NB I

Kovács: Nyeltem, amíg bírtam

Ha újrakezdhetné a munkát, mindent ugyanúgy csinálna, de talán nem lenne annyira naiv, mondta Kovács Zoltán, az Újpest FC kirúgott sportigazgatója.

Simon és Mitrovic eladásáért nem vállalja a felelősséget, a Rajczi-ügyet pedig viccnek tartja. A Kovács kirúgása előtt kinevezett új ügyvezető igazgató, Bartha Csaba jelezte, a közeljövőben lehetnek még változások a csapat életében, de Mészöly Géza vezetőedző nem félti az állását.

– Nem akarok magyarázkodni, mert úgy érzem, nincs rá szükségem, de a váltásnak már voltak előjelei – nyilatkozta az [origo] megkeresésére Kovács Zoltán, az Újpest FC menesztett sportigazgatója. – Az egész metodikája ugyanaz volt, mint 2005 óta, amióta a tulajdonosi kör bitorolja az előjogokat. És velem ezt harmadszor játszották el, először játékosként a tartalékok közé űztek, majd kirúgtak, most pedig sportvezetőként mondtak fel.

– Miért lépett bele akkor újra és újra ebbe a folyóba?
– Mert minden alkalommal volt egy olyan ember, akinek tudtam hinni Újpesten. Mindig akadt valaki, aki a szememben hiteles tudott maradni, egészen addig a pontig, amíg nem lettem becsapva. Más kérdés, hogy a tulajdonos Tolnai Sándor és köztem nem volt meg az összhang, én nyeltem, amíg bírtam, de vannak elveim, amelyekhez végig hű maradtam.

– Ha már korábban érezte, hogy nem megy a közös munka, miért nem lépett, miért várta meg, hogy kirúgják?
– Mert ez nem másfél éve tartó folyamat volt. 2010 januárjában neveztek ki, és noha már akkor sokan mondták, hogy villámhárítóként számítanak rám a klubvezetés és a szurkolók között, reménykedtem, hátha mégse így lesz. De aztán kiderült, hogy igen.

– Néhány kommentből úgy tűnt, a szurkolók nehezen bocsátották meg önnek, hogy Újpest eladta legjobbjait Tisza Tibortól Simon Krisztiánon át egészen Nikola Mitrovicsig.
– Normál esetben ezekért a szakma a felelős. De amikor átnyúlnak az ember feje felett, nem könnyű a helyzet. Amíg enyém volt a döntés, vállaltam a felelősséget, de Simon Krisztián vagy Nikola Mitrovic esetében nem. Ennek ellenére, ha a klub érdeke azt kívánta, hogy népszerűtlen döntéseket kellett hoznom, azokat vállaltam.

– És Rajczi Péter esetében? Hiszen az első hírek arról szóltak, távozik, majd végül maradt, és ezt szinte Bartha Csaba ügyvezetőnek köszönte meg.
– Rajczi ügyében a teljes igazság egészen komolytalan, nem egy ilyen klubhoz illő történet, amit nem is szeretnék elmesélni, mert a vicc kategóriájába tartozik. Peti visszakerülése annak köszönhető, hogy Mészöly Gézával hárman mindent megbeszéltünk. Mivel megbizonyosodtam, hogy fognak tudni együtt dolgozni, elfogadtam ezt a kompromisszumot. Az öltözőben rendnek kell lennie, ez a klub érdeke. Való igaz, ezek után volt közös beszélgetésünk Bartha Csabával is. Hogy Rajczi kinek köszöni meg ezt, az más kérdés, neki kell elszámolnia a lelkiismeretével.

– Milyen a viszonya Bartha Csabával?
– Teljesen jó. Ő aztán tényleg nem tehet semmiről, csak szócső volt az ügyben.

– Az új ügyvezető azt nyilatkozta az origónak, olyan sportigazgatót keresnek, aki a klubvezetés által meghatározott kívánalmaknak megfelel. Mire gondolhatott?
– Nem tudom, hiszen tavaly világos koncepció alakult ki a lehetőségeinkhez igazodva. Ahol tíz utánpótlás-válogatott labdarúgó található a keretben, ott nem kell magyarázkodni. Összeget nem mondhatok, de azt igen, hogy amíg sportigazgató voltam, pontosan hússzor annyi pénz jött vissza játékos-eladásból, mint amennyit vásárlásra költöttünk. Letettük egy komoly, szerethető csapat alapjait, amellyel nemcsak anyagilag, de eredményszinten is lehet majd profitálni. Ha együtt marad a keret, igenis lesznek komoly eredmények. Mert azt tudomásul kell venni: a Fradi és az Újpest esetében eredmény kell!

– Visszagondolva az utóbbi másféléves időszakra, mindent ugyanúgy csinálna?
– Mindent, semmit sem változtatnék. Illetve talán még hamarabb józanodnék ki, és nem lennék ennyire naiv.

– A szurkolókkal milyen a viszonya?
– Teljesen jó. Gondoljon csak bele, mikor volt utoljára ilyen nyugodt szezonja a klubnak, amikor nem voltak rendbontások, balhék? Úgy vélem, az engem kedvelők és nem kedvelők aránya 95:5 százalék lehet, ennél jobb akkor sem volt, amikor az én gólommal vertük a Fradit. Olyan nincs, hogy mindenkinek meg tudok felelni, ez butaság.

– Hogyan telnek a továbbiakban a napjai?
– Most, hogy meghosszabbodott a nyaralásom, több időt töltök a gyerekeimmel, pihenek, kicsit többet edzek és futok. Az legalább kikapcsol.

– Ha tulajdonosváltás lenne, és megkeresnék Újpestről, visszatérne?
– Igen. Amíg be nem csapnak, az emberekhez is lojális vagyok. Az Újpesthez pedig örökre az maradok.

Olvasói sztorik