NB I

Három évre eltiltották a Győrt

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) licencproblémák miatt három évre kizárta a Győri ETO FC-t a kontinentális kupasorozatokból.

A magyar klub az MTI-nek megerősítette a büntetés tényét, amely ötvenezer eurós pénzbírságot is tartalmaz első fokon, de Klement Tibor ügyvezető szerint ők nem hibáztak, mert a magyar számviteli törvény alapján helyesen jártak el.
– Az UEFA licencbizottsága az év elején a magyar szövetségben ellenőrizte a 2010–2011-es idényben a nemzetközi kupákban indult négy magyar csapat licencét – mondta Klement a távirati irodának. – A testület megállapítása szerint a 2009. december 31-én lejárt tartozási kötelezettségünknek nem tettünk eleget.
Klement hozzátette, nem is tartoztak, mert észt játékosuk, Ahjupera klubja a vételár maradékáról, ötvenezer euróról nem bocsátott ki számlát, így nem is fizethettek! A sportvezető kiemelte, a számla 2010. augusztus 16-án érkezett meg, és akkor ki is egyenlítették. Az európai licencet a 2009-es mérleg alapján adták be 2010 márciusában, ebben pedig a magyar törvényi előírások alapján nem szerepelhetett ez a tétel.

– A magyar szövetséggel összhangban vagyunk az ügy megítélésében – magyarázta Klement Tibor. – Az UEFA és közöttünk egy jogértelmezési probléma van, ehhez képest kirívóan súlyosnak tartom a büntetését. Amikor megkapjuk a határozatot, természetesen fellebbezünk.
Az UEFA a magyar szövetséget is megbüntette százezer euróra, mivel nem tartatta be a szervezet licencelőírásait, de az összeg felének befizetését két évre felfüggesztette. Az MLSZ az írásos ítélet kézhezvételéig nem kíván reagálni az üggyel kapcsolatban.
A fegyelmi bizottság az UEFA honlapján közzétett ítéletében nem részletezte a győriek vétségét, csak annyit írt, hogy a csapat tavaly úgy játszott az Európa Liga selejtezőjében, hogy nem felelt meg mindenben az UEFA licenckövetelményeinek.
A győriek az elmúlt idényben nem kvalifikálták magukat egyik európai kupasorozatra sem, így jelenleg csak a pénzbüntetés sújtja az együttest, amelyet egy éve a szlovák Nyitra, a kazah Atyrau és a francia Montpellier kiverése után a horvát Dinamo Zagreb búcsúztatott.

Olvasói sztorik