NB I

Mészáros, és a bevált módszerek

Edzői pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el Mészáros Ferenc a Pécsi MFC-vel, hiszen irányításával bajnoki címet nyert a csapat, és feljutott az élvonalba.

A Dunántúli Napló interjújában tapasztalatairól, terveiről, és persze a várható erősítésekről is szót ejtett a vezetőedző.
– A bajnoki cím és a feljutás mellett egy harmadik célt is kitűztek maguk elé. Korábban nem árulta el, mi az, most már nyilván megteheti.– Hat-nyolcpontos előnnyel akartuk megnyerni a bajnokságot – válaszolta Mészáros Ferenc vezetőedző, aki a 17. fordulót követően, március közepén vette át a csapatot Kiss Lászlótól.
– Ez nem jött össze, három ponttal nyertek. De miért volt ez fontos?– Mert ha mindig nagyobb célokat tűzünk ki, a kisebbeket könnyebben elérjük. Célozza meg a csillagokat, és eléri a Holdat!
– Vegyes érzések kavaroghatnak Önben. Egyrészt élete legnagyobb edzői sikerét érte el a PMFC-vel, hiszen bajnoki címet nyert a csapat, s feljutott az élvonalba, ugyanakkor a zsinórban három vereséget hozó sorozatra nyilván nem szívesen emlékszik vissza.– Nem nagyon szokták leírni, de nyertem én már két bajnokságot a Szentlőrinccel, egyet a megye egyben, egyet pedig az NB III-ban. Erre is büszke vagyok, mert bajnoki címet szerezni minden osztályban nehéz. Ráadásul bent tartottam a PVSK-t és a Barcsot is.

– Ezt annak idején leírtuk. De azzal nyilván nem vitatkozik, hogy erre a legbüszkébb.– Azért ez a legnagyobb siker, mert régóta várták, négy éve nem tudta senki felvinni a PMFC-t az első osztályba. És persze ez a klub a szívem csücske, lokálpatrióta vagyok, a klub korábbi játékosa, persze, hogy sokat jelent ez nekem. Az elmúlt fél évben nagyon sokat tanultam. Természetesen vannak bevált módszereim bizonyos dolgok kezelésére, de minden tudásomat össze kellett szednem annak érdekében, hogy a munkám elején tapasztalt anarchiát, zűrzavart megszüntessem. Nem edző kellett akkor ide, hanem egy vezető, egy vezér!
– Az edző, a vezér marad a kispadon a következő szezonban is?– Maradok. Annyit tudok, hogy a tulajdonos, Matyi Dezső kétéves szerződést ajánl, a kondíciókról még beszélnünk kell.
– A szurkolókat leginkább foglalkoztató kérdés, hogy ki marad a bajnoki címet nyert együttesből. Kikre nem tart igényt?– Inkább azt mondanám, hogy akiknek lejár a szerződésük (Lantos Levente, Gyánó Szabolcs, Nagy József, Sólyom Csaba, Törtei Tamás, Horváth Zsolt), azokra mind számítok, én ezt korábban jeleztem is nekik. Természetesen lesznek távozók is, a jövő héten sok minden eldől.
– Nem zavarja, hogy egy hónappal a bajnoki rajt előtt a klub még nem tárgyalt a lejáró szerződésű labdarúgókkal arról, hogy maradnak-e, s ha igen, milyen feltételekkel?– Én is a klub része vagyok… Beszéltem a tulajdonossal és az ügyvezetővel, szerződést fognak kapni. Nyilván nekik az lenne a jó, ha már a zsebükben lenne az aláírt papír.
– Nyolc-tíz új játékosról beszélt. Neveket eddig nem említettek, kérem, mondjon legalább két-három olyan futballistát, akiket a pécsi szurkolóknak nem kell bemutatni.– Alekszandar Sztojimirovics, Albert Effiong, Igor Radovanovics… Körülbelül huszonöt külföldit ajánlottak a menedzserek.

– Magyarok nem is lesznek?– De, természetesen lesznek! Úgy néz ki, Simonfalvi Gábor visszajön hozzánk, a legutóbb Kozármislenyben futballozó Petrók Viktorral tárgyalunk, és Tóth Zoltánnal is meg fogunk egyezni. És megkerestünk egy magyar szinten nagyon jónak számító irányítót is, aki két nap gondolkodási időt kért, de a nevét nem árulhatom el.
– A különböző fórumokon sok ismert hazai játékos neve felröppent még.– Igen, szóba került például Rajczi Péter, Pál András és Andorka Péter is, de ők szerződéssel rendelkező játékosok, és olyan összeget kérnek értük, ami megfizethetetlen.
– Ha az ön szája íze szerint alakul az erősítés, milyen céllal vág neki az NB I-es szezonnak?– Nem a bennmaradást, hanem a tízedik helyet célozzuk meg. Tudja, a nagyobb célok…
– Ez biztosan nem lesz a szurkolók ellenére. Az utolsó bajnokin, a Veszprém ellen nyilván örömmel látta, mennyien voltak a lelátón. Ezt tapasztalva talán nem is bánja különösebben, hogy nincs pihenés, és egy hónap múlva már itt a következő bajnoki mérkőzés.– Azért jöttek ki arra a meccsre, mert bajnokok lettünk, és azért is, mert amit ígértem, vagyis helyzeteket, gólokat, azt megcsináltuk. Háromféle közönség van: a szurkoló, a néző és az ellendrukker. Mi az előbbiből szeretnénk nagyon sokat! A pihenés egyébként rám fért volna, de kellemes dolog, hogy máris dolgoznunk kell. Majd álmodok a nyaralásról, beteszek egy DVD-t a tengerpartról… Megoldom.

Olvasói sztorik