NB I

Norvég akadály a Ferencváros előtt

A megújult Ferencvárosra az eddigi legnehezebb megmérettetés vár. Az Európa Liga-selejtező második körében a norvég Aalesund az ellenfél.

A magyar csapat 177. európai kupamérkőzésüket játssza, érdekesség, hogy még sosem találkozott norvég együttessel. Skandináv gárdákkal már többször is összecsapott, legutóbb a dán FC Köbenhavn ellen, 2003 őszén. A sorozatos bírói tévedésektől sújtott FTC végül büntetőkkel kiesett – írja a sport24.hu.

Ami a mostani esélyeket illeti, az Aalesund jelenleg ötödik a tavaszi-őszi lebonyolítású norvég bajnokságban. Az elmúlt évadot a negyedik helyen zárta Kjetil Rekdal edző csapata, ennek ellenére itt lehet az európai kupában, mert a norvég liga előkelő helyet foglal el a sportszerűségi versenyben. Az együttest az egykori sztárlabdarúgó irányítja, de a budapesti párharcon ő mégsem lehet itt, mert felesége gyermeket vár.

– Büszkék vagyunk, hogy egy ilyen nagy múltú egyesület, mint a Ferencváros otthonában játszhatunk nemzetközi kupameccset – mondta a sajtótájékoztatón helyettese, Kenneth Bergersen. – Egy gólt szeretnénk szerezni, és természetesen nem kikapni. Folyamatos építkezésben vagyunk, mely végére Norvégia legjobb csapatává szeretnénk válni, s ebben fontos szerepe van az európai szereplésnek. Felix, Andrezinho és Abdi a videók alapján a Ferencváros három legjobbja, de nem sok felvételünk volt, így kicsit vakon megyünk bele a meccsbe.

A norvégok dolgát nehezíti, hogy a mesteren kívül nem jön Budapestre a legértékesebb játékosuk a jamaikai Demat Phillips, valamint az észt Sander Post és a Costa Rica-i jobbszélső Pablo Herrera Barrantes. Hazánkba érkezik viszont a norvégok színeiben az a James Morrison, aki két esztendőt futballozott a Ferencvárosban, és nagy kíváncsisággal várja milyen fogadtatásban részesül majd a szurkolók részéről. A játékosok aggódnak a nagy meleg miatt is, mert este Budapesten 35 fok lesz, és a tízfokos norvégiai hidegből nehéz lesz megszokni a nyári forróságot.

Az első körben az Aalesund a walesi Neath FC-t ütötte ki magabiztos 6-1-es összesítéssel.

A Ferencváros háza táján az okozhat gondot Prukner Lászlónak, hogy Lisztes Krisztián és Tóth Bence sérüléssel bajlódik, illetve az elmúlt napokban nagyon sokat utazott a csapat. A hétvégén az orosz fővárosban a Lokomotiv ellen nyertek a magyarok egy barátságos mérkőzést. A klub elnöksége kérte a hétvégi, Kaposvár elleni bajnoki halasztását, de a szövetség erre nem adott engedélyt.

Prukner és segítője Nagy Tamás az elmúlt napokban elemezte az ellenfél játékát, megállapították, hogy tipikus skandináv focit játszanak, elől nagyon jók, hátul viszont sebezhető a norvég alakulat. Prukner szerint a párharc nem ma fog eldőlni.

– Hagyományos skandináv focit játszik az Aalesund – magyarázta a tréner. – A moszkvai utazás sokat kivett belőlünk, de megérte. Még akkor egyeztünk bele a meccsbe, mikor nem tudtuk, hogy európai kupameccseket kell játszanunk idén nyáron, de jó volt, hogy pariban voltunk velük, s nyerni is sikerült, az önbizalmunknak jót tett.

A magyar együttes a felkészülési találkozókon nem szenvedett vereséget, és az Európa Liga előző fordulójában is magabiztosan, kapott gól nélkül verte ki örmény riválisát.

A jó hangulat garantált az Üllői úton, elővételben már közel hatezer jegy fogyott el, a mérkőzés csütörtökön 19 órakor kezdődik.

Olvasói sztorik