Magyar foci

Az edzőkérdésnél jóval mélyebbek a gondjai a vakvágányra tévedt Lokinak

Czeglédi Zsolt / MTI
A DVSC játékosainak a meze a földön, miután a szurkolók levetették velük Paks elleni kiütéses vereség után
Czeglédi Zsolt / MTI
A DVSC játékosainak a meze a földön, miután a szurkolók levetették velük Paks elleni kiütéses vereség után
A hétszeres bajnokcsapat DVSC vasárnap útilaput kötött Máté Csaba talpára: az egykori Fradi-edző ötből öt bajnokit veszített el kinevezése óta, így ritkán látható mérleggel – valamint megtépázott renoméval – távozik Debrecenből. A Loki október végére elfogyasztott két edzőt, kivívta szurkolói haragját és időnként a teljes szétesés jeleit mutatja – még egy mellényúlásnak már végzetes következményei lehetnek.

„Elválnak a DVSC és Máté Csaba útjai” – adta hírül a debreceni futballcsapat vasárnap, de az exferencvárosi (és immár exdebreceni) edző sorsa alighanem már korábban megpecsételődött.

A Paks elleni hazai 0–5 után a szurkolók levetették a mezt a csapattal, Dzsudzsák Balázs csapatkapitány ordítva kérte ki az M4 Sporttól az épp interjút adó kapust, Megyeri Balázst, aztán jött még ultimátum, ígért a vezetés szankciókat, de semmi sem használt. Sem a nyilvános megszégyenülés (és megszégyenítés), sem a vezetői fenyegetőzés, sem a szabad kéz az edzőnek.

Máté Csaba Debrecenje a Fehérvár otthonában is alulmaradt, a vezetőedzőnek távoznia kellett.

Ettől még nem oldódnak meg egycsapásra a Loki problémái. Sőt. A Loki problémái jóval mélyebbnek tűnnek annál, hogy azokat edzőváltással orvosolni lehessen.

Ezt talán az mutatja a legjobban, hogy maguk a szurkolók sem feltétlenül tudják megnevezni a mélyrepülés felelősét, legalábbis jó pár opció elhangzott:

  • a vezetőség és elhibázott döntései
  • a transzferpiacon elkövetett bakik
  • a csapathoz látványosan nem illő Máté Csaba
  • a válogatottsági rekorderként, nagy befolyású játékosként és őslokisként megkerülhetetlen Dzsudzsák Balázs és öltözői köre
  • és persze felbukkantak az ilyenkor törvényszerűen megjelenő összeesküvés-elméletek is arról, hogy „valakiknek” érdekében áll a DVSC lezüllesztése.

Ezt azért nehéz lenne egészséges légkörnek nevezni.

A klub vasárnapi közleményében tudatta: „Fontos elismerni, hogy az elmúlt hetek sikertelensége nem kizárólag edzői felelősség, ebben mindenkinek, így a játékosoknak is szerepük van. A jelenlegi helyzetből való mielőbbi kilábalás közös felelősség és ehhez összefogás szükségeltetik.”

Az eddigi pocsék szereplés törésvonalakat hozott létre: húzódik egy ilyen a játékosok és a drukkerek között, utóbbiaknak ugyanis látványosan elegük van az eredménytelenségből, a hozzáállásból és egyes játékosokból is. A Nyíregyháza elleni presztízsrangadó elvesztése után a csapat egyszer már elnézést kért a szurkolóktól, a Paks ellen jött a vetkőztetés, majd Dzsudzsák kiakadása az interjúzónában.

A csapatkapitány idegeit a szurkolókéhoz hasonlóan megtépázhatta ez az idény eddig, mert Dzsudzsák már az előző edző, Srdjan Blagojevic leváltása után is kvázi kikérte magának a feltételezést, hogy hozzájárult volna a tréner bukásához.

A teljes cikket előfizetőink olvashatják el.
Már csatlakoztál hozzánk? Akkor a folytatáshoz!
Ha még nem vagy a 24 Extra előfizetője, ismerheted meg a csomagokat.

Már előfizető vagyok,

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik