NB I

Szuper a Győr

A bajnoki címvédő ETO 3-0-ra megnyerte a Magyar Kupa-győztes Debrecen elleni Szuperkupa-mérkőzést.

Kapcsolódó cikkek

Szuperkupa-mérkőzés
Győri ETO FC – Debreceni VSC-TEVA 3-0 (2-0)
Puskás-stadion, 2500 néző. Játékvezető: Andó-Szabó
Győr: Kamenar – Wolfe, Djordjevics, Dinjar, Lang – Kamber (Pátkai, 60.), Mevoungou – Koltai (Kalmár, 83.), Trajkovics, Varga R. (Martínez, 56.) – Andrics. Edző: Pintér Attila
DVSC: Verpecz – Nagy Z., Morozov, Brkovics, Korhut – Bódi Á., Zsidai (Ferenczi J., 72.), Damahou, Selim Bouadla – Szakály P. (Kulcsár T., a szünetben) – Sidibe (Pölöskey, 66.). Edző: Kondás Elemér
Gólszerzők: Trajkovics (33.), Koltai (45.), Kalmár (85.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Mindkét kezdőcsapat szolgáltatott érdekességeket. A győrieknél Lipták Zoltán és Strestík eltiltás miatt hiányzott. Sztevanovics kapus, valamint Martínez és Pátkai is a kispadra szorult, ott volt viszont a pályán a fiatal védő, Lang Ádám, aki a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy kölcsön fogják adni. Kezdett Mevoungou és Wolfe is.

Debreceni oldalon három új külföldi játékos, valamint Zsidai László is kezdett, Ferenczi Jánost, Lázár Pált, Pölöskey Pétert, Kulcsár Tamást és Czvitkovics Pétert viszont csak csereként nevezték. Ott volt a lelátón a győriek Bajnokok Ligája-selejtezőbeli ellenfele, az izraeli Maccabi Tel-Aviv portugál vezetőedzője, a Videoton korábbi trénere, Paulo Sousa is.

Változatos játék jellemezte a kezdést, de a gólhelyzetre sokáig várni kellett. Mindkét csapat előszeretettel kezdeményezett, de egyikük sem tudott kibontakozni. A győriek voltak némi fölényben, de a 18. percben majdnem a DVSC szerzett gólt: Damahou távoli lövése megpattant a menteni igyekvő Lang Ádám lábán, de a felperdülő labda végül elkerülte a kaput.

Ez a lehetőség felhozta a debrecenieket, akik előtt a 26. percben újabb lehetőség adódott, de Selim Bouadla beadását Bódi Ádám a léc fölé lőtte. A 29. percben Mevoungou veszélyes lövése száll el a kapufa mellett. A 33. percben Andrics lecsapott egy eladott labdára, majd estében Trajkovicshoz passzolt, aki Verpecz István lábai között a hálóba lőtt (1-0).

A 38. percben Damahou közeli, erős lövése arasznyival célt tévesztett. A szünet előtt slusszpoénként jött a bajnokcsapat második gólja: Varga Roland beadása a túloldalon érkező Andricshoz került, aki azonnal a középen egyedül helyezkedő Koltai Tamáshoz passzolt, ő pedig az üres kapuba lőtt (2-0).

Az 53. percben Andrics beadásából megint gól lehetett volna, de némileg pontatlan volt a labda. Négy perccel később Sidibe lőhetett közvetlen közelről, de kisodródott, ezért csak az oldalhálót találta el. Az 59. percben Nagy Zoltán remek beadását Sidibe csupán néhány centivel fejelte a léc fölé. A 74. percben Bódi Ádám szabadrúgásába a kapu előtt Damahou beletette a lábát, de a labda elsuhant a kapufa mellett.

A 76. percben Dinjar távoli, de pontos szabadrúgását Verpecz kitolta a léc alól, majd Mevoungou 15 méteres lövését becsúszva blokkolta Nagy Zoltán. A 85. percben Morozov hazaadása után a labda felperdült Verpecz lábáról, a csereként beállt Kalmár Zsolt lecsapott rá, csinált két cselt, majd higgadtan a hálóba lőtt (3-0).

A Győri ETO fennállása során először nyerte meg a Szuperkupát, ezzel visszavágott a DVSC-nek a tavaszi Magyar Kupa-fináléban elszenvedett vereségért.

A Rangadó.hu szakértője, Őze Tibor, a Nyíregyháza, a Diósgyőr és a Kispest-Honvéd egykori vezetőedzője elemezte a látottakat:

A mérkőzés a bajnokság bevezetője volt, és edzőként mindig azt figyeltem, hogy a bajnoki kezdésként beharangozott meccsekkel kapcsolatban milyen kérdések vetődnek fel? Kik az új játékosok és milyenek? Hogyan sikerül a formaidőzítés? Az idény eleji játék kifejezéssel szakemberként azért nem értek egyet, mert a formát mindig az első meccsre kell időzíteni. Most egy harmadik kérdés is adódott, hogy a következő hét kupamérkőzéseit is figyelembe véve milyen összeállításban lépnek pályára a csapatok.

A meccs során megkaptuk a válaszokat. Egyértelműen úgy néz ki, hogy a Győr jobban oldotta meg a felkészülés feladatait, mai ellenfeléhez képest jobban készen van, jobban játszott. Hogy ez annak köszönhető, hogy kevésbé cserélődött a játékoskeretük, vagy annak, hogy a jól megszokott négy-három-hármas felállásban játszhattak, esetleg annak, hogy jobban elkapták a formaidőzítést, nem tudom. Mindenesetre tudatosabban, jobban játszottak, és bár a góljaik egyéni hibákból született, végig sokkal magabiztosabbak, egységesebbek, frissebbek voltak.

A debreceni keretben több váltás volt, nagyobb vérátömlesztést kívánt a várakozásoknál gyengébb bajnoki szereplés. Nem voltak sikeresek, ezért új csapat építésébe kezdtek, s főleg a védelmükben voltak nagyobb változások. Két dolog lepett meg. Sokszor láttam a DVSC-től, hogy megpróbált mást játszani, mint a négy-négy-kettő, aztán amikor visszaállta, mindig hatékonyabbá vált. Az első felvonásban úgy próbálták pótolni Coulibalyt, hogy nem pótolták. Aztán a második félidőben most is átálltak két csatárra, és máris sokkal jobb teljesítményt nyújtottak.

Az első periódusban sokkal jobb volt a Győr, mert a DVSC nem nagyon tudott mit kezdeni a saját öt középpályásával, pedig elvileg létszámfölénybe kellett volna kerülnie. Mevoungou nem játszott hiba nélkül, de úgy érzem, illik a győri csapatba. A Debrecen láthatóan keresi a védelmét, pláne a középső védőket. Tartani lehetett attól, hogy ez problémát okoz, de nem a két új középső ember hibázott a góloknál, hanem a szélsők. Korhut Mihály például sokkal gyengébben teljesített, amint ahogy megszoktuk tőle.

Jobban nézett ki a Győr, összeszedettebb volt. Érdekesség, hogy keresnek egy centert, holott egy válogatott játékos játszotta ezt a posztot Koltai Tamás személyében, illetve sokat várnak Martíneztől, holott azon a poszton szerintem Andrics az egyik legjobb játékos idehaza.

A Rangadó.hu szakértője, Őze Tibor, a Nyíregyháza, a Diósgyőr és a Kispest-Honvéd egykori vezetőedzője. Hamarosan…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik