NB I

Magyar–román közös bajnokság?

Jégkorongos mintára fociban is összehozhatják a közös ligát, a tervek szerint 14 csapattal.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar–román közös fociliga ötlete nem számít újdonságnak. A kosárlabda-bajnokságokban már évekkel ezelőtt különböző ligákba vonultak az országok (például Adria Liga, Balti Liga). Ez sokkal jobb meccseket eredményez, így a klubok több támogatót tudnak bevonni, még akkor is, ha az utazási költségek magasabbak – írja a manna.ro.

A csapatoknak is sokkal jobb, mivel nem a megszokott ellenfelekkel kell játszaniuk. A labdarúgásban először az oroszok és az ukránok léphetik meg ezt. A világ egyik legnagyobb gázszolgáltató vállalata szorgalmazza a közösködést. Hasonló lépésre a franciák és a belgák is elszánták magukat. Az erősebb gárdák a holland bajnokságban folytatnák, amennyiben az UEFA rábólint.

A román bajnokságban egyre több klub jelent csődöt. Így a ligaelnök, Dumirtu Dragomir is abban gondolkodik, hogy szövetkezzen a magyarokkal. A közös magyar–román ligában olyan csapatok küzdenének, mint a Steaua Bucuresti, a Dinamo Bucuresti, a Rapid Bucuresti, a CFR Cluj, az FC Vaslui, az Astra Giurgiu, a Petrolul Ploiesti, a Pandurii Tg. Jiu, az Otelul Galaci egyik részről, illetve a Ferencváros, az Újpest, a Győri ETO, az MTK, a Debrecen, a Budapest Honvéd, a Videoton, az MVM Paks és a Kecskeméti TE a másikról.

Bár az idézett cikk kétszer kilenc klubot sorol fel, később azt írja, hogy az elképzelések szerint 14 csapattal rajtolna a közös liga. A kivitelezésig azonban sok feladat van még hátra. Például át kellene gondolni, hogy egy Fradi–Steaua vagy egy Dinamo–Újpest találkozó milyen rendfenntartói pluszköltségeket jelentene.

Addig is vessük pillantásunkat a jégkorong-bajnokságra, ott már jó pár idény óta közös ligában játszanak a különböző országok klubcsapatai.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik