NB I

Visszatekintő a huszonötödik fordulóra

Rangadó
Rangadó

2012. 04. 23. 12:50

Kiesett a Zalaegerszeg, kilencszer villant a piros lap. Nézzük a 25. forduló számait!

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

Gólok

Az OTP Bank Liga 25. fordulójában 21 gól született, ami megfelel az éves átlagnak. Ebben a fordulóban 2,63-as gólátlagot jegyezhettünk fel. Eddig 550 találat esett a bajnokságban, fordulónként kereken 22.

Két csapat jutott el három gólig (Honvéd, Debrecen), ellenben három együttes nem rúgott gólt: Diósgyőr, Kaposvár, Zalaegerszeg. A legtöbb találat a Bozsik Stadionban esett (4), míg négy helyen csak két-két gól született. A bajnokság gólrekordere továbbra is a Kaposvár–Paks és a Paks–Pécs meccs, nyolc-nyolc góllal (mindkettő 4-4 lett).

A lőtt gólok listáját az első forduló óta a Debrecen vezeti (51), a Győr van a második helyen (49), a Videoton a harmadik (48). A legjobb gólkülönbség továbbra is a debrecenieké (+34), a Videoton a második (+30). A kapott góloknál a ZTE az első (58), a Vasas a második (43). A legrosszabb gólkülönbség a zalaiaké: -37.

Eddig mindössze 21 gólt rúgott a Zalaegerszeg, 23-at a Pápa. A legjobb védelem címe most a Debrecené (17 kapott gól).

A góllövőlista élén a debreceni Adamo Coulibalyhoz (15) csatlakozott a Videoton-csatár Nemanja Nikolics. Harmadik az ex-honvédos Danilo Oliveira (14). A legjobb magyar a kecskeméti Lencse László (12).

A legtöbb gólt a paksiak és a kecskemétiek látták. A előbbiek gólkülönbsége 38-41, utóbbinak 44-35, azaz 79 találat esett az ő meccseiken, ez átlagosan 3,16-ot jelent. A leggólszegényebb mérkőzéseket a Ferencváros játssza, amely 54 góllal áll (28-26), lassan utolérik a mezőnyt, hiszen a találkozóikon már több, mint 2 gól esik (2,16).

Az OTP Bank Liga 25. fordulójának „félidei” mérkőzését a második játékrész nyerte 12-9-re az első ellen.

Péntek, szombat, vasárnap vs. 1, X, 2

A 25. fordulóban a hazai csapatok voltak a jobbak! Négy otthoni siker, két döntetlen és két vendégsiker született ebben a körben.

Összesítésben: 200 meccsen 98 hazai győzelem, 56 döntetlen és 46 idegenbeli siker született. Pénteken ebben a fordulóban egy meccs volt (négy góllal), szombaton öt találkozón volt 11 gól (átlagban 2,2), míg vasárnap a két meccsen öt gól született (átlag: 2,5). Az eddigi legjobb átlagú nap továbbra is az első forduló péntekje volt, hét találattal.

Hazai vagy idegenbeli

A hazai mérleget tekintve a Győr (12 győzelem, 1 vereség) az első, a Debrecen a második (10 győzelem, 3 döntetlen), míg a Videoton a harmadik (10 győzelem, 2 vereség). A ZTE a leggyengébb a saját környezetében (8 pont). A legtöbb vereséget otthon a Zalaegerszeg, a Pápa és a Vasas szenvedte el (5), a legkevesebb gólt pedig a Videoton és a Siófok kapta (6-6). A legtöbb találatot hazai környezetben a DVSC rúgta (36).

Idegenben egyedül a Debrecen veretlen (7 győzelem, 5 iksz), viszont három csapat még nem nyert: Vasas, Kaposvár, ZTE. A Zalaegerszeg az egyetlen, amelyik még pontot sem szerzett. Az Újpest csak hat gólra volt képes saját pályáján kívül, míg a Kecskemét már 23 találatnál jár, ezzel messze vezeti a mezőnyt. A Debrecen mindössze három gólt kapott tizenkét idegenbeli meccsén, ebben utolérhetetlen.

