, amikor kettő-kettőnél félbeszakadt a találkozó. Sajnálom azt a meccset, mert sikerült felállnunk, egyenlítenünk, így akár győzhettünk volna.

Nagy József arra figyelmeztetett, hogy az FTC kijött a korábbi hullámvölgyből, bár az előző fordulóban egy gyenge Diósgyőrt győzött le.

– Mindig is szerettük a budapesti mérkőzéseket, jó hangulat várt ránk a fővárosi kluboknál. Szombathelyen is szinte mindig telt ház fogadta ezeket a csapatokat – folytatta Nagy József. – Úgy tűnik, a Fradi kilábal a hullámvölgyből, bár hozzá kell tenni, hogy a Diósgyőr nagyon gyenge napot fogott ki ellenük, azt a csapatot a Haladás is le tudta volna győzni. A vasárnapi mérkőzésen egy döntetlenből kiinduló Haladás-győzelmet várnék, azt nem gondolom, hogy vereséget szenvedünk a Puskás-stadionban.

A Rangadó.hu három Fradi-legendát kérdezett a Haladás elleni párharcokról! Cikkünket hamarosan olvashatják!

Olvasói sztorik