NB I

Visszatekintő a huszonötödik fordulóra

Kiesett a Zalaegerszeg, kilencszer villant a piros lap. Nézzük a 25. forduló számait!

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

Gólok

Az OTP Bank Liga 25. fordulójában 21 gól született, ami megfelel az éves átlagnak. Ebben a fordulóban 2,63-as gólátlagot jegyezhettünk fel. Eddig 550 találat esett a bajnokságban, fordulónként kereken 22.

Két csapat jutott el három gólig (Honvéd, Debrecen), ellenben három együttes nem rúgott gólt: Diósgyőr, Kaposvár, Zalaegerszeg. A legtöbb találat a Bozsik Stadionban esett (4), míg négy helyen csak két-két gól született. A bajnokság gólrekordere továbbra is a Kaposvár–Paks és a Paks–Pécs meccs, nyolc-nyolc góllal (mindkettő 4-4 lett).

A lőtt gólok listáját az első forduló óta a Debrecen vezeti (51), a Győr van a második helyen (49), a Videoton a harmadik (48). A legjobb gólkülönbség továbbra is a debrecenieké (+34), a Videoton a második (+30). A kapott góloknál a ZTE az első (58), a Vasas a második (43). A legrosszabb gólkülönbség a zalaiaké: -37.

Eddig mindössze 21 gólt rúgott a Zalaegerszeg, 23-at a Pápa. A legjobb védelem címe most a Debrecené (17 kapott gól).

A góllövőlista élén a debreceni Adamo Coulibalyhoz (15) csatlakozott a Videoton-csatár Nemanja Nikolics. Harmadik az ex-honvédos Danilo Oliveira (14). A legjobb magyar a kecskeméti Lencse László (12).

A legtöbb gólt a paksiak és a kecskemétiek látták. A előbbiek gólkülönbsége 38-41, utóbbinak 44-35, azaz 79 találat esett az ő meccseiken, ez átlagosan 3,16-ot jelent. A leggólszegényebb mérkőzéseket a Ferencváros játssza, amely 54 góllal áll (28-26), lassan utolérik a mezőnyt, hiszen a találkozóikon már több, mint 2 gól esik (2,16).

Az OTP Bank Liga 25. fordulójának „félidei” mérkőzését a második játékrész nyerte 12-9-re az első ellen.

Péntek, szombat, vasárnap vs. 1, X, 2

A 25. fordulóban a hazai csapatok voltak a jobbak! Négy otthoni siker, két döntetlen és két vendégsiker született ebben a körben.

Összesítésben: 200 meccsen 98 hazai győzelem, 56 döntetlen és 46 idegenbeli siker született. Pénteken ebben a fordulóban egy meccs volt (négy góllal), szombaton öt találkozón volt 11 gól (átlagban 2,2), míg vasárnap a két meccsen öt gól született (átlag: 2,5). Az eddigi legjobb átlagú nap továbbra is az első forduló péntekje volt, hét találattal.

Hazai vagy idegenbeli

A hazai mérleget tekintve a Győr (12 győzelem, 1 vereség) az első, a Debrecen a második (10 győzelem, 3 döntetlen), míg a Videoton a harmadik (10 győzelem, 2 vereség). A ZTE a leggyengébb a saját környezetében (8 pont). A legtöbb vereséget otthon a Zalaegerszeg, a Pápa és a Vasas szenvedte el (5), a legkevesebb gólt pedig a Videoton és a Siófok kapta (6-6). A legtöbb találatot hazai környezetben a DVSC rúgta (36).

Idegenben egyedül a Debrecen veretlen (7 győzelem, 5 iksz), viszont három csapat még nem nyert: Vasas, Kaposvár, ZTE. A Zalaegerszeg az egyetlen, amelyik még pontot sem szerzett. Az Újpest csak hat gólra volt képes saját pályáján kívül, míg a Kecskemét már 23 találatnál jár, ezzel messze vezeti a mezőnyt. A Debrecen mindössze három gólt kapott tizenkét idegenbeli meccsén, ebben utolérhetetlen.