Lapok

Összesen 32-szer nyúltak a zsebükbe a bírók sárga lapért a 25. fordulóban (átlag: 4), ami dicséretes, azonban… Kilenc (!) piros lap került elő a nyolc meccsen, ami abszolút negatív rekord az OTP Bank Ligában. Eddig a nyolcadik forduló vezetett hat kiállítással, most azonban két diósgyőri és zalaegerszegi és egy-egy székesfehérvári, ferencvárosi, kecskeméti, újpesti és debreceni nyithatta meg korábban a meleg vizet az öltözőben.

A lapok számát tekintve a legdurvább a Zalaegerszeg–Videoton (két-két sárga valamint 2-1 arányú piros lappal) és a Győr–Diósgyőr (sárgák: 2-3, kiállítások: 0-2) meccsek voltak. A Bozsik Stadionban csak három lapot (3-0) osztott ki a bíró.

A Kecskemét (72) és a Pécs (69) gyűjtötte be a legtöbb sárga lapot, a Haladás 63 lappal áll. A pirosaknál utolérték a vasiakat a zalaiak (8-8), míg az Újpest és a Diósgyőr hat-hat kiállítással állnak. A sportszerűségi lista élén a Paks (43 sárga, 4 piros) áll.

Érdekességek, szériák

A Zalaegerszeg tehát továbbra sem tudott nyerni még a bajnokságban, azaz 25 forduló óta nyeretlen. Legutóbbi 9 meccsén nem találta legyőzőre a Győr, és 22 gólt rúgott! A Debrecen továbbra is verhetetlen, nem kapott még ki a bajnokság során.

Ha a tiszta tavaszt nézzük (16. fordulótól), akkor a Videoton vezetne 25 ponttal, megelőzve a Győrt (23), míg a Debrecen lenne a harmadik (22). A Zalaegerszeg három ponttal kullog a sor végén. Csak az öt tényleges tavaszi forduló alapján 6 győzelem és 2 döntetlen áll a Győr neve mellett, második a Videoton, harmadik a DVSC. A Zalaegerszeg két döntetlennel zárná a sort.

Ebben a körben két büntetőt rúghattak a csapatok. A fehérvári Nemanja Nikolics és a pápai Farkas Attila is biztos ítéletvégrehajtónak bizonyult. A Honvéd rúgta a legtöbb büntetőt a bajnokságban, 13-at, míg a Vasas ellen ítélték a legtöbb tizenegyest, kilencet.

Tizennyolc győzelme van már a Győrnek, 17 a Debrecennek, míg a Zalaegerszeg az egyetlen csapat, amelyik még nem nyert. A Kaposvár a döntetlenkirály (12 iksz), de a Haladás és a Pécs is 10 reminél jár már. A Győr és a Videoton csak háromszor-háromszor osztozott meg a pontokon. Veretlen a DVSC, azonban már tizenhét vereség van a matematikailag is búcsúzó ZTE neve mellett.

Ha az első félidő után lefújnák a mérkőzéseket végérvényesen, akkor a Debrecen vezetne 48 ponttal, a Győrnek 47 pontja lenne. A végén a ZTE és a Vasas, Pápa páros kullogna (18 illetve 22-22 pont). Amennyiben csak a második játékrész számítana, ott a Videoton vezetne (47 pont), megelőzve a Debrecent. Itt is a Zalaegerszeg lenne az utolsó (15 pont) és a Pápa, Diósgyőr duó az utolsóelőtti (27 pont).

A két héttel ezelőtti edzőcserék óta a Pécs 1 pontot szerzett, a Diósgyőr egyet sem a három meccsből. A Vasas 1 ponttal áll két találkozó után, egyedül az Újpest van pozitívumban: 4 pontot szerzett a csapat Marc Leliévre vezetésével.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's midfielder Balazs Dzsudzsak (L) and Hungary's forward Adam Szalai (R) warm up with teammates prior to the  during the Euro 2016 round of 16 football match between Hungary and Belgium at the Stadium Municipal in Toulouse on June 26, 2016.   / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.