NB I

Visszatekintő a 27. fordulóra

Gyakorlatilag eldőlt a bajnoki cím sorsa: a Debrecen a kupagyőzelem mellé a bajnoki elsőséget is besöpri.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nézzük, mit mondanak a számok az OTP Bank Liga legutóbbi, 27. fordulójáról.

Gólok

Ezúttal csak 18 gól született, gyenge termés! Ebben a fordulóban 2,25-ös gólátlagot jegyezhettünk fel. Eddig 583 találat esett a bajnokságban, fordulónként 21,59.

Egy csapat jutott el kettőnél több gólig: a Haladásnál szakadt ki a gólzsák, és ötöt szerzett. Hat együttes nem rúgott gólt: Honvéd, Kaposvár, Ferencváros, Paks, Siófok, Kecskemét. A legtöbb találat Szombathelyen esett (5), míg egy helyen, a Bozsik Stadionban nem született gól. A bajnokság gólrekordere továbbra is a Kaposvár–Paks és a Paks–Pécs meccs: nyolc-nyolc góllal (mindkettő 4-4 lett).

A lőtt gólok listáját – az első forduló óta – a Debrecen vezeti (55), a Videoton van a második helyen (52), a Győr a harmadik (50). A legjobb gólkülönbség továbbra is a Debrecené (+37), a Videoton a második (+34). A kapott góloknál a Zalaegerszeg az első (59), a Paks a második (47). A legrosszabb gólkülönbség a zalaiaké (-36).

Eddig mindössze 23 gólt rúgott a ZTE, 25-öt a Pápa. A legjobb védelem címe most megosztva a Debrecennek és a Videotonnak jár (18 kapott gól).

A góllövőlista élén a debreceni Adamo Coulibaly (18) áll, a Videoton-csatár Nemanja Nikolics a második (16). Harmadik az ex-honvédos Danilo Oliveira, valamint a legjobb magyar címét is birtokló kecskeméti Lencse László (14).

A legtöbb gólt a paksiak látták. Gólkülönbségük 40-47, azaz 87 találat esett az ő meccseiken, ez átlagosan 3,22-t jelent. A leggólszegényebb mérkőzéseket a Ferencváros játssza, amely 58 góllal áll (28-30), a találkozóikon alig több mint 2 gól esik (2,15).

Az OTP Bank Liga 27. fordulójának „félidei” mérkőzését az első játékrész nyerte 11-8-ra a második ellen.

Péntek, szombat, vasárnap vs. 1, X, 2

A huszonhetedik fordulóban a vendégcsapatok domináltak! Csak két helyen könyvelhettünk el otthoni sikert, emellett két döntetlen és négy vendégsiker született ebben a körben.

Összesítésben: 216 meccsen 105 hazai győzelem, 58 döntetlen és 53 idegenbeli siker született. Pénteken ebben a fordulóban egy meccs volt (3 góllal), szombaton öt találkozó 12 gól (átlagban 2,4), vasárnap pedig két meccsen három találat született (átlag: 1,5). Az eddigi legjobb átlagú nap továbbra is az első forduló péntekje volt, hét találattal.

Hazai vagy idegenbeli

A hazai mérleget tekintve továbbra is az ETO (12 győzelem, 2 vereség) az első, a második a Videoton (11 győzelem, 2 vereség), míg a Debrecen rosszabb gólkülönbséggel a harmadik (10 győzelem, 3 iksz). A ZTE a leggyengébb a saját környezetében (9 pont). A legtöbb vereséget otthon a Pápa szenvedte el (6), a legkevesebb gólt pedig a Videoton kapta (6). A legtöbb találatot hazai környezetben a DVSC rúgta (36).

Idegenben egyedül a Debrecen veretlen (9 győzelem, 5 iksz), viszont két csapat még nem nyert: Vasas, Kaposvár. Az Újpest és a Kaposvár csak 7 gólra volt képes saját pályáján kívül, míg a Kecskemét már 23 találatnál jár, ezzel messze vezeti a mezőnyt. A Debrecen mindössze 4 gólt kapott tizennégy idegenbeli meccsén, ebben utolérhetetlenek.

Lapok

Összesen 34-szer nyúltak a zsebükbe a bírók sárga lapért a 27. fordulóban (átlag: 4,25), ami megfelel az éves átlagnak. Azonban öt piros lap is előkerült a nyolc meccsen: egy-egy paksi, ferencvárosi, kispesti, kaposvári és siófoki játékos távozott kényszerűségből idő előtt a pályáról.

A lapok számát tekintve a legdurvább a Győr–Debrecen meccs volt (7 sárgával, 6-1 arányban), míg Pécsett csak három sárga került elő (2-1).

A Kecskemét (77) és a Pécs (75) gyűjtötte be a legtöbb sárga lapot, a Haladás 68 lappal áll. A pirosaknál a vasiak és a zalaiak vezetnek (8-8), míg az Újpest, a Kaposvár és a Diósgyőr 6-6 kiállítással áll. A sportszerűségi lista élén a Paks (44 sárga, 5 piros) áll.

Érdekességek, szériák

Legutóbbi négy meccsét megnyerte a Videoton, viszont kétszer egymás után kikapott a Győr. A ZTE idén először tudott két egymást követő meccsen veretlen maradni. Legutóbbi három meccsén nyolc gólt rúgott a Haladás, ugyanebben a periódusban gólt sem kapott a Videoton. A Pécs négy meccse egy pontot sem szerzett.

Ha a tiszta tavaszt nézzük (16. fordulótól), akkor a Videoton vezetne 31 ponttal, megelőzve a Debrecent (28), míg a Győr lenne a harmadik (23). A ZTE hét ponttal kullog a sor végén. Csak az öt tényleges tavaszi forduló alapján 8 győzelem, 1 döntetlen és 1 vereség áll a Videoton neve mellett, második a DVSC, harmadik a győri csapat. A ZTE és a Pécs 1-1 győzelemmel, három döntetlennel és 6 vereséggel zárná a sort.

Ebben a körben négy büntetőt rúghattak a csapatok. A kispestiek mindkettőt kihagyták, de az újpesti és a szombathelyi játékos biztos ítéletvégrehajtónak bizonyult. A Honvéd rúgta a legtöbb büntetőt a bajnokságban, 15-öt, míg a Vasas ellen ítélték a legtöbb tizenegyest, 10-et.

Tizenkilenc győzelme van már a Debrecennek, míg a ZTE egy sikert tud felmutatni. A Kaposvár a döntetlenkirály (13 iksz), de a Haladás és a Pécs is 10 reminél jár már. A Győr és a Videoton csak 3-3 alkalommal osztozott meg a pontokon. Veretlen a DVSC, azonban már 17 vereség van a már kiesett ZTE neve mellett.

Ha az első félidő után lefújnák a mérkőzéseket végérvényesen, akkor a Debrecen vezetne 50 ponttal, a Győrnek 48 pontja lenne. A végén a ZTE és a Vasas kullogna (22 illetve 24 pont). Amennyiben csak a második játékrész számítana, ott a Videoton vezetne (53 pont), jobb gólkülönbséggel megelőzve a DVSC-t. Itt is a ZTE lenne az utolsó (17 pont) és DVTK az utolsó előtti (28 pont).

Olvasói sztorik