Magyar foci

Tizenegy epizóddal emlékezünk a 84 éves korában elhunyt Komora Imrére

Facebook.com/futballhaz
Facebook.com/futballhaz
A Szombathelyi Haladásban 32, a Honvédban 278 első osztályú mérkőzést játszott, a válogatottban kétszer szerepelt, és Eb-bronzérmet nyert, az ötkarikás csapat tagjaként olimpiai bajnoki címet érdemelt ki. Edzőként háromszor vezette bajnoki elsőségre azt a Honvédot, amely a mindmáig utoljára vb-résztvevő magyar válogatott gerincét adta 1986-ban. Tizenegy epizód a 84 éves korában elhunyt Komora Imre labdarúgó- és tréneri pályafutásából.

1. 1958. szeptember 7.

Első NB I-es mérkőzésén a Varga JánosMolnár, Tarr, Novák DezsőKulcsár, SzakályPém, Pál László, Komora, Czigony, Kolesánszky összetételű Szombathely 0-0-t ért el a Vasas vendégeként. A tizennyolc esztendős Komora Imre sikeresen debütált, hiszen a Vasas abban az évben BEK-elődöntőt vívott a Real Madriddal, és tele volt nagy névvel; a Haladás ellen a KamarásKárpáti, Bundzsák, Berendy, SárosiSzilágyi II, MatheszRaduly, Csordás, Vári, Lenkei tizeneggyel állt ki.

2. 1961. július 30.

Komora először játszott a Honvédban, amely 3-1-re nyert Dorogon. A kispestiek így vonultak fel: Kiss JánosDudás, Marosi, Kotász, RozmisGalambos, NógrádiNagy György, Tichy, Komora, Balogh.

3. 1961. augusztus 5.

Első kispesti mérkőzésén két gólt szerzett, a Honvéd – 20 ezer néző előtt – 4-1-re nyert a Csepel ellen. A vendéglátók másik két gólját Tichy Lajos érte el.

A csatársor és a mezőny legjobbja Komora volt. Minden támadásból kivette részét

– írta róla a Népsport.

4. 1963. november 17.

A Honvéd 7-2-es diadalt aratott az FTC ellen. A Népstadion 65 ezer nézőjét ámulatba ejtő katonai parádé három hőse az egyaránt duplázó Komora, Tichy és Katona Sándor volt. Az Esti Hírlap így idézte fel a történteket:
– Kint voltál?
– Mi az, hogy kint? Onnan jövök.
– És mi volt? Most érkeztem Vecsésről, még csak hallgatni sem tudtam.
– Sajnálhatod, pajtás!
– Mondjad, mondjad, mi történt?
– Az történt, hogy Albert rúgott két olyan gólt, amilyet csak az istenek tudnak rúgni.
– Egyszóval a Flóri kettőt. No és a Honvéd?
– Ja, a Honvéd? Az is rúgott valami hetet…”

5. 1964. június 17.

Komora Imre az Európa-bajnokság elődöntőjében volt először válogatott, Baróti Lajos szakvezető rábízta a spanyol fődirigens Luis Suarez őrzését. Az elképzelés nem vált be. A SzentmihályiMátrai, Mészöly, Sipos, Sárosi – Nagy István, Komora – Bene, Albert, Tichy, Fenyvesi összetételű tizenegy – kétszer negyedórás hosszabbítás után – 2-1-es vereséget szenvedett a spanyol együttestől a madridi Bernabéu-stadionban, ahol Suarez volt a mezőny legjobbja.

Honfitársaink a dánok – szintén hosszabbításos – 3-1-es legyőzésével bronzérmet szereztek; ez minden idők legjobb magyar Eb-eredménye.

Komora másodszor és utoljára 1968. május 11-én, a szovjet–magyar Eb-negyeddöntő visszavágóján kapott helyet a válogatottban, de akkor sem volt szerencséje: hazánk fiai (TamásSolymosi – Novák, Mészöly, Szűcs, IhászRákosi, Albert, Komora – Varga Zoltán, Farkas) egy héttel a pesti 2-0 után 3-0-s vereséget szenvedtek Moszkvában.

6. 1964. október 23.

A tokiói olimpia döntőjében a magyar csapat 2-1-es diadalt aratott a csehszlovák együttessel szemben. Az ötkarikás bajnokok így álltak fel: Szentmihályi – Novák, Orbán, Szepesi, Ihász – Nógrádi, Komora – Farkas, Csernai, Bene, Katona.

7. 1964. november 7.

A Honvéd nyerte el a Magyar Népköztársasági Kupát, miután a Népstadionban rendezett döntőben 1-0-ra legyőzte a Győri ETO-t.

A gólt Komora szerezte.

8. 1972. július 5.

Utolsó bajnoki meccsét (a kétszázhetvennyolcadikat) játszotta a Honvédban. A Tatabánya elleni találkozón (1-0) a kispesti összeállítás ez volt: BicskeiDudás, Ruzsinszky, Szűcs Lajos, LukácsPál, Kocsis Lajos, Komora (Pintér) – Pusztai, Kozma, Fehérvári.

9. 1984. május 16.

Először vezette bajnoki címre a Honvéd együttesét. Edzőként nem tudott róla, de néhány játékos előre ledumálta a csepeli győzelmet (2-0). Mivel a csepeliekről kiderült, hogy folyamatosan adták el meccseiket, Kovács Attila kapus és Kőhalmi Gábor középhátvéd örökös eltiltást kapott. Az 1983/84-es évad egy másik emlékezetes mérkőzéssel, a Volán–Honvéd 6-6-tal zárult. A kispestiek 1985-ben és 1986-ban is aranyérmet nyertek, szakvezetőjük mindvégig Komora volt.

10. 1986. szeptember 9.

Bemutatkozott szövetségi kapitányként, és irányításával a magyar csapat 0-0-t ért el Oslóban a norvég együttessel szemben. Ám, mielőtt harmadszor vezényelte honfitársainkat, Szendrei József csapatkapitánynak azt mondta Athénban, a görögök elleni Eb-selejtező előtt:

Ha kikapunk, lejár a mandátumunk, és doszvidányija!

Vesztettünk 2-1-re, majd nyomban lemondott.

11. 1990. május 17.

Sokkal szebb emlék Athénból: a görög kupa döntőjében (47 627 néző előtt) az Olimpiakosz 4-2-re nyert az OFI Kréta ellen. A győztes csapat edzője Komora Imre, karmestere a Jotisz Tszaluhidiszhez hasonlóan két gólt szerző Détári Lajos volt.

00:12-nél és 01:02-nél látható a két Détári-gól:

Olvasói sztorik