Magyar foci

„Itt mindenki sprintben közlekedik” – Grazban profibb hozzáállást tapasztalt a Felcsútról érkezett magyar középpályás

Június 3-án jelentette be a friss osztrák bajnok Sturm Graz csapata, hogy szerződtette a 18 éves Kern Martint a Puskás Akadémiától

„Martin egy fiatal tehetség, hatalmas potenciállal. Rendkívül boldogok vagyunk, hogy a számos ajánlat ellenére úgy döntött, bennünket választ. 17 évesen debütált a magyar bajnokság élvonalában, szerepelt hazája utánpótlás-válogatottjában. A középpályán bárhol bevethető, jó a dinamikája. Mint minden tehetségünk, ő is megkapja a szükséges időt, hogy megszokja a játékunkat és fejlődjön” – nyilatkozta róla akkor Andreas Schicker ügyvezető igazgató.

Valóban, Kern 2023. február 12-én egy ZTE elleni 1-0-s győzelem alkalmával mutatkozott be az NB I-ben, egy héttel később ugyancsak a kezdőcsapatban kapott helyet a Fehérvár elleni 1-1-es döntetlen alkalmával, onnantól kezdve azonban csak a kispadon számított rá a szakvezetés.

A 2023-24-es bajnokságban még ott sem, a felcsútiak második csapatában az NB III-ban jutott szóhoz, ott is mindössze 11 alkalommal.

Ezek után csapott le rá a Sturm Graz, a játékos pedig a bejelentés (és a sikerek érettségi) után két héttel csatlakozott az osztrák csapathoz.

„Az első perctől kezdve barátságos velem mindenki, a társak segítőkészek és kedvesek. Christian Ilzer vezetőedző napokkal a kiutazásom előtt felhívott, érdeklődött, hogy vagyok, váltottunk néhány szót – lehet, ez a normális, de Magyarországon ez nem volt jellemző” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak adott interjúban.

Bár a felcsúti akadémiára nagyon büszke a magyar futball, Kern tett érdekes megjegyzéseket. Például azt mondta, teljesen más közegbe csöppent, ahol sokkal profibb a hozzáállás minden téren.

„Elképesztően kemény, intenzív edzéseken veszek részt minden egyes nap. Az első két hétben elfáradtam, máshogy reagált a testem egy-egy tréning után…” – nyilatkozta. Majd hozzátette:

Jobb játékosokkal készülhetek, mint Magyarországon, de nem technikai tudásban, hanem az intenzitásban és a fizikai teljesítményben tapasztaltam nagy különbséget: itt mindenki sprintben közlekedik, legyen szó bármilyen feladatról.

Eddig három felkészülési mérkőzésen jutott szóhoz, úgy fogalmazott, egész jól ment a játék, pozitív visszajelzéseket kapott.

A szakmai stábban látják, beleteszem a munkát az edzésekbe, a meccsekbe, az edzőim szerint ha mindennap ilyen keményen készülök, lesz eredménye… Boldog vagyok, hogy végre csak a futballra kell koncentrálnom. Szeretnék minél többet fejlődni, hogy tevékeny részese legyek a klubsikereknek.”

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik