Élő Magyar foci

Emberfelettit küzdve ikszelt Hollandiával a magyar válogatott

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Az első két Nemzetek Ligája-mérkőzésén nem szerzett gólt, a magyar labdarúgó-válogatott, a pénteki, Hollandia elleni összecsapáson összejött: Sallai góljával a hajráig vezetett a csapat, végül emberelőnyben be kellett érni az 1-1-es döntetlennel.

Az esélyesebb vendégek az első perctől magukhoz ragadták a kezdeményezést, de a magyarok szervezett és fegyelmezett védekezéssel megakadályozták, hogy ez helyzetekben is megnyilvánuljon. Noha az első negyedórában a hollandok közel 80 százalékban birtokolták a labdát, kapura lövése mégis csak a magyaroknak volt – Sallai azonban a kapufát találta el.

A magyarok újra a korábbi években sikerrel alkalmazott taktikával futballoztak, harcias, pontos védekezésből kontrázva sikerült is végigvinni egy akciót, amikor Nagy Zsolt beadását a hosszún érkező Sallai nem hibázott (1-0).

A hollandok az egész első félidőben akcióból nem tudtak ziccert kidolgozni, legnagyobb lehetőségük a Szoboszlai szabálytalan kirúgása miatt a magyar 16-oson belül megítélt közvetett szabadrúgás volt, melyet Dibusz hárított.

Térfélcserét követően még nyomasztóbbá vált a vendégek fölénye, a játék szinte kizárólag a magyarok térfelén zajlott. Dibusz bravúrral védte De Vrij csúsztatott fejesét.

A hajrára megfogyatkozott a holland csapat, mert Van Dijket második sárga lappal kiállította a játékvezető, ennek ellenére a vendégeknek végül összejött az egyenlítés Dumfries fejesgóljával (1-1).

Ezt követően már Hollandia sem erőltette a támadásokat, tíz emberrel megelégedett az egy ponttal, amely a magyar válogatottnak nagy lépést jelenthet a bennmaradás felé.

A nemzeti együttes – amely Gera Dániel személyében újoncot is avatott – negyven év, sorozatban kilenc vereség után először nem kapott ki Hollandiától.

A csereként pályára lépő Nagy Ádám 86. alkalommal szerepelt, így megelőzte Puskás Ferencet, illetve beérte Grosics Gyulát és Szalai Ádámot az örökrangsor hetedik helyén. Rossi kapitány pedig a 69. mérkőzésén irányított a válogatottat, ezzel utolérte az örökrangsor második helyén Sebes Gusztávot.

A csoport másik mérkőzésén a német válogatott 2-1-re nyert pénteken Bosznia-Hercegovinában. A németek Deniz Undav duplájával 2-0-ra vezettek a szünetben, majd ugyan Edin Dzeko a 70. percben szépített, a vendégek megszerezték a három pontot.

A németek hétfőn a hollandokat fogadják Münchenben, míg a bosnyákok a magyarokkal csapnak össze, ugyancsak Zenicában.

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 3. forduló

Magyarország – Hollandia 1-1 (1-0)
Budapest, Puskás Aréna
v.: Fahndrich (svájci)
Magyarország: Dibusz – Fiola, Orbán, Dárdai M. (Botka, a szünetben) – Bolla (Gera, 89.), Schäfer, Nikitscher, Nagy Zs. – Sallai (Csoboth, 65.), Szoboszlai – Varga B. (Nagy Á., 78.)
Hollandia: Verbruggen – Dumfries, De Vrij (Malen, 77.), Van Dijk, Van de Ven – Gravenberch, Reijnders, Timber (Til, 77.) – Simons (De Ligt, 81.), Zirkzee (Brobbey, 77.), Gakpo (Hato, 90.)
gól: Sallai (32.), illetve Dumfries (83.)
sárga lap: Varga B. (13.), Fiola (77.), illetve van Dijk (76., 79.)
piros lap: Van Dijk (79.)

 

Bosznia-Hercegovina – Németország 1-2 (0-2)

 

A csoport állása:
1. Németország 7 pont
2. Hollandia 5
3. Magyarország 2
4. Bosznia-Hercegovina 1

Kapcsolódó
„Nem mondom, hogy nem igazságos a döntetlen, de így igen fájó”
Dibusz Dénes sajnálja, hogy nem sikerült nyerni Hollandia ellen.

Megmenekültünk

Ez érdekes: a kaputól nyolc méterre közvetett szabadrúgást kapott Hollandia szabálytalan kirúgás miatt.

