NB I

Megvan az első pécsi győzelem

Az OTP Bank Liga ötödik fordulójában hazai pályán szenvedett vereséget az MTK.
OTP Bank Liga, 5. forduló
MTK – Pécsi MFC-Matias 0-1 (0-0)
Hidegkuti-stadion, 1300 néző. Játékvezető: Németh Á.
MTK: Groppioni – Nagy T., Vukmir, Kálnoki Kis, Fejes – Vass, Poór, Kanta J., Pölöskey Zs., Bese (Horváth P., a szünetben) – Ladányi (Pál A., 67.). Edző: Garami József
Pécs: Gőcze – Fodor, Romics, Balogh B., Nagy J. – Márkvárt (Jocic, 64.), Szatmári (Városi V., 93.), Horváth A., Mohl – Pölöskei P., Fröhlich (Wittrédi, 73.). Edző: Lőrincz Emil
Gólszerző: Pölöskey P. (46.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Mindkét oldalon voltak bőven hiányzók: a hazaiaktól Csiki Norbert, Hegedüs Lajos, Horváth Zsolt, és Varga Szabolcs hiányzott sérülés miatt, míg a vendégeknél Gaál Miklós és Koller Krisztián volt maródi, míg Dibusz Dénes, Miroszlav Grumics és Eke Uzoma eltiltás miatt maradt le a találkozóról.

Aktívabban kezdett az MTK. A negyedik percben Kálnoki Kis Dávid csúsztatta mellé Kanta József bal oldali szabadrúgását. Két perccel később Ladányi lőtt 17 méterről kapura a védők szorításában, de Gőcze a helyén volt. A 11. percben Pölöskei Zsolt is veszélyeztetett, 20 méterről leadott lövése a felső lécen csattant.

A 14. percben jutott el először a hazaiak kapujáig a Pécs: a tizenhatoson belül pattogó labdát Márkvárt lőtt kapásból kapura, de ő is csak a kapufát találta el. Bátrabb játékba kezdett a Pécs, átvette az irányítást az MTK-tól, és hosszú perceken keresztül a hazaiak térfelén járt a labda. A kezdeti lendület alábbhagyott a folytatásban, a 28. percig egyáltalán nem forogtak veszélyben a kapuk, és ekkor is csak egy 35 méteres, mellé szálló Fröhlich lövést jegyezhettünk fel.

A 32. percben először Ladányi maradt le centikkel egy beadásról, majd fél perccel később már a másik oldalon Groppionit dolgoztatták meg a pécsiek. A 40. percben Szatmári ugrott ki a védője mellett, de lövését az MTK kapusa bravúrral szögletre rúgta. Egy perccel később Pölöskei Zsolt gyenge lövését szedte fel Gőcze.

Pölöskey Péter rögtön a középkezdés után megszerezte a vezetést a vendégeknek: egy beívelt labdára Groppioni nagyon rosszul jött ki, az elvétett labdát pedig a frissen igazolt pécsi csatár a védők között, fordulatból vágta a hálóba. Nem sokkal később a csereként beállt Horváth Péter lőhetett hat méterről kapura, de Gőcze nagy bravúrral védett. Az 56. percben Vass lőhetett 8 méterről kapura, de csúnyán fölé szállt a labda. Öt perccel később Nagy János szánta el magát 17 méterről, de lövése az oldalhálóban landolt.

A 67. percben Szatmári lőtt estében, de mellé ment a próbálkozása. Az MTK próbálkozott a támadásépítéssel, viszont a vendégek jól zavarták meg az akciókat. Tíz perccel a vége előtt eldönthette volna a meccset a Pécs: Pölöskey Pétert indította egy esernyőcsel után Wittrédi, a csatár kilépett a védők közül, de a kifutó kapus fölött átemelve a labdát csak a felső lécet találta el. Az utolsó percekben próbálkozott az MTK becsülettel, de nem sikerült gólra váltani a beadásokat.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Őze Tibor, a Kispest-Honvéd, a Nyíregyháza és a Diósgyőr egykori vezetőedzője elemezte:

A mérkőzés előtt szemügyre vettem a két csapat eddigi eredményeit, és arra jutottam, hogy a Pécs nem ennyire gyenge, ahogy a táblázat mutatta. Az MTK-val kapcsolatban sokat beszélnek a keretük átalakulásáról, hiszen elengedtek sok játékost. Szépen játszó, de nem ütős csapat a fővárosi. Ennek megfelelően alakult a játék, ezt a meccset taktikailag nyerte meg a PMFC. Az MTK ellen két dolgot kell csinálni: lefogni Kanta Józsefet, és figyelni Pölöskei Zsolt távoli lövéseire. Ha ezt megteszik, nehezen tud akciógólt lőni a fővárosi együttes, mert nincs, aki az előrejátékot meghatározza. Nem először van olyan érzésem, hogy az labdatartós, passzolgatós egyéni stílusukat akkor is alkalmazzák, amikor hátrányban vannak. Ha nem változtatnak ezen, bajba kerülhetnek.

A Pécsnek több helyzete volt, és taktikusan, jól védekezve játszott. Az MTK jól lépett ki, de Vukmir és Nagy Tibor is rendre rossz megoldást választott. Megérdemelten nyert a Pécs, és még nagyobb arányú is lehetett volna a sikere, ha Pölöskey Péter az egyéniségéhez megfelelő megoldást választ. Segíthet a fővárosiak jelenlegi helyzetén, ha felépül Horváth Zsolt és Csiki Norbert, mert akkor előrefelé jobbak lesznek. Szűk a keretük, nem vitatom Bese Barnabás és fiatal társai tehetségét, de ők még rutintalanok a perdöntő egyéni megoldásokhoz.

Olvasói sztorik