NB I

Rákóczi derék Katonája

Villámkarrier a javából: Katona György útja a harmadosztályú Nagyecsedből az élvonalbeli Kaposvárba.

A huszonhárom éves futballista június közepén érkezett a somogyi megyeszékhelyre, és nem szúrta el élete eddigi legnagyobb esélyét. Néhány nap alatt megdolgozott a felkínált szerződésért! Sisa Tibor edző fantáziát látott benne, olyannyira, hogy az OTP Bank Liga nyitányán kezdőként vetette be a Ferencváros ellen – írja a Szabolcs Online.

– Fantasztikus élményt jelentett a pályán átélni a meccset, a hangulatot – osztotta meg élményeit a legutóbbi szezonban még az NB III-as Nagyecsedet erősítő Katona György. – Mondjuk, amikor kimentünk melegíteni, és szétnéztem a stadionban, azt hittem, nem is lesznek olyan sokan, mint azt beharangozták. A kezdésre aztán csaknem megtelt a lelátó: eddig legfeljebb ezer néző előtt játszottam, most pedig hatezren jöttek ki. Kár lenne tagadni, volt bennem némi drukk, de ez a kezdés pillanatában elmúlt. Belülről úgy éreztem, a Fradi többet kezdeményezett, persze nem arról van szó, hogy nyomoztuk volna a labdát, ráadásul a kontráink veszélyt jelentettek. Hatvanhárom perc jutott nekem: nem szégyellem bevallani, elfáradtam, a rekkenő meleg sokat kivett belőlem. Próbáltam nagyon koncentrálni, amit ugyancsak szokni kell még, elvégre rövid idő alatt két osztályt ugrottam. Igyekszem megfelelni a magasabb követelményeknek.

Katona György istenigazából csak egyet sajnálhat. Az első félidőben egy mutatós lövőcsellel talpra ugrasztotta a kaposvári drukkereket, majd hajszállal a Ferencváros kapuja fölé durrantott. Tényleg, csak a gól hiányzott az örökké emlékezetes debütáláshoz.

– Hajnal háromig nem tudtam elaludni, rágtam magam a kihagyott helyzet miatt – mesélte a játékos. – Egyértelmű tanulság, hogy higgadtabb befejezést igényelnek a hasonló szituációk, annál is inkább, mivel nagyon jól kell sáfárkodni a lehetőségekkel. Éppen ezért szeretnénk minél többet játszani, rutint szerezni, de nem fogok görcsölni, magam próbálom adni. Mindenesetre a többiek azzal fogadtak, és én is így gondolom: elsőre nem volt rossz.

A Nagyecsedről érkező játékos hamar beilleszkedett, befogadta a közösség. Noha több mint egy hónapja nem járt otthon, eszébe sem jut panaszkodni. Nincs is oka rá.

– Nagyon rendes, összetartó társaságba csöppentem, alighanem ez adja a kaposvári csapat varázsát – magyarázta Katona György. – Nem lehet véletlen, hogy az évről évre szétszedett együttes mindig képes megújulni. Senkire nem lehet egy rossz szavam sem, az úgynevezett öregek is biztattak, akárcsak Sisa Tibor. A mester nagyon ért a játékosok nyelvén, viszont szigorú is, a munkában nem ismer tréfát, az edzéseken is megköveteli figyelmet edzésen.

Olvasói sztorik