NB I

A nulláról kell indulni

Bár a felnőtt csapat feljutott az élvonalba, Dudás Hunor, a DVTK-t működtető DFC Kft. ügyvezetője szerint az utánpótlásban jelentős hiányosságok vannak.

– Mennyivel több ügyvezetőként egy NB I-es csapat mögött állni, mint egy NB II-esnek?– Nem gondolkodom ebben. Amikor idejöttünk, több célt tűztünk ki, több feladatot akartunk megoldani, ebből egyet, az NB I-be jutással teljesített a csapat. De van még mit tenni, akár az utánpótlás szintjén, hiszen nagy szomorúságomra az U19-együttesnek nem sikerült a legjobbak közé kerülnie, akár a felnőtt csapatnál. Ugyanis az NB I-es tagsággal csak egy lépcsőfokot haladtunk előre, most annak kell következnie, hogy stabil NB I-es csapatot alakítunk ki, olyat, amelyik két-három éven belül az Európa Ligás indulásért küzdhet. De közben meg kell változtatnunk az utánpótlás eddigi rendszerét, tulajdonképpen a nulláról újra fel kell építeni az egészet, az infrastruktúrát is fejleszteni kell, és a DVTK-t, mint futballklubot szervezetileg is fel kell építeni, alkalmassá kell tenni arra, hogy a felsorolt feladatok megoldására képes legyen, még ebben az évadban – fejtegette Dudás Hunor az Észak-Magyarország interjújában.
– Ez nem tűnik kevésnek, vegyük sorba ezeket, kezdjük az infrastruktúrával. Itt mi a cél?– Hogy a centerpályán túl legyen négy pályánk. A füves edzőpályát és a műfüves játékteret szeretnénk felújítani, valamint két új füves edzőpályát is építeni. Az ehhez szükséges források pénzcsapjait az a – reményeink szerint hamarosan életbe lépő – törvény nyithatja meg, amelyet tavaly hozott az országgyűlés, és amelynek értelmében a társasági nyereségadó egy bizonyos százaléka a költségvetési befizetések helyett a sportvállalkozások működését segítheti. A pályaépítés mellett egy fitnesztermet is szeretnénk Diósgyőrben létrehozni, és talán a beléptető-rendszer kiépítését is idesorolhatom, bár ez utóbbinál kérdéses, hogy erre a célra is felhasználható-e a törvény adta lehetőség, vagy a Magyar Labdarúgó Szövetség programjaként, pályázati úton nyerhető-e ehhez támogatás. És akkor még nem is beszéltem a centerpálya felújításáról, ami nem erre az évadra esedékes terv, de szeretnénk alácsövezni, fűthetővé tenni, már csak azért is, mert előbb utóbb ez is része lesz a klublicencnek.

– Az utánpótlásról szólva azt mondta: a nulláról kell indulni.– Igen, mert folyik ugyan munka Diósgyőrben ezen a címen, de nem látom az eredményét. Extraklasszist nem sikerült nevelni az elmúlt években, az osztályozót minden évben elbukják a diósgyőri csapatok, nem volt ez másképp most sem. Valamit nem jól csinálunk, viszont látok olyan helyeket a világban, ahol ez jól működik, például Spanyolországban. Két lehetőség van, hogy az ottani tapasztalatokat átültessük: vagy kimegyünk és folyamatában megnézzük, hogy miként működik, vagy spanyol szakembert szerződtetünk ide, Diósgyőrbe. Egyébként én azt is fontosnak tartom, hogy azok a stílusjegyek, amelyek a felnőtt csapatot is jellemzik – gondolok itt, a rövidpasszos támadófocira – az utánpótláscsapatokon is felfedezhetők legyenek.
– Erősnek tűnik a vonzódása a spanyol focihoz, gondolom nem véletlen, hogy onnan érkeznek játékosok a felnőtt csapathoz, hogy utánpótlás szakembert is onnan szeretne, feltételezem, e mögött az van elsősorban, hogy jelenleg ők a világ legjobbjai a fociban.– Pontosan. A jobbtól tanulni nem szégyen, ez javunkra válhat. Az, hogy spanyol játékosok érkeznek hozzánk nem véletlen, de nem is az egyetlen járható út az erősítések terén. Szeretnénk diósgyőri nevelésűeket is látni a csapatban, és más magyarokat is, de akik a mi szintünknek megfelelőek lennének, azoknak élő szerződéseik miatt magas a kivásárlási áruk. Mi pedig csak lejárt szerződésű labdarúgók megszerzésében gondolkodunk. Három-négy játékost szeretnénk igazolni, egy kapust, egy középpályást és két csatárt, olyanokat, akiket azonnal a csapatba tudunk állítani. Nem könnyű ilyen futballistákat szerződtetni, mert a nemzetközi átigazolási piac csak augusztus 31-én zár, és most jelenleg a játékosok vannak előnyösebb helyzetben, de ettől függetlenül arra törekszünk, hogy az említett három-négy új játékos a jövő héten bekapcsolódjon a közös munkába.
– Mekkora büdzséből gazdálkodik a klub a következő szezonban, és ez alapján, 16 NB I-es csapat költségvetését tekintve hová helyezhető el a DVTK?– Négy-ötszáz millió forint között lesz az éves költségvetésünk, de ezek a ténylegesen tervezhető bevételekre épülnek, nem légből kapott adatok. Ezek alapján pedig úgy gondolom, hogy büdzsénk szerint a középmezőnyben vagyunk az 16 élvonalbeli klub között.

Olvasói sztorik