Magyar foci

Sikeredzője helyett Gerával menekül a Kecskemét: mentőöv, vagy átszállójegy az NB II-be?

Hegedüs Róbert / MTI
Hegedüs Róbert / MTI
A válogatott meccsidőszak a kluboknál az edzőcserék ideje: az NB I-ben a sereghajtó Kecskeméti TE vezetősége határozta el magát a váltásra, a klubbal nemrég még ezüstérmet ünneplő Szabó István helyére Gera Zoltán került. Fenntartható-e sokáig a túlteljesítés és van-e értelme ennek a váltásnak?

„A túlteljesítés már teherként nehezedik a játékosainkra. Túlteljesítéssel értük el a feljutást, túlteljesítettünk az előző három idényben, és azt hiszem, mindez most csapódik le a játékosokon (…) A keret minősége a játékunkra is kihat, és az újonnan igazolt futballisták nem igazán tudták pótolni a régieket. Alighanem tetőztünk, elértünk csapatként, klubként a csúcsunkra. És ha megnézzük, hogy ki mennyit költ ebben az osztályban, akkor megállapíthatjuk: igen nehezen tudunk majd bent maradni.”

Akár a Kecskeméti TE-nél kialakult helyzetről is szólhatna a fenti idézet, de hat és fél éve, Angliában hangzott el (az idézett szakember Keith Hill, a Rochdale AFC akkori menedzsere). Ettől függetlenül jól illusztrálja a felülteljesítés terhét – amit a héten sikeredzőjét, Szabó Istvánt felmentő és a helyére Gera Zoltánt kinevező KTE-nél is jól megismerhettek. Előbb az NB II-ben, majd az NB I-ben sikerült meglepni a mezőnyt és váratlan sikereket aratni – a KTE újoncként jutott fel az NB II-ből, majd újoncként lett ezüstérmes az NB I-ben.

A „nehéz második szezont” is a felsőházban zárta a csapat, ráadásul több játékost is a válogatottba segített, de több kulcsjátékosát eladta, az első hosszabb kudarcszéria pedig edzőváltást eredményezett.

Bús Csaba / MTI Jelenleg a tabella utolsó helyén van a Kecskemét.

Az NB I mércéjével semmi szokatlan nem történt. A hazai élvonalban Szabó István volt a második leghosszabb ideje (több mint három éve) pozíciójában levő edző, távozásával egyetlen tréner (Hornyák Zsolt, Puskás Akadémia) maradt, aki legalább két éve folyamatosan ugyanazt a csapatot irányítja… Ez persze nem csak a magyar élvonal sajátossága. A labdarúgás statisztikai elemzésével foglalkozó CIES 2022-ben kilencven élvonalbeli bajnokságot vizsgált meg, egy edző átlagos regnálásának ideje 459, medián „tartóssága” csak 243 nap volt, és a szakvezetőknek csupán az ötöde irányította ugyanazt a csapatot már legalább két éve. Némi cinizmussal azt is írhatnánk, hogy Szabó Istvánt egyszerűen utolérte az edzősors. De törvényszerű-e ez, amikor a KTE saját határait feszegette?

A teljes cikket előfizetőink olvashatják el.
Már csatlakoztál hozzánk? Akkor a folytatáshoz!
Ha még nem vagy a 24 Extra előfizetője, ismerheted meg a csomagokat.

Már előfizető vagyok,

Olvasói sztorik