Magyar foci

Grzelak: A Fradi elleni vereség meghozta az étvágyat nekem és a játékosoknak, hogy újra játszhassunk ellenük

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI

Azt hiszem, azért mentem edzősködni, mert szeretek emberekkel dolgozni. Ha nem szeretsz emberekkel dolgozni, akkor nem is szabad edzőnek lenned. Számomra fontos, hogy megbízhatok a játékosokban, de az is nagyon lényeges, hogy ők is higgyenek bennem.

(…) Úgy gondolom, hogy az edzők gyakran megfeledkeznek az emberi oldalról, pedig emberekkel dolgozol, és ha azt akarod, hogy egy irányba húzzanak, akkor meg kell értened és tisztelned kell őket” – adott betekintést edzői hitvallásába a Csakfoci által készített interjúban Bartosz Grzelak, aki a nyáron az NB I-en belül váltott, és Fehérvárról Újpestre került.

Az Újpestnél a MOL érkezése óta nagyravágyó tervek születtek, és Grzelak azt mondta, számára vonzó lehetőség volt, hogy felépítsen valamit, „mert mindannyian tudjuk, hogy az elmúlt évtized nem volt túl jó itt, és hogy újra kell sok mindent kezdeni. Nagyon izgatott voltam a kihívás miatt, ugyanakkor amikor elvállaltam ezt a munkát, elmagyarázták nekem, hogy türelmesnek kell lennem, mert nem tudunk mindent megváltoztatni egy nap alatt. (…)

Kicsit olyan ez, hogy megpróbáljuk egyszerre vezetni és javítani is a repülőgépet, ami nagyon motiváló számomra.

A fehérvári búcsúról megemlítette, hogy a vezetőséggel az utolsó három hónapban egyáltalán nem kommunikáltak egymással, és úgy érezte, megpróbálták őt kiszorítani, de ennek nem tudja az okát. Az edzőt több játékos is követte Újpestre, ezzel kapcsolatban Grzelak úgy fogalmazott, nem ő erőltette a dolgot, de amikor szóba kerültek a focisták, mint elérhető játékosok, akkor azért számított, hogy jól ismerte őket.

„De ez egy abszolút tisztességes válogatás volt a részünkről. Ami a további fehérvári játékosokat illeti, igen, volt még olyan, akinek felmerült az érkezése, voltak más nevek is, hiszen az esetemben megvoltak a válaszok ezeket a futballistákat illetően is”.

A lengyelországi születésű, de svéd állampolgársággal rendelkező, 45 éves edző az Újpest kispadján átélt első Fradi elleni derbije után nagyon bosszús lehetett, hiszen a nagy rivális csak a hosszabbításban csikarta ki a győzelmet Tosin Kehinde góljával.

„Akkor egy olyan fázisban voltunk épp, hogy a keretünk, a rendszerünk még nem volt teljesen felépítve. Mégis elég bátor és harcos hozzáállással mentünk bele ebbe a meccsbe. Ezzel jeleztük nekik is, hogy nem lesz olyan könnyű dolguk velünk, mint korábban. Aztán a 92. percben megszerezték a győztes gólt.

De a vereség meghozta az étvágyat nekem és a játékosoknak, hogy újra játszhassunk ellenük. És most már eléggé készen is állunk

– fogadkozott Grzelak.

10 meccs után az Újpest 17 pontjával az ötödik az NB I-es tabellán.

Olvasói sztorik