Sikeredzője helyett Gerával menekül a Kecskemét: mentőöv, vagy átszállójegy az NB II-be?

A válogatott meccsidőszak a kluboknál az edzőcserék ideje: az NB I-ben a sereghajtó Kecskeméti TE vezetősége határozta el magát a váltásra, a klubbal nemrég még ezüstérmet ünneplő Szabó István helyére Gera Zoltán került. Fenntartható-e sokáig a túlteljesítés és van-e értelme ennek a váltásnak?

„A túlteljesítés már teherként nehezedik a játékosainkra. Túlteljesítéssel értük el a feljutást, túlteljesítettünk az előző három idényben, és azt hiszem, mindez most csapódik le a játékosokon (…) A keret minősége a játékunkra is kihat, és az újonnan igazolt futballisták nem igazán tudták pótolni a régieket. Alighanem tetőztünk, elértünk csapatként, klubként a csúcsunkra. És ha megnézzük, hogy ki mennyit költ ebben az osztályban, akkor megállapíthatjuk: igen nehezen tudunk majd bent maradni.”

Akár a Kecskeméti TE-nél kialakult helyzetről is szólhatna a fenti idézet, de hat és fél éve, Angliában hangzott el (az idézett szakember Keith Hill, a Rochdale AFC akkori menedzsere). Ettől függetlenül jól illusztrálja a felülteljesítés terhét – amit a héten sikeredzőjét, Szabó Istvánt felmentő és a helyére Gera Zoltánt kinevező KTE-nél is jól megismerhettek. Előbb az NB II-ben, majd az NB I-ben sikerült meglepni a mezőnyt és váratlan sikereket aratni – a KTE újoncként jutott fel az NB II-ből, majd újoncként lett ezüstérmes az NB I-ben.

A „nehéz második szezont” is a felsőházban zárta a csapat, ráadásul több játékost is a válogatottba segített, de több kulcsjátékosát eladta, az első hosszabb kudarcszéria pedig edzőváltást eredményezett.

Bús Csaba / MTI – Jelenleg a tabella utolsó helyén van a Kecskemét.

Az NB I mércéjével semmi szokatlan nem történt. A hazai élvonalban Szabó István volt a második leghosszabb ideje (több mint három éve) pozíciójában levő edző, távozásával egyetlen tréner (Hornyák Zsolt, Puskás Akadémia) maradt, aki legalább két éve folyamatosan ugyanazt a csapatot irányítja… Ez persze nem csak a magyar élvonal sajátossága. A labdarúgás statisztikai elemzésével foglalkozó CIES 2022-ben kilencven élvonalbeli bajnokságot vizsgált meg, egy edző átlagos regnálásának ideje 459, medián „tartóssága” csak 243 nap volt, és a szakvezetőknek csupán az ötöde irányította ugyanazt a csapatot már legalább két éve. Némi cinizmussal azt is írhatnánk, hogy Szabó Istvánt egyszerűen utolérte az edzősors. De törvényszerű-e ez, amikor a KTE saját határait feszegette?

Amióta a magyar élvonal ismét 12 csapatos (2015/16), az újoncoknak nehéz dolga van. Az előző idényig kellett várni, hogy legyen egy olyan kiírás, amelyben mindkét újonc (MTK, DVTK) bent marad. Az NB I-es helyet stabilizálni óriási kihívás: ebben a periódusban 15 klub jutott fel az élvonalba (van, amelyik többször is), és közülük csak négy tudta legalább öt idényen át megtartani a tagságát:

A többiek vagy liftezni kezdtek – még egy olyan történelmi óriás is, mint az MTK –, vagy hosszabb-rövidebb időre, esetleg teljesen eltűntek a süllyesztőben. Az újoncokkal szemben a hosszabb ideje élvonalbeli csapatok sok ütőkártyával rendelkeznek: bevételeik (a tévés pénzek miatt) felülmúlják a feljutókét, bérkeretük általában magasabb, keretüket nem kell jelentősen átalakítani (az NB II-ben a csapatok többsége nem alkalmaz légiósokat, kivételt képez az idén feljutott ETO). Ebbe a társaságba a KTE úgy lépett be, hogy a másodosztályt is átrohanta, kerete jóindulattal tűnt csak NB I-esnek, az erősítést pedig jobbára kölcsönjátékosokkal oldotta meg.

Aztán ebből lett az ezüstérem, ami az NB I közelmúltjának egyik legnagyobb meglepetése.

A kecskemétiek szurkolói ankétjukon Magyarországon szokatlan nyíltsággal beszéltek pénzügyeikről. Az ügyvezető Filus Andor elmondta: a 2022/23-as – újoncként eltöltött – idényben 1,74 milliárd forint volt a KTE büdzséje, és ez ugyan megnövekedett, de nem éri el a 2,5 milliárdot. A G7 számításai szerint a KTE összesített bevétel szempontjából az NB I-es mezőny végén van.

