Magyar foci

Rossi új szerepkörben látja Szoboszlait, és irreális elvárásokkal találkozik Magyarországon

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette a németek és a bosnyákok elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésre készülő keretét. Hatan is kimaradtak a nyári Európa-bajnokságon szereplő csapatból, a helyükre pedig a többi közt négy újoncot hívott be az olasz edző.

Kérdésre elmondta, az Eb-re elsősorban kényszerből vitt magával olyan játékosokat, akik keveset játszottak a klubjukban. Most is akad egy-két ilyen labdarúgó, de ha minden kerethirdetésbél 50 játékos közül válogathatna, az az jelentené, hogy már nem Magyarország szövetségi kapitánya.

Az újoncok kapcsán elmondta, többnyire az NB I-ből érkeznek (Gergényi Bence, Nikitscher Tamás, Vas Gábor), ami ugyan nem hasonlítható a topligákhoz, de ismerik, régóta követik őket. Yaakobishvili Antal pedig bemutatkozott az előző szezonban a spanyol élvonalbeli Gironában és játszott a felkészülés során is. A kecskeméti Nikitscherről külön is beszélt.

A középpályán szükségünk van centiméterekre és fizikai erőre is. Ennek hiányossága az Eb-n is látszott, ezért már jó ideje ebben a pozícióban látom Szoboszlai Dominikot, de ez még korai az ő számára. Nikitscher Tamás olyan játékos, aki kiváló fizikai adottságokkal rendelkezik, ritkán hibázik, nemrég duplázott is

– mondta Rossi, aki megjegyezte, már tavaly felfigyeltek a 24 éves, 193 centiméter magas középpályásra, aki súlyos sérülése után is jól tért vissza.

Dárdai Palkó is visszakerült a csapatba (a kapus Tóth Balázs mellett), róla azt mondta, kezdőben látja őt is, valamint a testvérét, Mártont is.

Marco Rossi azzal folytatta, a behívott újoncok mellett szól, hogy játszanak a csapataikban, és jól. Felhozta, hogy minden kerethirdetésnél kap kritikákat, de szerinte nemzetközi szinten nem elfogadható, hogyha valakinek jól sikerül egy-két meccsre, utána meg másfél hónapra eltűnik. Rossi szerint ezt kellene megérteni, hogy az aktuális szövetségi kapitány mindig nehéz helyzetben lesz, ha a játékosok nem teljesítenek egyenletesen jól.

Abszolút irreális elvárásokkal találkozom Magyarországon. Egyes játékosaim megnyilvánulásai is ráerősítettek erre, de én nem

– mondta még az Európa-bajnokságra visszautalva azzal kapcsolatban, hogy a csapat a közelmúltbeli teljesítményével hozzászoktatta a közvéleményt és az újságírókat a rendkívüli eredményekhez, pedig nem azok a normálisak. Azt is hozzátette, hogy ő a maga részéről ígéretet tett arra, hogy körbetekeri a Balatont, ha továbbjutnak a csoportból, de annak az volt az üzenete, hogy mennyire nehéz feladatra vállalkoznak, a maga részéről biztos benne, hogy egy hónapig az ágyat nyomta volna utána.

Azzal folytatta, hogy öt-hat kulcsembere van a magyar válogatottnak, közülük az Európa-bajnokságon minden második alulteljesített. Willi Orbánt hozta fel példaként, aki szerinte többet hibázott Svájc ellen, mint a teljes klubszezonban. De szerinte Szoboszlai Dominik és Schäfer András sem játszott jól. Ha ők megközelítették volna a tudásszintjüket, akkor nagyban nőtt volna a jó szereplés esélye, és azt továbbra is tartja, hogy a Svájc elleni gyenge első félidőben ment el az egész Eb-szereplés.

A kapitány kapott külön kérdést Szoboszlairól, aki már új edzővel, Arne Slottal dolgozik együtt Liverpoolban.

Kilencven percet játszott mind a két eddigi bajnokin. Kicsit más pozícióban játszik, mint ahogy Jürgen Klopp játszatta, de Dominik tud focizni bármelyik pozícióban. Számára az a fontos, hogy fizikálisan rendben legyen, ami az Európa-bajnokságon nem volt meg, több okból sem. Számomra ő egy kihagyhatatlan játékos.

A Nemzetek Ligáját fontos sorozatnak tartja, már csak amiatt is, hogy a selejtezők sorsolásakor milyen kalapba kerül a magyar válogatott. Bízik benne, hogy sikerül megtartania a csapatnak a helyét az elitdivízióban, mert így az első két kalap valamelyikéből várhatja az ellenfeleket.

Aki azt mondja, az NL nem fontos sorozat, az vagy nem ért hozzá, vagy elmentek neki otthonról. Nem tudom, melyik a rosszabb.

Kapcsolódó
Marco Rossi keretet hirdetett, négy újonc került a magyar válogatottba
Idegenben kezdi a Nemzetek Ligáját a magyar válogatott, amely szeptember 10-én a bosnyákokat fogadja majd. Erre a két mérkőzésre hirdetett most keretet a szövetségi kapitány.
Olvasói sztorik