Marco Rossi: Sohasem mondtam, hogy egyenértékű lennék Guardiolával

Az első két mérkőzésén nem talált gólt, és mindössze egy pontot szerzett a Nemzetek Ligájában a magyar labdarúgó-válogatott, amely Németországtól 5-0-ra kikapott, Bosznia ellen pedig hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott. Marco Rossi szövetségi kapitány egy hónappal a történtek után azt mondta, nem hinné, hogy bárki azt mondja, örültek ennek.

„Ez a két mérkőzés megtanította, hogy két lábbal a földön kell maradnunk. Hogy ha megy a szekér, akkor se bízzuk el magunkat, és ha kikapunk, akkor se keseredjünk el” – nyilatkozta az M4 Sportnak adott interjújában.

Elismerte, hogy a németek elleni KO-vereség után a srácok összezuhantak lelkileg, nem dúskáltunk önbizalomban, de hozzátette, bár a taktikára ő ügyel, nem tartja magát diktátornak.

„Elfogadom a vitát. Ha a srácok szerint valamit nem kellene megcsinálnunk, megmondhatják nyíltan, hiszen mindig a vita vezet a jobb megoldásokhoz. Ha azt mondanám, hogy nem voltak problémák, és nem volt indokolt a kritika a srácok felé, akkor hazudnék. Nekik is elmondtam, nem örülök annak, ami történt.

Ám nekem az a hitvallásom, hogy a problémákat nem kell megkerülni, hanem szembe kell nézni azokkal.

A csapattal kapcsolatosan úgy fogalmazott, rend van, az Eb után nagyon sokat beszélgettek, megvitattak olyan témákat, amelyek a problémák gyökerére mutattak rá.

„Azt érzem, a rutinos játékosok átérzik a felelősségüket a csapatok közül. Négy meccsünk van, ebből papírforma szerint hármon nem nekünk áll a zászló.”

Ugyanakkor a két hét múlva esedékes, október 14-i, boszniai összecsapás kulcsmeccs lesz az A csoportban maradás szempontjából.

„Bosznia bizonyította, hogy a mi szintünkön van, meglátjuk, hogy halad majd a mérkőzés idegenben. Nyilván nehezebb lesz abban a hangulatban lehozni, és azt sem tudjuk, milyen pálya fogad bennünket.

De nem alibiket keresek, hanem igyekszem mindenkit a realitás irányába visszaterelni. Ha nem a maximális odafigyeléssel közelítjük meg a mérkőzést, a valóság büntetően hathat.

Hozzátette, önmaga szerepét mindig igyekezett racionálisan megközelíteni.

„Sohasem emeltem magam piedesztálra, sohasem mondtam, hogy egyenértékű lennék Guardiolával vagy Klopp-pal. Az igazság mindig középen van: nem szabad nagyon felfújnod, de nagyon kárhoztatnod sem magad.

Maradj egyensúlyban! Tudom, ezt Magyarországon nehéz.

Kapcsolódó
Ennél rosszabb hírt nem is kaphatott volna Marco Rossi
Kulcsemberét veszíthette el a válogatott a következő NL-meccsek előtt.