„A bérek 63 százalékkal nőttek az első NB I-es évhez képest, hiszen a játékosokkal új szerződéseket kellett kötni. Sokakat csábítottak, sok esetben alacsony kivásárlási árak mellett, így lépnünk kellett, a csapat magja azóta is stabilan egyben van. A magunk keretei közt igyekszünk tartani a lépést, ettől függetlenül ahogy az NB II-ben, az NB I-ben sincsenek kiugró fizetéseink, ide eddig sem ezért igazoltak a játékosok” – idézte a klubhonlap Filust.

A Kecskemét igyekezett visszafogottan és észszerűen gazdálkodni, elsősorban a játékosfejlesztésre-eladásra építve, idén (a Plymouthhoz szerződött Szűcs Kornél játékjogának értékesítése után) rekordigazolást könyvelhetett el. Van is ebben ráció, sőt, alighanem ez az egyetlen racionális út: a csapatnak nincs nagy szurkolótábora, mecénása vagy kiemelkedően tőkeerős szponzora. A fejlesztés-értékesítés viszont jól megy, és ezt az is mutatja, hogy a magyar válogatott legutóbbi hét újoncából négy (Horváth Krisztofer, Szuhodovszki Soma, Nikitscher Tamás, Szűcs Kornél) vagy a KTE-ből került be a nemzeti csapatba, vagy eligazolása előtt játszott ott; és Szalai Gábor (jelenleg FTC) is a kecskemétiektől lett kerettag. A Kecskemét rendszeres játéklehetőséggel kecsegtette a fiatalokat, akiket aztán tovább is engedett, ez pedig egyértelműen vonzereje lett a klubnak.

Ezt nevezhetjük dicséretesen racionális klubirányításnak, de a jelenlegi NB I nem biztos, hogy teljességgel a racionalitáson alapul…

A ZTE évek óta folytat rizikós táncot (rendre fiatalokat igazol), és egyelőre sikerrel ragadt meg az élvonalban; a KTE hasonlóval próbálkozik, most mindkét csapat kieső helyen áll. Baj akkor van, ha egy átigazolási időszak rosszul sikerül, illetve a távozó kulcsemberek helyére érkezettek nem hozzák az elődeik által nyújtott színvonalat, esetleg sérüléshullám sújtja a csapatot.

Kecskeméten most érkeztünk el erre a pontra. A WyScout adatai szerint a 2022/23-as, ezüstéremmel zárult évben Banó-Szabó Bence volt a KTE legeredményesebbje a kanadai táblázaton (12 pont), Szuhodovszki Soma (11), Nagy Krisztián (10), Tóth Barna (9), Katona Bálint (8) és Horváth Krisztofer (7) előtt. Az előző idényben Horváth Krisztofer volt a legeredményesebb (11 pont), Pálinkás Gergőt (7) megelőzve. Az említettek közül a Kecskemét eladta Szuhodovszkit, Tóth Barnát, nem tudta megtartani Horváthot, Katona egy évig anyacsapatában (Ferencváros) volt és most tért vissza, Banó-Szabó és Nagy pedig súlyos sérülések miatt együttvéve több mint 500 napot hagyott ki. A védelemből és középpályáról szintén elszivárogtak fontos játékosok (Szalai Gábor Lausanne-ba, a bombaigazolásnak bizonyult Szűcs Kornél Plymouthba, az ESMTK-tól kiemelt Helmich Pál az Újpesthez).

Hegedüs Róbert / MTI – Nikitscher Tamás is Kecskemétről lett válogatott.

A sérülések és távozások a csapat specialitásaira is hatással voltak. A KTE okosan kihasznált mindent, amit egy „kiscsapat” kihasználhatott feljutása után: jó morálját és közösségét, a fizikális, agresszív játékstílust, a pontrúgások jó végrehajtását, a kontrákat, és még pályája (azóta kicserélt) talaját is. Kis túlzással: minden ellenfél számíthatott arra, hogy a Kecskemét magával rántja a sárba, majd jobban bírja a küzdelmet.

Ez nem egyedi dolog, és kifejezetten sikeresen működhet: a topligákban Sam Allardyce Boltonja, Tony Pulis Stoke Cityje, Sean Dyche Burnleyje vagy Dirk Schuster Darmstadtja megmutatta (egy ideig), hogy egy kompromisszummentes focit játszó csapat mennyire megakadhat az élvonalbeli riválisok torkán.

A Kecskemét a 2022/23-as idényben szögletek után a legeredményesebb NB I-es csapat volt, tizenhatoson kívüli találatokban is rangelsőként zárt. A távozások és sérülések mind a pontrúgókat, mind a befejezőket érintették, ez hozzájárulhatott ahhoz, hogy a KTE az előző évadban visszaesett a rögzített helyzetekből szerzett gólokat tekintve, és most sem brillírozik, sőt… Pedig ezek a szituációk már az NB II-ből feljutás idején is nagyban segítették a kecskemétieket.

A most zajló bajnokságban Lukács Dánielen kívül egy támadójátékos sem tudott még a kapuba találni.

