Magyar foci bajnokok ligája

A Fradinak meg kell törnie a dán átkot, különben lemondhat a BL-ről

Claus Fisker / MTI / EPA / Ritzau
Claus Fisker / MTI / EPA / Ritzau

A Ferencváros nehéz, de nem reménytelen helyzetből várja a Midtjylland elleni keddi hazai visszavágót a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában.

Hét éve, az Európa Liga selejtezőjének második fordulójában még nehezebb helyzetben voltak a zöld-fehérek a második felvonás előtt, ugyanis akkor idegenben kellett volna ledolgozniuk a kétgólos hátrányukat a dán riválissal szemben. Akkor egy újabb kétgólos vereség következett, most viszont saját közönségük támogatását élvezve jobb eredményt remélnek a Ferencváros játékosai

akik közül Dibusz Dénes és Botka Endre volt részese annak a rossz emlékű párharcnak is.

Ezúttal az első, herningi találkozón a magyar bajnok idénybeli legrosszabb teljesítményét nyújtotta, a második félidőt tekintve még örülhetett, hogy megúszta 2-0-s vereséggel, ugyanis Dibusz büntetőt is hárított.

Ami bizakodásra adhat okot, hogy a nyáron kinevezett holland vezetőedző, Pascal Jansen irányításával az FTC a másik négy meccsét megnyerte úgy, hogy tíz gólt szerzett és csupán egyet kapott, a hétvégén például 2-0-ra győzött a Diósgyőr vendégeként. Az viszont nehézséget jelenthet a győzelmi kényszerben, hogy a támadósorból Marquinhost eladta a klub, a gólkirály Varga Barnabás pedig még nem épült fel az Európa-bajnokságon elszenvedett arcsérüléséből.

Az elmúlt négy évben egyszer a BL-ben, kétszer az Európa Ligában főtáblás Midtjylland szintén 2-0-s győzelemmel hangolt a budapesti visszavágóra, így két-két sikerrel és döntetlennel áll a dán bajnokságban.

A Ferencvárosnak a Midtjyllandon kívül sincsenek szép emlékei a dán csapatokkal:

az UEFA Kupában 1990-ben ugyancsak kettős vereséggel esett ki a Bröndbyvel szemben, míg 2003-ban két döntetlen után 11-esekkel búcsúzott az FC Köbenhavn ellen, azaz mostanáig egyszer sem tudta legyőzni a skandináv ország képviselőit.

A rivális a 2017-es párharc mellett egy évvel korábban a Videotont is felülmúlta Székesfehérváron, viszont a hazai visszavágón 1-0-ra kikapott, így végül a hosszabbításban egyenlítve jutott tovább

A BL-főtáblára jutáshoz a mostanival együtt még egy párharcot kell nyerni, a győztes az utolsó körben a szlovák Slovan Bratislava és a ciprusi APOEL továbbjutójával találkozik és legrosszabb esetben is az Európa Liga főtábláján szerepelhet. A vesztes átkerül a második számú európai kupasorozat utolsó fordulójába, ahol a feröeri Klaksvík és a bosnyák Borac Banja Luka továbbjutójával küzdhet meg.

A kedden 20 órakor kezdődő visszavágót az M4 Sport élőben közvetíti.

Olvasói sztorik