Ilyen hibát is ritkán látni. A teljes csapat a magyar kapuban, de Gakpo lövése végül Dibuszé lett.

Varga Jennifer / 24.hu

Holland lövés kapu mellé

Gakpo bal oldali szögletét Dibusz kiütötte, Timber 18 méterről visszabombázta, de a labda elkerülte a kaput.

Fölényben, de...

Továbbra is nagy labdabirtoklási fölényben játszanak a vendégek, de helyzetünk nekünk volt.

Mekkora kapufa!

Atyavilág! Szoboszlai a második szögletet jobbról lőtte a 16-os vonalához, Sallai lövése pedig a bal kapufáról vágódott ki.

Szöglet

Negyedórát kellett várni egy szögletre, Dumfries mentett Nagy Zsolt beadását követően Szoboszlai elől.

Varga besárgult

Az első esemény: Varga Barnabás odarúgott Timbernek, sárga lap.

Holland mezőnyfölény

Eltelt úgy közel tíz perc, hogy kapu közelébe sem jutottak a felek, de Hollandia közel nyolcvan százalékkal birtokolja a labdát.

Rossi mérföldköve

Ez az összecsapás Marco Rossi 69. válogatott meccse, ezzel az örökranglistán utolérte Sebes Gusztávot. Már csupán a 117 mérkőzéssel listavezető Baróti Lajos áll előttük!

Elkezdődött

A mérkőzés elkezdődött – a kezdőrúgást egy gyászszünet előzte meg Johan Neeskens emlékére.

Egyik Koemannak különleges

Az egyik holland másodedző, Erwin Koeman számára a meccs különleges lesz, hiszen 2008 és 2010 között magyar szövetségi kapitányként dolgozott.

Akadnak holland hiányzók

Ronald Koeman több játékosára sem számíthat. Teun Koopmeiners helyére Guus Til érkezett a hét elején, míg Nathan Aké, Frenkie de Jong, Jerdy Schouten, Jurriën Timber, Joey Veerman és Wout Weghorst szintén hiányoznak, mert nem teljesen fittek vagy sérültek.

Szelfi

Varga Jennifer / 24.hu

Hollandia nem szereti a Puskás Arénát

Bár a holland csapatnak jó emlékei lehetnek a magyarok elleni meccsekről, de ez nem vonatkozik a péntek esti helyszínre. A csapat a Puskás Arénában kapott ki 2-0-ra a csehektől az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében.

„Hollandia erősebb, mint Németország”

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint a magyar labdarúgó-válogatott pénteki ellenfele, a holland csapat még erősebb is, mint a német, amelytől tanítványai szeptemberben 5-0-s vereséget szenvedtek a Nemzetek Ligájában.

Az elmúlt két évben, 2022 szeptembere óta összesen négy meccset vesztettünk, azok közül az írországi számít kivételnek, mert saját rögzített helyzetünkből kaptuk a vereséget jelentő gólt, ennek ellenére végig mi diktáltunk. Az egy balszerencsés találkozó volt.

A másik három kudarcból kettőt a németektől, egyet a svájciaktól szenvedtünk el, akik a világranglistán az első 15 között vannak. Hollandia a hetedik, azaz nem kell Einsteinnek lenni, hogy tudjuk, különösen nehéz összecsapás vár ránk. Elég megnézni, hol játszanak a futballistái, ez alapján Hollandia talán erősebb is, mint Németország” – idézte az MTI a csütörtöki sajtótájékoztatón a kapitányt.

Kilencből kilenc

Hollandia legutóbb negyven kapott ki Magyarországtól: az 1984. október 17-én, a rotterdami De Kuipban elszenvedett 2-1-es vereség miatt a csapat lemaradt az 1986-os mexikói világbajnokságról. Azóta az egymás elleni csatákat tekintve kilenc mérkőzésen kilenc holland győzelem született, összesen 36 szerzett gólt, és mindössze hét kapott.

Rossz emlékek

A holland válogatott 2013 óta először lép pályára Magyarország ellen: akkor, napra pontosan 11 éve 8-1-re nyertek ellenünk. Robin van Persie triplázott, Kevin Strootman, Jeremain Lens, Rafael van der Vaart és Arjen Robben egy-egy találatot szerzett, míg Devecseri Szilárd a saját kapuját vette be. Magyar részről Dzsudzsák Balázs volt eredményes büntetőből.

Eddigi mérleg

A két válogatott eddig 17 alkalommal találkozott egymással, a magyarok ötször, a hollandok tízszer nyertek, két meccs pedig döntetlennel végződött. A gólkülönbség 51-29 a hollandoknak.

Olvasói sztorik