Lapok

Összesen 32-szer nyúltak a zsebükbe a bírók sárga lapért a 25. fordulóban (átlag: 4), ami dicséretes, azonban… Kilenc (!) piros lap került elő a nyolc meccsen, ami abszolút negatív rekord az OTP Bank Ligában. Eddig a nyolcadik forduló vezetett hat kiállítással, most azonban két diósgyőri és zalaegerszegi és egy-egy székesfehérvári, ferencvárosi, kecskeméti, újpesti és debreceni nyithatta meg korábban a meleg vizet az öltözőben.

A lapok számát tekintve a legdurvább a Zalaegerszeg–Videoton (két-két sárga valamint 2-1 arányú piros lappal) és a Győr–Diósgyőr (sárgák: 2-3, kiállítások: 0-2) meccsek voltak. A Bozsik Stadionban csak három lapot (3-0) osztott ki a bíró.

A Kecskemét (72) és a Pécs (69) gyűjtötte be a legtöbb sárga lapot, a Haladás 63 lappal áll. A pirosaknál utolérték a vasiakat a zalaiak (8-8), míg az Újpest és a Diósgyőr hat-hat kiállítással állnak. A sportszerűségi lista élén a Paks (43 sárga, 4 piros) áll.

Érdekességek, szériák

A Zalaegerszeg tehát továbbra sem tudott nyerni még a bajnokságban, azaz 25 forduló óta nyeretlen. Legutóbbi 9 meccsén nem találta legyőzőre a Győr, és 22 gólt rúgott! A Debrecen továbbra is verhetetlen, nem kapott még ki a bajnokság során.

Ha a tiszta tavaszt nézzük (16. fordulótól), akkor a Videoton vezetne 25 ponttal, megelőzve a Győrt (23), míg a Debrecen lenne a harmadik (22). A Zalaegerszeg három ponttal kullog a sor végén. Csak az öt tényleges tavaszi forduló alapján 6 győzelem és 2 döntetlen áll a Győr neve mellett, második a Videoton, harmadik a DVSC. A Zalaegerszeg két döntetlennel zárná a sort.

Ebben a körben két büntetőt rúghattak a csapatok. A fehérvári Nemanja Nikolics és a pápai Farkas Attila is biztos ítéletvégrehajtónak bizonyult. A Honvéd rúgta a legtöbb büntetőt a bajnokságban, 13-at, míg a Vasas ellen ítélték a legtöbb tizenegyest, kilencet.

Tizennyolc győzelme van már a Győrnek, 17 a Debrecennek, míg a Zalaegerszeg az egyetlen csapat, amelyik még nem nyert. A Kaposvár a döntetlenkirály (12 iksz), de a Haladás és a Pécs is 10 reminél jár már. A Győr és a Videoton csak háromszor-háromszor osztozott meg a pontokon. Veretlen a DVSC, azonban már tizenhét vereség van a matematikailag is búcsúzó ZTE neve mellett.

Ha az első félidő után lefújnák a mérkőzéseket végérvényesen, akkor a Debrecen vezetne 48 ponttal, a Győrnek 47 pontja lenne. A végén a ZTE és a Vasas, Pápa páros kullogna (18 illetve 22-22 pont). Amennyiben csak a második játékrész számítana, ott a Videoton vezetne (47 pont), megelőzve a Debrecent. Itt is a Zalaegerszeg lenne az utolsó (15 pont) és a Pápa, Diósgyőr duó az utolsóelőtti (27 pont).

A két héttel ezelőtti edzőcserék óta a Pécs 1 pontot szerzett, a Diósgyőr egyet sem a három meccsből. A Vasas 1 ponttal áll két találkozó után, egyedül az Újpest van pozitívumban: 4 pontot szerzett a csapat Marc Leliévre vezetésével.

Olvasói sztorik