A szerencse is elpártolt a lila-fehérektől: a 2022/23-as idényben a KTE nagyjából 12-vel kevesebb gólt kapott, mint azt az ellenfelek kidolgozta helyzetek alapján várni lehetett volna (–12.36-os GA–xGA mutató a WyScout adatai szerint), ez nagy különbség és kimondottan szerencsés szezonra utal. Az előző idényben is kevesebb gólt kapott a Kecskemét, mint az várható volt (de már csak –4.21 volt a mutató), most viszont nagyjából a várhatónak megfelelően zörög a hálója (–0.71), támadásban pedig minden kifelé pattan (11.46-os xG-re 6 gól). Olyan, mintha egy fordított ezüstidényt játszana a csapat…

Pont egy éve írtunk az Union Berlin sikersorozat utáni mélyrepüléséről, és a KTE-nél hasonlót láthatunk: váratlan felemelkedés, túlteljesítés, sikerek, majd hirtelen gödörbe kerül a csapat, elhagyja a szerencse, megcsappan az önbizalma. Ilyenkor – mivel keretet nem lehet cserélni – általában edzőcsere következik. A kecskeméti vezetőség előbb kitartani látszott Szabó István mellett, majd – a Tatabánya elleni, vesztes edzőmeccs után – mégis a váltás mellett döntött. Az eddig megszerzett 5 pont nem biztató, és amióta ismét 12 csapatos az élvonal, a 9. forduló után sereghajtó csapatok kétharmada kiesett.

„A válogatott szünetnek úgy mentünk neki, hogy nem szeretnénk edzőt váltani, hittünk abban, hogy Szabó Istvánnal tudunk kijönni abból a gödörből, melybe belekerültünk az utóbbi időszakban, hiszen sok nagy csatát éltünk már meg együtt (…) A tatabányai edzőmeccs után viszont ismét értékelnünk kellett, illetve elgondolkodnunk azon, hogy a rossz irányba mutató folyamatok megfordíthatóak-e. Rendkívül nehéz volt meghozni ezt a döntést, de elkerülhetetlennek éreztük” – indokolt Tóth Ákos sportigazgató.

Czeglédi Zsolt / MTI – Gera Zoltán a szezont még a Vasasnál kezdte, de már augusztusban elköszöntek tőle.

A szurkolóknál a lépés nem aratott kitörő sikert – a távozó „őskecskeméti” edző még mindig népszerű –, ahogy az sem, hogy Gera Zoltán lett Szabó utódja. Gera edzői pályafutása jó részét a magyar U21-es válogatottnál töltötte (1.29-es pontátlag), a Vasast pedig tavasszal nem sikerült visszajuttatnia az NB I-be, aztán az új idényben hamar megköszönték a munkáját (1.94-es pontátlag – de tegyük hozzá, az angyalföldieknek Pintér Attilával még rosszabbul megy…).

Gera eddigi edzői pedigréje nem túl erős – játékosként elért eredményei ugyanakkor vitathatatlanok –, ráadásul trénerként még nincsen tapasztalata kiesés elleni harcban. Kinevezése rizikós lépés – Gerára nézve is, akinek pályafutását egy kudarc megtörheti –, és egyáltalán nem biztos, hogy a KTE jobban jár ezzel, mintha maradt volna Szabó István. Persze előfordulhatott olyan szituáció, hogy már senki (a távozó edzőt beleértve) sem látott jobb megoldást.

Azt viszont megkérdezhetnénk, hogy akkor mi van, ha a KTE kiesik?

Hiszen a költségvetés viszonylag szerény, a klub addig nyújtózkodik, amíg takarója ér, ráadásul évek óta jelentősen túlteljesít. Ilyen háttérrel a folyamatos túlteljesítés irreálisnak tűnik; az sokkal valószínűbb, hogy egy NB I-es törzstagnak nem nevezhető csapat pár éven belül liftezik legalább egyet. Robert Gandy, a liverpooli John Moores Egyetem kutatója matematikai alapon elemezte újonc klubok megragadási esélyeit az első osztályban. A Premier League adataira alapozó Gandy azt mutatta ki, hogy az „állandó szereplők” és „törzstagok” mellé feljutó csapatoknak az első két évben kimondottan magasak a kiesési esélyei, a „törzstagsághoz” szükséges hétéves folyamatos tagságra pedig csak 1:5 a sansz. És a PL-ben „könnyebb” megragadni, mint egy 12 klubos, 2 kiesős bajnokságban.

Gandy azzal zárja tanulmányát, hogy a kiesés átlagnál magasabb valószínűségét érdemes lenne figyelembe venni a feljutó vagy még nem stabilizálódott helyzetű élvonalbeli kluboknak a kockázatelemzésnél. Hozzáteszi: a labdarúgás olyan sport, melyben hosszú távon kell befektetni, de nagyon sok mindent a rövid távú eredményesség határoz meg…

Lehet, hogy a KTE-nek hosszú távon jobb lett volna, ha megtartja a városban méltán elismert edzőjét, aki valószínűtlen magasságokba vitte a helyi futballt. Rövid távon viszont felsejlik a kiesés és az azzal járó súlyos anyagi csapás – ezt egy klubvezető mindenáron megpróbálja elkerülni. Aztán persze lehet, hogy a végén ugyanott köt ki, mintha nem változtatott volna…