NB I

A legfiatalabb gólvágók

Radó András lehet a nyolcadik játékos, aki még 21 éves kora előtt gólkirályi címet szerez az NB I-ben.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Tizenegy forduló elteltével Simon Attila vezeti az OTP Bank Liga góllövőlistáját. A 11 gólos paksi támadót a Videoton gólfelelőse, Nemanja Nikolics követi tíz találattal, míg szorosan a nyomukban van kilenc góllal a Haladás fiatal csatára, Radó András.

A mindössze húszéves szombathelyi tehetség remeklése kapcsán az NB I legfiatalabb gólkirályait vesszük sorba. A Rangadó.hu legújabb összeállításából kiderül, kik azok, akik hasonlóan fiatalon brillíroztak az élvonalban.

Nos, az biztos, hogy Radó András rekorder nem lenne: a legfiatalabb magyar gólkirály mindössze 17 éves volt, mikor az egész mezőnyt maga mögé utasítva lett a magyar bajnokság legeredményesebb játékosa. Károly Jenőről, az MTK legendás játékosáról van szó, aki 1903-ban lett 15 találattal az élvonal legjobbja. A „Tanár úr” becenévre hallgató fedezet 1905-ben, 19 évesen megismételte két évvel korábbi teljesítményét, akkor 23 találattal lett első a gólszerzők között. Utóbbi teljesítményénél sokat segített a MAFC elleni mérkőzésen szerzett 11 találata, ami máig rekord az NB I-ben.

Éppen felnőttkorba lépett az Újpest legendás játékosa, Bene Ferenc, amikor 1963-ban 23 találattal gólkirályi címet szerzett. A lila-fehérben 418 mérkőzésen 303 gólig jutó klasszis további négy alkalommal (1969, 1972, 1973, 1975) lett gólkirály, és a válogatott 1964-es olimpiai aranyérmében is kulcsszerepet játszott: a tokiói játékokon 12 találattal lett gólkirály, ami azóta is abszolút olimpiai rekordnak számít.

Szintén 18 évesen lett első az egyetlen magyar aranylabdás, Albert Flórián. A Császár neve összeforrt a Fradival, 22 évig szolgálta játékosként a klubot. A nevét őrző stadionban először 1960-ban lett gólkirály, 27-szer keserítette az ellenfeleket az év során, később további két alkalommal is az ő nevével kezdődött a góllövőlista – a következőre nem is kellett sokat várni, hiszen az azt követő idényben rögtön megvédte elsőségét, majd 1965-ben is ő lett a legjobb gólszerző. 351 mérkőzésen összesen 256 alkalommal tapsolhatott neki külön is a Ferencváros közönsége.

Négy játékos is 19 évesen lett az NB I abszolút gólfelelőse: Károly Jenő és Albert Flórián újabb címét már említettük, mellette pedig a ferencvárosi legenda, Schlosser Imre, és az MTK kiválósága, Orth György tartozik még ide. Schlosser 1909-ben szerezte első gólkirályi címét 27 találattal, és ezt még további hat elsőséggel toldotta meg a későbbiekben (1910-től 1914-ig minden évben gólkirály lett, majd 1917-ben állt újra a dobogó tetejére). Az első világhírű magyar játékos elképesztő gólérzékenységét mutatja a Ferencváros színeiben szerzett 215 találata is, főleg ha hozzátesszük, hogy mindehhez összesen csak 129 mérkőzésre volt szüksége. A negyedik játékos, Orth György 1920-ban harcolta ki az első címet 28 góljával, és a következő két évben nem is engedte át azt másnak, így összesen háromszoros gólkirálynak mondhatja magát.

Amennyiben a Haladás fiatal tehetsége az idei szezonban folytatja remeklését, olyan nívós társaságba kerülhet, mint az 1908-ban gólkirály Vangel Gyula (MAC, 21 gól), a húszévesen, 1910-ben újra brillírozó Schlosser Imre (18 gól), a már bemutatott Orth György (1921 – 21 gól), illetve az 1989-ben, húszévesen gólkirályi címig jutó Videoton-játékos, Petres Tamás (19 gól).

Olvasói sztorik