NB I

Sokat tanul a rutinos társaktól

Németh Márió úgy érzi, sokat kell még fejlődnie ahhoz, hogy stabil NB I-es játékos váljon belőle.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az elmúlt évek szokásaihoz híven az idei szezonban is több tehetséges fiatal kapta meg a lehetőséget a Szombathelyi Haladás felnőtt csapatában. Artner Tamás vezetőedző bízik az Illés Akadémia növendékeiben, ennek is köszönhető, hogy egyre több lehetőséghez jutnak az NB I-ben, amelyet meg is hálálnak. A Győr ellen, az utolsó fordulóban Kalász Milán jegyezte a szombathelyiek egyenlítő, mint később kiderült, pontot érő találatát, és egy másik tehetséges fiatal is bizonyította, hogy számíthat rá a szakvezetés.

Németh Márió nyáron került fel az NB II-es keretbe, de őszi teljesítményével olyannyira meggyőzte Artner mestert, hogy az Eger, illetve a Győr ellen már az élvonalban is bemutatkozhatott a fiatal középpályás. Németh a haladasfc.hu érdeklődésére elmondta, nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy válogatott játékosok társaságában léphet pályára, de nem szállt el a dicsőségtől, tudja, még sokat kell fejlődnie ahhoz, hogy stabil NB I-es játékos váljék belőle a későbbiekben.

– Az Eger ellen debütált az NB I-ben, és a mérkőzés után Artner Tamás is kiemelte a teljesítményét. Ön is úgy véli, hogy jól ment a játék?
– Úgy érzem én is, hogy sikerült jól beszállnom a második félidőben – emlékezett vissza első NB I-es találkozójára a 17 éves szombathelyi középpályás, Németh Márió. – Igyekeztem mindent úgy csinálni, ahogy azt a mester kérte tőlem a szünetben, és ez nagyrészt sikerült is.

– Milyen érzés volt ilyen fiatalon, alig néhány hónappal az NB II-es debütálás után az első osztályban szerepelni? Könnyű volt a beilleszkedés?
– Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy egy olyan csapatban léphettem pályára, ahol több felnőtt válogatott játékos is szerepel. Nagyon hálás vagyok a vezetőknek, edzőknek és a játékostársaknak ezért a bizalomért, melyet igyekszem legjobb tudásom szerint meghálálni. A beilleszkedéssel nem volt probléma, mindenki nagyon segítőkész volt, hamar befogadott a társaság. A rutinos játékosoktól sokat lehet tanulni, például Halmosi Péter is sok fontos tanáccsal szokott ellátni, tényleg mindenki azon van, hogy a fiatalok minél könnyebben lépjenek egyről a kettőre.

– Nem volt könnyű hétvégéje az Eger elleni bajnoki után, hiszen másnap Veszprémben vendégszerepeltek a második csapattal, és kilencven percet játszott. Mennyire fáradt el?
– Tényleg nem volt egyszerű feladat. Veszprémben a kilencvenedik percben már nagyon nehezen mentek a sprintek, éreztem, hogy elfáradtam a végére. Nem is annyira a fizikai megterhelés rovására írnám ezt, sokkal inkább az utazások vettek ki belőlem sokat azon a hétvégén.

– A Győr ellen is növelte NB I-es mérkőzéseinek számát, ennek fényében mit vár saját magától tavasszal? Sikerülhet kiharcolni a kezdőcsapatbeli helyet?
– Ezt nagyon nehéz még megmondani. Nagyon jó játékosok játszanak velem egy poszton a Haladásban. Nekem még fejlődnöm kell, mind fizikálisan, mind technikai tudásban ahhoz, hogy stabil NB I-es játékos legyek. A rutinos társaktól is sokat tudok tanulni, ezt pedig mindenképpen szeretném kihasználni az első csapatnál. Úgy érzem, arról még korai beszélni, hogy mikor leszek stabil kezdőjátékos az NB I-ben. Az a célom, hogy minél többet tanuljak, és meggyőzzem a szakvezetést arról, hogy jó csereként számíthatnak rám tavasszal az élvonalban. Innen pedig már könnyen előrébb tud lépni az ember.

– A Haladásban és a Haladás kettőben is érdekelt immáron. Hogy értékeli a két csapat őszi teljesítményét?
– A második csapattal a hatodik helyen zártuk az őszt, újoncként ez szép teljesítmény az NB II-ben. A felnőtt csapat teljesítménye lehetett volna jobb is, sokszor nem állt mellénk a szerencse sem, úgy érzem, tavasszal előrébb fogunk lépni az NB I-ben, képes rá ez a keret!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik