Magyar foci

Marco Rossi tudja, miben hibázott, de nem megy, csak ha küldik

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI

Élő szerződéssel rendelkezik, és amíg a munkaadója nem mondja fel, ő tiszteletben szeretné azt tartani. A többi közt erről beszélt a molcsapat.hu-nak adott interjújában Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

A csapat eléggé beragadt a Nemzetek Ligája rajtjánál, ugyanis ötgólos vereséget szenvedett Németországban, majd ugyan több nagy helyzete is volt, de csak 0-0-t játszott Bosznia-Hercegovinával a Puskás Arénában. Előbbi mérkőzés kapcsán azt mondta, ki lehet kapni, de nem mindegy, hogyan, míg a bosnyákok elleni találkozó kapcsán megjegyezte, irányították a játékot, domináltak, de a labda egyszerűen nem akart bemenni a kapuba.

„A múltban többször támogatott minket a szerencse, mostanában – és az alá az Eb is odatartozik – azonban kifejezetten balszerencsések vagyunk” – jegyezte meg.

Láttam a fiúkon azt a győzelmi vágyat, ami nagyon hiányzott Németországban

– mondta Rossi, akinek egy rossz szava nem lehet a bosnyákok elleni mérkőzés miatt a játékosaira, akik pontosan úgy játszottak, ahogyan azt előzetesen eltervezték.

Szajki Bálint / 24.hu

Nem úgy, mint Németországban. A kapitány ugyanis egy bátrabb taktikát választott, magasan megpróbált letámadni a válogatott, ami egy darabig még működött is, de aztán nagy területek nyíltak a németek ellen, amit a hazaiak kíméletlenül ki is használtak. Marco Rossi érzi, hogy hibázott.

Kulcskérdés az időzítés, nagyon fontos, hogy mindenre megtaláljuk a megfelelő pillanatot, én pedig rossz momentumot választottam. Talán nem is voltam elég tiszta és érthető az utasításaimban, és mivel minden az én felelősségem, természetesen vállalom a részemet a kudarcból. Ahogy a játékosok is a sajátjukat, amiért a második gól után úgy összezuhantunk, ahogy szinte soha korábban

– magyarázta az olasz edző.

Marco Rossi szerint az derült ki elsősorban Düsseldorfban, hogy az elvárt nyomást nem tudták kellő ideig fenntartani egy olyan csapat ellen, mint a német. Ez azért is volt, mert ugyan vannak játékosok, akik képesek topligás tempóban futballozni és egy egész meccsen át tenni a dolgukat, de ez nem mindenkire igaz. Tisztában volt a kockázatokkal is, de egy játékrendszer elsajátításához idő kell és az is, hogy mindenkinek tökéletesen tisztában kell lennie az utasításokkal.

A korábban bevált taktika megváltoztatása kapcsán azt mondta, elég megnézni a futball legmagasabb szintjét, hogy bárki láthassa, manapság már az egy az egy elleni játék, az agresszív letámadás jellemzi a csapatokat, hogy a labdát minél közelebb az ellenfél kapujához kell megszerezni.

Ha fejlődni akarunk, nekünk is meg kell próbálnunk minél korszerűbb játékot felvenni, még ha ez kockázatos dolog is. Nem vezet előre más út, egy helyben állunk, vagy megpróbálunk haladni.

Bosznia ellen visszanyúlt a jól bevált recepthez a kapitány, érezte, hogy valamit azonnal tenni kell az ötgólos vereség után, és azt is be kellett bizonyítaniuk saját maguknak, hogy képesek diktálni a ritmust és megnyeri a párharcokat. A feladatot szerinte elvégezte a csapat, ezért is bosszantó, hogy a győzelem elmaradt. Az elitcsapatok ellen óvatosabban nyúlnak bele a játékba a jövőben, de

arról nem hajlandó lemondani, hogy agresszívabb, fizikálisabb játékot kérjen a csapatától.

A bosnyákok elleni idegenbeli mérkőzést tartja a legfontosabbnak a Nemzetek Ligájában, azt meg kell nyerni, hogy meglegyen az esély a világbajnoki selejtezőben odaérni a rájátszásra.

Szajki Bálin / 24.hu Nikitscher Tamás (ötös mezben) először volt kezdő a válogatottban.

Szóba került a jövője is, gyorsan igyekezett leszögezni, hogy nem az a típus, aki cserbenhagyja a csapatát, már csak azért sem, mert a magyar válogatott még nem érte el a plafonját. Biztos abban, hogy sok nagy siker vár még a csapatra.

Élő szerződésem van, és amíg a munkaadóm nem mondja fel, én tiszteletben kívánom tartani. Szeretném minél jobban végezni a munkámat, és az eddigi eredmények azt bizonyítják, hogy nem mutatok rossz irányt

– mondta, és megjegyezte, a távozásáról szóló pletykák egy félreértésen alapulnak, amikor azt mondta az Európa-bajnoki búcsú után, hogy át kell gondolnia a dolgokat, akkor a csapat játékára, korlátaira, illetve azok áttörésének lehetőségét vette fontolóra, amit aztán meg is tett.

Nem mentem el akkor sem, amikor Angliából kerestek, és akkor sem, amikor egy vagyont ajánlottak más országból. Szeretem ezt a feladatot,

és ha azt is mondtam, hogy nem élveztem az Eb egy percét sem, még mindig azt érzem, hogy nem értünk a csúcsra. Van még feljebb, és az én feladatom megtalálni, hogyan lehet oda eljutni. Ez megtisztelő, közben nagy felelősség, és óriási kihívás. Bolond lennék lemondani róla” – zárta nyilatkozatát Marco Rossi.

Kapcsolódó
Tud veszélyesen támadni a magyar válogatott – ha nem erőlteti a felállt fal elleni játékot
Beragadt a Nemzetek Ligája-rajtnál a magyar labdarúgó-válogatott, amely Németországban ötgólos vereséget szenvedett, majd a Puskás Arénában 0-0-s döntetlent játszott a bosnyákokkal. Marco Rossi ugyan támadásban és védekezésben is változtatni tudott, ám a jó helyzetkihasználás hiányzott a győzelemhez.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik