NB I

Király védte a Haladás kapuját

Lejátszotta első nyári edzőmérkőzését a Haladás VSE. A szombathelyiek szezon eleji formában futballoztak.

Két edzőmérkőzést játszott pénteken a Rohonci úton a Haladás, mindkét meccs kétszer harmincperces volt. Az első találkozón a fiatalok és a próbajátékosok, míg a másodikon a rutinosabb kerettagok kaptak lehetőséget. Az ellenfél egy menedzseriroda által összeverbuvált, szabadon igazolható játékosokból összeállított nemzetközi válogatott volt.
Az első találkozón az történt, amit a hazaiak akartak, végig az erőtlen, gyengécske vendégek térfelén pattogott a labda. Az ellenfélnél francia, holland, angol és litván, szerződéssel nem rendelkező játékosok szerepeltek. Elég szedett-vedett csapat benyomását keltették, a kapura egyáltalán nem jelentettek veszélyt – tudósít a Vas Népe, és a Haladás hivatalos honlapja. Az álmosan csordogáló, gyenge színvonalú összecsapáson végig a hazaiak akarata érvényesült. Az első félidőben Panic és Fabinho góljaival 2-0-ra vezettek a szombathelyiek. Előbbi kilépett a leshatáron, majd a kapus lábai között a kapuba gurított, míg utóbbi tizenegyesből volt eredményes.

A szünet után alig telt el négy perc, Panic kapott forintos labdát a félpályán, betört a tizenhatoson belülre, majd a jobb kapufa segítségével megszerezte második gólját. A lefújás előtt nem sokkal a végig agilisan, jól játszó Kovács István is betalált. Ezzel 4-0-ra nyert a Haladás. A próbajátékosok közül Chinchillának nem akadt dolga, Spectu és Fabinho nem igazán nyújtott maradandót, Panic pedig ugyan két gólt is lőtt, de további két százszázalékos ziccert elrontott.
Bár a vasiak összeállítását látva sokan várták, hogy a második meccs már nagyobb iramot, magasabb színvonalú játékot hoz, eleinte csalódnia kellett a mintegy ötszáz fős publikumnak. Sok hiba jellemezte mindkét csapatot, helyzet alig akadt az első félidőben. Talán csak egy, az is a hajrában. Halmosi lövését a gólvonalról ütötte ki a bevetődő Vranjic kapus, Rajos pedig a kipattanót fölé bombázta. A játékrész krónikájához tartozik még, hogy Oross egy ütközés után megsérült, hamar le kellett cserélni. A belső térdszalagja húzódott meg.
A szünetben válogatott kapussal erősített a Haladás: Rózsát Király Gábor váltotta, aki a holtszezonban sem állt le, együtt készült Jakab Csaba kapusedzővel. A szünet után rögtön az elején egy Iszlai-kapufával folytatódott a meccs, majd a fiatal középpályás is megsérült, őt is le kellett cserélni. Az ő sérülése viszont szerencsére nem olyan komoly, mint Orossé. Aztán szép fokozatosan egyre nagyobb iramra váltott a Haladás. Ennek meg is lett az eredménye: Sluka bal oldali szögletét Molnár visszafejelte Simon Attilához, aki a rövidnél érkezett és megszerezte a győztes gólt.

– Egyelőre ezt vártam, semmi többet – értékelt reálisan Aczél Zoltán, a Haladás edzője. – A felkészülés elején járunk, ráadásul ma még edzettünk is egyet, úgyhogy nem csodálom, ha fáradtabbak voltak a srácok a kelleténél. A próbajátékosok sorsáról még nem döntöttem, alszom még rá párat.

Bár csak edzőmeccseket játszott a Haladás, az látszik, hogy nagyon vékony a keret. Különböző problémák miatt ezúttal Guzmics, Korolovszky, Schimmer, Kenesei és Sipos hiányzott, és a csapat pedig máris bajban volt. Márpedig ennyi hiányzó könnyedén összejöhet a bajnoki szezonban is. A megoldás adott: erősíteni kellene, persze ez pénz kérdése… Az mindenesetre biztos, hogy az új szerzemény, Búrány Zoltán agresszív, kemény játékosnak tűnik.
A Haladásra a jövő héten két edzőmeccs vár. Szerdára ismét bejelentkezett egy menedzseriroda, egy szabadon igazolható játékosok alkotta csapattal, ez a meccs még képlékeny. Vasárnap 17 órától Ausztriában, Bad Tatzmannsdorfban az ukrán Metallurg Donyeck gárdájával játszanak a vasiak.

Nemzetközi felkészülési mérkőzés

Szombathelyi Haladás – 4yourtalent International Selection 4-0 (2-0)
Szombathely, 300 néző. Játékvezető: Tóth R.
Haladás: Mursits (Rózsa, 30.) – Ugrai (Szakály, 43.), Pablo, Devecseri, Farkas – Skriba (Szvoboda, 30.), Fabinho, Irhás (Kalász, 43.), Kovács I. – Spectu (Gyurján, 42.), Panic. Edző: Aczél Zoltán
Gólszerzők: Panic a 3. és a 33., Fabinho (11-esből) a 16., Kovács I. az 58. percben
Szombathelyi Haladás – 4yourtalent International Selection 1-0 (0-0)
Szombathely, 500 néző. Játékvezető: Tóth R.
Haladás: Rózsa (Király, 30.) – Rajos, Jagodics, Molnár, Tóth P. – Sluka, Búrány, Iszlai (Nagy B., 37.), Halmosi – Simon A., Oross (Horváth D., 24.). Edző: Aczél Zoltán
Gólszerző: Simon A. a 47. percben

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik