Magyar foci

Bosnyák-magyar: Ha megőrizzük a státuszunkat, az még nem egyenlő a fejlődéssel

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
A magyar válogatott idegenben 2-0-ra győzte le Bosznia-Hercegovinát Szoboszlai Dominik két góljának köszönhetően. Az idei első Nemzetek Ligája-győzelemmel a mieink jó eséllyel minimum osztályozós helyen végeznek, a játék azonban igencsak visszafogottra sikeredett. Valóban ez a további fejlődés útja?

A magyar labdarúgó-válogatott Bosznia-Hercegovina ellen, idegenben vívta meg negyedik mérkőzését a Nemzetek Ligája A divíziójában. Mindkét csapat négy nyeretlen mérkőzéssel várta ezt a találkozót, ám a mieink péntek este bravúrosnak számító 1-1-es döntetlent játszottak Hollandia ellen, amivel lépéselőnybe is került a bosnyákokkal szemben. A hollandok ellen Marco Rossi csapata majdnem tökéletes bunkerfocit mutatott be a Puskás Arénában, ám a nagy labdabirtoklási fölényben játszó vendégek végül emberhátrányban is megérdemelten egyenlítettek.

Tökéletes célfutball

A boszniai mérkőzés legnagyobb kérdése az volt, mit tud kezdeni a labdával a magyar válogatott. A bosnyákok elleni hazai mérkőzésen már bebizonyosodott: labdával is képesek vagyunk futballozni, ha bevállaljuk a direktebb játékot, az ellenfél térfelén pedig akár Varga Barnabás fejét keressük.

A hétfői mérkőzésen azonban ebből is keveset láthattunk: a mérkőzés egészében 66 százalékban volt a bosnyákoknál a labda – épp ellenkezőleg a budapesti odavágó 65 százalékos magyar labdabirtoklásával…

Az ellenfél játéka annyiban változott az első meccshez képest, hogy Sergej Barbarez 3-5-2 helyett ezúttal négyvédős felállásban küldte fel a csapatát, valamint ezúttal nem állt rendelkezésre a bosnyákok Edin Dzeko melletti másik sztárcsatára, a stuttgarti Ermedin Demirovic, mivel sárga lapos eltiltását töltötte. A mérkőzés alapvetően kevés taktikai érdekességét tartalmazott, így klasszikus elemzés helyett inkább a válogatott fejlődési ívét értékeljük a zenicai mérkőzés tükrében.

A teljes cikket előfizetőink olvashatják el.
Már csatlakoztál hozzánk? Akkor a folytatáshoz!
Ha még nem vagy a 24 Extra előfizetője, ismerheted meg a csomagokat.

Már előfizető vagyok,

Olvasói sztorik