NB I

Minden nap lehet április elseje!

Az interjúk során a váratlan helyzetekre is fel kell készülnie a sportújságírónak...

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A modern technika korában elengedhetetlen, hogy a médiumok, és így a sportújságírók is szinte minden percben ki tudják szolgálni az olvasókat a fontosabb, figyelemfelkeltő események részleteivel. A technika adta lehetőségeket kihasználva néhány minutumon belül interjú készülhet egy-egy átigazolásról, meglepő, vagy várható edzőváltásról, a nap szinte 24 órájában.

Igen ám, de nincs mindig könnyű dolga az újságírónak, hiszen a gyorsabb tempó, a rögtönzés, az előre nem egyeztetett interjú szülhet olyan váratlan helyzeteket, amelyekre előre nehéz felkészülni. Április elseje alkalmával összegyűjtöttünk néhány olyan általánosnak mondható gyöngyszemet, amellyel kapcsolatban mi, a Rangadó.hu médiamunkásai úgy érezhettük, hogy a bolondját járatják velünk. Természetesen név és csapat nélkül mutatunk be eseteket, nem szeretnénk ugyanis, ha bárki is magára venné, megsértődne könnyed hangvételű cikkünkön.

Ő tudja, hogy ki tudja

A naprakész interjúkat a legtöbb esetben telefonon, vagy egyéb kommunikációs eszköz segítségével lehet a legegyszerűbben és leggyorsabban elkészíteni. Viszont sokszor nem könnyű elérni az alanyokat, ráadásul nem egyszer komoly „nyomozás” előzi meg a beszélgetést, hiszen megesik, hogy a kiválasztott sportolóhoz nincs közvetlen kontaktunk. Ha az adott klubnál nem foglalkoztatnak sajtófelelőst, nagy segítséget nyújtanak a technikai vezetők, vezetőedzők, csapattársak, akik jobb esetben azonnal megadják az említett fél elérhetőségeit. Van, amikor viszont nem ilyen egyszerű a helyzet, és egyetlen játékost keresve – az „ő szerintem tudja” átirányításoknak köszönhetően – a komplett csapatnak, befejező csatártól a szertárosig minden alkalmazottnak bekerül a telefonszáma a kis noteszünkbe, mire az eredetileg kiszemelt riportalanyt elérjük.

Fontos az evés

Van, hogy étkezés közben érjük el kiszemeltjeinket. Természetesen fontos a táplálkozás, ez hatványozottan igaz a profi sportolókra, így ezen szertartás alatt nem zavarjuk őket, akik általában egy későbbi időpontra ígérnek választ kérdéseinkre. Noha már-már gyanút kelthetne bennünk az olyan eset, amikor egy játékos délután négy órakor ebédel (nem beszélve, ha hirtelenjében a „reggeli” kifejezést említi indokként…), de természetesen nem kérdőjelezzük meg szavaikat. Viszont a visszahívásokat az esetek többségében rosszul időzítjük, nagy valószínűséggel vacsora közben találjuk meg az érintetteket, akik a nap talán egyik legfontosabb (nem is, mert a reggeli az…), de mindenképpen legszentebb étkezésénél már fel sem veszik, vagy ki is kapcsolják telefonjaikat. Megjegyezzük, a telefonszám-kijelzés korában sokszor megesik, hogy utána már állandó „vacsoraidő” van néhány játékosnál, így róluk – telefon-interjút tekintve – letehetünk a későbbiekben is…

Telefoncsere

Bevett szokás idehaza, és minden bizonnyal külföldön is, hogy a telefonok, és ezzel együtt a SIM-kártyák gazdát cserélnek. Nem beszélve a szolgáltatók telefonszám-újrahasznosításáról, amikor a régi, hosszabb ideje használaton kívüli azonosítókat egyszerűen kiosztják új ügyfeleiknek. Ebből kifolyólag nincs könnyű dolga az újdondásznak, főleg ha nem frissíti rendszeresen saját kis kontakt-adatbázisát. Megesik, hogy egy vadidegen ember veszi fel a telefont, aki meglepődve konstatálja, hogy a sportmédiától keresik – hatványozottan igaz lehet, ha egy megyei alsóbb osztályban teljesítő lelkes labdarúgóval hoz minket össze a sors –, és amíg nem mondjuk, hogy kit keresünk, szinte szavuk eláll a vonal másik végén.

Persze, mosolyt csaló esetek is kapcsolódnak az ilyen hívásokhoz, hiszen a legtöbb esetben családon belül cserél gazdát a telefon. Kellemes beszélgetések szoktak kialakulni stábunk, és a már hívásfogadásban rutinos feleségek, anyukák, testvérek, nagynénik, és a csúcs, a nagypapák és nagymamák között. Sokszor úgy érezzük, a velük virtuálisan eltöltött két-három perc is elég lenne a tervezett anyaghoz, de természetesen magukkal az érintettekkel könnyebb megvitatni a sportszakmai kérdéseket.

Bocs, edzek!

Nagy találmány az úgynevezett headset és a többi, vezeték nélküli kiegészítő. Kényelmesebbé teszi a hétköznapokat, szabad mozgást biztosít, így akár két kezet igénylő elfoglaltságok alatt is kivitelezhető a beszélgetés. Sok sportoló használja a reggeli kocogás alkalmával, vagy éppen a konditeremben a súlyok emelgetése közben, akár telefonálásra, akár zenehallgatásra. Egyes labdarúgóink is élvezik a technika adta lehetőségeiket, legalább is erre következtetünk, amikor a telefon felvétele után az „éppen edzésen vagyok, később keressetek” szöveggel intik türelemre kollégáinkat. Feltételezzük persze, hogy profi csapatoknál, edzés közben tilos az ilyen eszközök használata – és azt is, hogy nincsenek olyan kiváltságos sztárok a honi mezőnyben, akik egy taktikai eligazításon, vagy éppen a labdás gyakorlatok közben csak úgy kedvükre cseveghetnek –, így azonnal ugrunk is a következő eltervezett anyagunkra, mert ezután már nagy eséllyel csak „vacsoraidőben” érnénk utol az érintetteket…

Olvasói sztorik