NB I

B.B. & B.B. avagy újonc játékvezetők

Eltelt két forduló az OTP Bank Liga új szezonjából. Nem csak a csatárok hagytak ki helyzeteket, nem csak a kapusok lepkéztek, hanem a bírók is bakiztak.

Most miért van így?

A 75 évvel ezelőtti Nemzeti Sport van a kezemben. A találkozó után nyilatkozik a két résztvevő csapat intézője, edzője, és a játékvezető (akkori megfogalmazásban: egyesbíró). Azt mondja a spori: „A kérdéses gólt nem adhattam meg, előtte egyértelmű henc volt.”

Olvasni a nézőtér kiürítésének kéréséről, ugyanis amikor szidták a bírót, ő megtehette ezt. Utána folytatódott a meccs, vita nem volt. Ma nem lehet kérdezni a játékvezetőktől semmit sem! FIFA-rendelkezésre hivatkoznak a honi síposok. Pedig ők is emberek, hibázhatnak. Gaál Gyöngyi női világbajnoki hibájáról egy szó nem volt a FIFA-honlapon, közben pedig millióan nézték szerte a világon a különböző videómegosztó oldalakon.

Bakis az NB I is – de ez így van rendjén

A játékvezetői tévedések hozzátartoznak a futballhoz. Az, hogy erről nem beszélnek az illetékesek, már kevésbé. A mai magyar labdarúgás legjobb eleme talán a játékvezetés, mégis fordulnak elő elég komoly hibák. Erről az újságok hasábjain, a fórumok topikjaiban, és a televízió ezzel foglalkozó műsoraiban hallhatunk, de a Játékvezetői Bizottság (JB) részéről nem. Azaz csak egy dologból tudunk következtetni: a bíróküldésből. Ugyanis, ha egy játékvezető komoly, mérkőzést befolyásoló hibát, vagy hibákat követ el, akkor néhány fordulóra pihentetik. Most, hogy már megvan a harmadik forduló bíróküldése, mi is levonhatunk egy-két következtetést.

18 bíró az NB I-ben

A játékvezetői keretet minden bajnokság előtt meghatározza a JB, ám sosem mondták azt, hogy ez egy zárt közösség lenne. Ki is, és be is lehet kerülni. Kifelé könnyedén, befelé nehezebben. A játékvezetői kar egyik legjobbja, Arany Tamás két éve nem fúj az NB I-ben. Egy komolyabb hiba (és némi nézeteltérés…) elég volt ahhoz, hogy szögre akassza a sípot.

Meglátásaink

Az első fordulóban Dusan Mileusnic becsúszását nézte el a Debrecen–Vasas mérkőzés játékvezetője, Andó-Szabó Sándor. Így láthatták ezt a bizottságnál is, hiszen nem kapott meccset a harmadik fordulóban. Megszámoljuk, hány meccset kell kihagynia. Hozzátesszük azonban azt is, hogy csütörtökön Európa Liga-selejtezőt fúj, ez pedig egy jó ok is lehet az itthoni pihenőre.

Vad II István Kolumbiában van, az U20-világbajnokságon vezet, így ez a kör mindenhogyan kimarad neki. Németh Ádám jól vezethette a Pécs–Haladást, hiszen most hétvégén a Kaposvár–Videoton rangadót kapja. Oláh Gáborral sem volt gond az Újpest–Pápán, most a Honvéd–Vasason vezet. Kassai Viktor idén csak zöld-fehér derbiket kaphat? Ő vezette a Kaposvár–Ferencvárost, és övé lesz a Győr–Haladás. Iványi Zoltán a Honvéd–Győr után a Debrecen–Ferencváros meccsen működik közre.

Újoncavatás

Berke Balázs a Siófok–Újpest találkozón debütál az NB I-ben, míg Böcskei Balázs a Paks–Pápa mérkőzést vezeti.

Az OTP Bank Liga 3. fordulójának játékvezető-küldése
Győri ETO FC – Haladás Sopron Bank: Kassai Viktor
Budapest Honvéd – Vasas-Híd: Oláh Gábor
Pécsi MFC – Zalaegerszeg TE FC: Kovács J. Zoltán
BFC Siófok – Újpest FC: Berke Balázs
Kaposvári Rákóczi – Videoton: Németh Ádám
Diósgyőri VTK – Kecskeméti TE-Ereco: Farkas Ádám
Debreceni VSC-TEVA – Ferencváros: Iványi Zoltán
MVM Paks – Lombard Pápa Termál FC: Böcskei Balázs
Olvasói sztorik