NB I

Macska–Eger játék

A Szombathelyi Haladás hazai pályán 4-2-re nyert az Egri FC ellen az OTP Bank Liga nyitómérkőzésén.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 1. forduló
Szombathelyi Haladás – Egri FC 4-2 (0-1)
Szombathely, 4000 néző. Játékvezető: Berger
Haladás: Rózsa – Schimmer, Guzmics, Tóth P., Halmosi – Rajos (Ugrai, 70.), Iszlai – Nagy D. (Fehér Z., a szünetben), Nagy G., Radó – Kenesei (Andorka, 60.). Edző: Artner Tamás
Eger: Sztankó – Preklet, Knakal, Katona, Kovács G. – Hamouz, Stanislaw (Farkas Á., 68.), Cs. Pavicsevics, Dobrics (Németh N., 72.) – Pisanjuk, Koós (Albert Á., 60.). Edző: Simon Antal
Gólszerzők: Tóth P. (50.), Halmosi (52.), Iszlai (tizenegyesből, 57.), Andorka (tizenegyesből, 66.), illetve Pisanjuk (45.), Németh N. (74.)
Kiállítva: Knakal (81.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar mezőny ismeretében talán vitán felül áll, hogy jó csapat az, amelynek keretben ott van Fehér Zoltán, Andorka Péter, vagy Kulcsár Kornél. Az új bajnokság nyitómeccsén ez a trió csak a Haladás kispadján kapott helyet, ami alátámasztja azt a vélekedést, miszerint a szombathelyi együttes meghatározó tagja lehet az élvonal mezőnyében ebben az évadban. Ha már a tartalékokról esik szó, az újonc Eger kispadján másodikszámú kapusként ott volt a 43 éves Kövesfalvi István, akiről a közelmúltban megírták, hogy szögre akasztotta a kesztyűt. Nos, úgy tűnik, ez csak az NB III-as Dabas együttesére vonatkozott, az élvonaltól még nem búcsúzott el!

A Haladás nem futballozott idény eleji formában, a játékvezetői csapatán viszont látszott, hogy fejben még nem tértek vissza a nyaralásból. Egy tizenegyest nem adtak meg a hazaiaknak, egy teljesen egyértelmű egri hazaadást nem toroltak meg, a másik oldalon pedig megítéltek egy lest, ami nem volt az… A várakozásoknak megfelelően a vasiak nyomasztó fölényben játszottak és sok helyzetet alakítottak ki. A hevesiek próbáltak kontrázni, egyszer szerencséjük is volt, de Koós Gábor rosszul találta el a labdát, és csúnyán a kapu mellé gurított.

A házigazdák részéről Radó András állt közel a gólszerzéshez, de a labda elsuhant a gólvonal előtt, majd Kenesei Krisztián távolról telibe találta a kapufát. A helyzet a folytatásban sem változott: Haladás-rohamok, kihagyott lehetőségek, illetve ritka, veszélytelen egri próbálkozások. Igen ám, de a szünet előtt egy perccel a jugoszláviai születésű ukrán-kanadai labdarúgó, Igor Pisanjuk megszerezte a bajnoki szezon első gólját, tehát nagy meglepetésre az újonc vonulhatott előnnyel az öltözőbe (0-1)!

Az persze sejthető volt, hogy a meccs ezen a ponton nem ért véget, gondoljunk csak az elmúlt idény egyik legemlékezetesebb meccsére, a Haladás–Ferencváros rangadóra (2-1)… Öt perc telt el a második félidőből, amikor Kenesei fejjel egyenlített. Ezelőtt és ezután is a hazaiak támadtak, s mivel felgyorsultak az események, Halmosi Péter találatát és Iszlai Bence tizenegyesét követően 3-1-re már a Haladás vezetett! Andorka Pétert előbb pályára lépésekor köszöntötte a közönség, majd a második szombathelyi tizenegyes értékesítése után is éltették a csereként visszatérő csatárt. Húsz perc alatt kiütötték az újoncot.

Bár az időjárás nem volt csapadékos, a nézők a gólesőre igazán nem panaszkodhattak, a hevesiek cserejátékosa, Németh Norbert is betalált (4-2). és mindez nem csupán egy partizánakció volt az Eger részéről, visszavett a tempóból a hazai csapat, így a látogatók kimerészkedhettek a sündisznóállásból. Eseménytelenséggel igazán nem lehetett vádolni ezt a meccset, kisvártatva egy meg nem adott büntetőt kértek számon az egriek, teljes joggal, majd a másik kapu előtt csapatkapitányuk, Petr Knakal kapott piros lapot, túlságosan szigorúan.

Az előző bajnoki szezon nyitányán a Debrecen hazai pályán 5-2-re verte a Vasast. Annak a meccsnek a győztese az évad végén bajnok lett, a vesztes viszont kiesett. A Haladás most 4-2-re nyert, de a szombathelyieket talán nem fenyegeti az a veszély, hogy tavasszal bajnoki aranyérmet ünnepelhetnek, viszont amennyiben képesek lesznek kijavítani a most is látott hibákat, pontatlanságokat, ott lehetnek az élmezőnyben. Ami a fenti párhuzamot illeti, bizony, az Egernek össze kell kapnia magát, ha nem csak átszállójegyre pályázik az első osztályban. Szimpatikus csapatról van szó, de pusztán a szimpátia ritkán jelent automatikus bennmaradást…

– Mérges voltam az első félidőben, mert bár voltak helyzetei a Haladásnak, de kimondottan nagy ziccerei nem, ráadásul derült égből villámcsapásként jött az Eger gólja – mondta a Rangadó.hu állandó szakértője, Halmosi Zoltán, a Haladás és a magyar válogatott egykori kiváló játékosa. – Még szerencse, hogy jól jöttek ki a szünet után a szombathelyiek, megnyomták az első húsz percet, és gyorsan meg tudták fordítani az állást. Az eredménnyel elégedett vagyok, meg a második félidő első felének játékával is, de nem szabad otthon két gólt kapni. Örülök a győzelemnek, de ennél több kell, mert egy jobb csapat megbüntette volna a hibákat. Úgy éreztem, könnyedén vették az ellenfelet, bár végül nem érheti rossz szó a csapatot, hiszen összejött a győzelem, de nem biztos, hogy hasonló helyzetben mindig sikerülni fog. Ezt vártam, csak a kapott gólokat tartom soknak. Maga a meccs a semleges nézőnek élvezetes volt, jó irammal, sok nézővel. Kezdésnek megfelelt! Fehér Zoltán jó igazolás volt, stabil ember lesz, láttam már edzőmeccsen is, és idővel Andorka Péter is egyértelmű erősítést jelent majd.

Olvasói sztorik