Magyar foci bajnokok ligája

Pascal Jansen: Nincs még lezárva a továbbjutás, Walesben kell befejezni a munkát

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Sima, 5-0-ás győzelmet aratott a Ferencváros a walesi bajnok, The New Saints ellen a Bajnokik Ligája selejtező második körének első mérkőzésén. A Fradi szezonjának első tétmeccse egyben az új vezetőedző, Pascal Jansen debütálása is volt a kispadon.

A Ferencváros vezetőedzője a mérkőzést követő sajtótájékoztatón elégedetten értékelt:

„Nagyon elégedett voltam a játékosok energiaszintjével, agresszívek voltunk mind labdával, mind labda nélkül, de természetesen van még hova fejlődni.”

A Ferencváros – eddig nem megszokott módon – a pálya közepe felé mozgó szélső hátvédekkel játszott támadásban, Cristian Ramírez és Cebrail Makreckis is a félterületekbe lépett be.

„Tudom, hogy ez más, mint amit korábban játszottak, de az én játékfilozófiámnak a szárnyvédők fontos szereplői, akiknek képesnek kell lenniük arra, hogy behatoljanak a félterületekbe, gólokat készítsenek elő – vagy adott esetben szerezzenek.

A szélső hátvédeket a támadásépítés egyik fontos részének tartom, mondhatni olyanok, mintha irányítók lennének, úgyhogy többet várok el tőlük, mint amit korábban kellett tenniük. Ez egy folyamat, ami sok munkával, videózással és beszélgetéssel jár az edzéseken. Ma látható volt, hogy jól haladunk, azonban van még hova fejlődni

– válaszolta Jansen arra a kérdésünkre, hogy mennyire volt nehéz megtanítani a játékosoknak ezt a játékot és hol tart jelenleg ez a folyamat.

Adrián Zoltán / 24.hu Ramíreznek kulcsfontosságú szerepe lehet a szezonban.

Az első félidőben támadásai nagy részét a baloldalon vezette a magyar bajnok. Feltűnő volt, hogy az ott játszó Marquinhost és Ramirezt is többször kihívta az oldalvonal mellé Jansen, hogy utasításokat adjon nekik.

„Az ellenfél a Marquinhos körüli területeket próbálta lefedni a lehető leggyorsabban. Ramíreznek képesnek kellett lennie még inkább a pálya közepe felé mozogva játszani, hogy Gustavo hátulról fel tudja passzolni egyenesen a labdát Marquinhosnak. Ekkor az ellenfélnek még gyorsabban kellett váltania, ami ha nem történt meg elég gyorsan, akkor Marquinhosnak nagyobb területe nyílt  az egy az egyekre, ahogy az első félidőben is látható volt néhányszor. Másik oldalról nézve viszont, ha elég gyorsan váltanak, akkor oda tudnak mozgatni 3-4 embert arra az oldalra, ilyenkor azonban Marquinhosnak kellett nagyon okosnak lenni és tartani egy kicsit a labdát, ezzel maga felé vonzani az ellenfél játékosait, hogy be tudjuk játszani a labdát a pálya közepére, át tudjuk forgatni a túloldalra, esetleg eljussunk kapura lövésig” – avatott be minket taktikai elképzeléseibe a holland vezetőedző.

Bár a kezdőcsapatban egyszem magyarként csak Dibusz Dénes kapott helyet, később csereként pályára léphetett Botka Endre és a Ferencváros 18 éves játékosa, Tóth Alex is, utóbbi Habib Maiga sérülését követően a 76. percben. A magyar fiatalok beépítésére és folyamatos játéklehetőséghez jutására irányuló kérdésünkre válaszolva a holland vezetőedző kiemelte, hogy mind a klub, mind az edzői filozófiájának része a fiatalok játszatása:

Természetesen beszéltünk a magyar fiatalok beépítésének fontosságáról Hajnal Tamással a szezon előtt, ez a Ferencváros és az én filozófiámnak is a része, jól ismert vagyok arról, hogy lehetőséget adok a fiatal játékosoknak. Ma Tóth Alex debütált, aki a felkészülés során megmutatta, hogy képes az első keret tagjainak szintjén teljesíteni. De vannak mások is, akik kopogtatnak az ajtón, és ha az edzőpályán úgy teljesítenek, ahogy azt látni szeretném, akkor természetesen meg fogják kapni a lehetőséget.

A mérkőzés ötödik gólját szerző Marquinhos távozása a levegőben lóg az utóbbi időszak sajtóhírei szerint, ezekre a pletykákra erősített rá a Fradi támadója is, amikor tizenegyesét követően levette a mezét. Jansen Marquinhos jövőjét érintő kérdésre reagálva elmondta, reméli, hogy nem ez volt a brazil búcsúmeccse, de ő vezetőedzőként csak a saját feladatára fókuszál, az átigazolási politika nem az ő felelőssége, ugyanis vannak erre a munkára kijelölt emberek a klubnál.

Adrián Zoltán / 24.hu

Jövő héten kedden jön a visszavágó Walesben, a kényelmes, ötgólos előny birtokában sem dől hátra azonban Jansen, aki a sajtótájékoztatón kategorikusan elutasította  a felvetést, miszerint már lefutott kérdés lenne a továbbjutás:

Szeretnék tisztázni valamit. A selejtezők két meccsből állnak. Félúton járunk, egyelőre csak az “első félidőt” játszottuk le, amire mondhatjuk, hogy jól sikerült, hiszen öt gólt rúgtunk és egyet sem kaptunk. Meccsről meccsre haladunk, hétfőn Walesbe utazunk, hogy befejezzük a megkezdett munkát.

Egyelőre semmi nincs a kezünkben, a célunk nagyobb annál, minthogy csak az odavágót nyerjük meg. A fókusz most a regeneráción van, visszatérünk az edzőpályára, majd elmegyünk Walesbe, ott befejezzük a munkát, mert egy meccs után a továbbjutás még nincs lezárva. Aztán amikor lezártuk, akkor a következő mérkőzésre fogunk koncentrálni, remélem, hogy sorozatban 50-55 meccsen keresztül tehetünk majd így ebben a szezonban. Egy elit klub és elit játékosok esetében csakis ez a járható út.”

A visszavágót tehát jövő kedden 20 órától rendezik idegenben, a párharc győztese a dán Midtjylland és az andorrai Santa Coloma továbbjutójával találkozik a harmadik körben, a vesztes az Európa Liga kvalifikációjában folytatja a szereplését. Abban a párharcban a dánok vannak előnyben, miután idegenben 3-0-ra nyertek.

Kapcsolódó
Emlékezetesre sikerült José Mourinho első tétmeccse új csapata élén
A szerb Partizan hatot kapott, a lett, feröeri és litván bajnok megúszta néggyel.
Olvasói sztorik