Magyar foci

Marco Rossi keretet hirdetett, négy újonc került a magyar válogatottba

Gokhan Balci / ANADOLU / Anadolu via AFP
Gokhan Balci / ANADOLU / Anadolu via AFP

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kedden kihirdette a Nemzetek Ligája-rajtra készülő keretét. Mivel az Európa-bajnokság kapcsán úgy nyilatkozott korábban a szakember, hogy levonta a tanulságokat és új játékosoknak is bizonyítási lehetőséget ad, így számítani lehetett, hogy újoncokat is beválogat. Íme, a keret:

mlsz.hu

Az újoncok Gergényi Bence, Nikitscher Tamás, Vas Gábor és Yaakobishvili Antal, valamint ismét meghívót kapott ifjabb Dárdai Pál és Tóth Balázs is. A Fehérvár kapusa ugyan pályára még nem lépett a nemzeti csapatban, de volt már kerettag korábban.

Az egyik legfontosabb befolyásoló tényező ezúttal az volt, hogy több játékosunk sem játszik a klubcsapatában. Rájuk nem számíthatok, ez viszont kitűnő lehetőséget adott arra, hogy olyan fiatalokat hívjak meg, akiket már figyelünk egy ideje, rendszeresen játszanak csapataikban, és jól is teljesítettek az utóbbi időben

idézi a szövetség oldala Marco Rossit.

„Yaakobishvili Antal például a csapata össze felkészülési mérkőzésén játszott, bár a tétmeccseken már nem, de mégis itt volt az ideje, hogy meghívjuk a válogatottba. Tóth Balázs is visszatér a kapusok közé. Úgy gondolom, hogy kifejezetten jó, hogy a két rutinos kapusunk, Gulácsi és Dibusz mellett egy fiatal tehetség kap lehetőséget, pláne, hogy Szappanos épp a napokban szerződött Szaúd-Arábiába, így értelmetlen lett volna most őt hazahívni. Vas és Gergényi is rendszeresen játszanak klubcsapataikban, és hosszú ideje figyeljük már őket, így most, amikor több védőnket sem tudtuk meghívni meccshiány miatt, szinte magától értetődő volt, hogy lehetőséget kapjanak. A középpályán Styles sincs játékban, ezért döntöttem Nikitscher behívása mellett. Nagyon jó tulajdonságokkal bír: magas, jól fejel, jól helyezkedik és nem nagyon vannak ki nem kényszerített hibái, így jó lesz őt is személyesen megismerni. A támadóknál Dárdai Pál tér vissza hozzánk. Ő is a Hertha majdnem minden felkészülési meccsén játszott, most ráadásul testvérével, Marcival együtt lesz a keretben, és remélem, hogy a Herthában is egyre többször lesznek majd kezdők mindketten” – mondta a kapitány.

Az Európa-bajnoki kerethez képest hiányzik ezúttal a Hoffenheimben alig játszó, ebben a szezonban is egyelőre csak padozó Szalai Attila, a szintén kevés játéklehetőséghez jutó Lang Ádám, valamint a nyáron klubot váltó Fiola Attila, Callum Styles és Szappanos Péter, illetve Kleinheisler László is, aki kölcsönjátéka után visszatért a Panathinaikoszhoz.

A magyar válogatott Németországban kezdi meg a szereplését a sorozatban szeptember 7-én, majd három nappal később a Puskás Arénában fogadja a bosnyák csapatot. Az elitdivízió 3-as csoportjába került Magyarország ellenfele még Hollandia lesz.

Változik a sorozat lebonyolítása, bevezetik a negyeddöntőt, a csoportok első két helyezettje jut be a legjobb nyolc közé. Az változatlan marad, hogy a csoportutolsók kiesnek a B divízióba, ugyanakkor a csoportharmadikok mostantól oda-visszavágós osztályozót játszanak a B divízió valamely csoportmásodikjával.

A 26 fős keret (zárójelben a játékosok klubja)

kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig, német), Tóth Balázs (Fehérvár FC)

védők: Balogh Botond (Parma, olasz), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Dárdai Márton (Hertha BSC, német), Gergényi Bence (Újpest FC), Willi Orbán (RB Leipzig, német), Vas Gábor (Paksi FC), Yaakobishvili Antal (Girona, spanyol)

középpályások: Bolla Bendegúz (Rapid Wien, osztrák), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (Bournemouth, angol), Nagy Ádám (Spezia, olasz), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Nego Loic (Le Havre, francia), Nikitscher Tamás (Kecskeméti TE), Schäfer András (Union Berlin, német)

támadók: Ádám Martin (Asztérasz Tripolisz, görög), Csoboth Kevin (FC St. Gallen, svájci), Dárdai Palkó (Hertha BSC, német), Gazdag Dániel (Philadelphia Union, amerikai), Horváth Krisztofer (Torino, olasz), Sallai Roland (Freiburg, német), Szoboszlai Dominik (Liverpool, angol), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)

Kapcsolódó
Angol és francia kérője is van Sallainak
A magyar válogatott támadó nyitott a váltásra, és alighanem a klubja is, mivel egy év múlva lejár a szerződése.
Olvasói sztorik