Magyar foci

Nem a Paks volt az egyetlen csapat, amelyet másodosztályú klub leckéztetett meg

Foto Olimpik / NurPhoto / NurPhoto via AFP
A Vajdahunyadhoz hasonlóan a képen ünneplő Wisla Kraków is másodosztályúként nyerte meg hazája kupasorozatát
Foto Olimpik / NurPhoto / NurPhoto via AFP
A Vajdahunyadhoz hasonlóan a képen ünneplő Wisla Kraków is másodosztályúként nyerte meg hazája kupasorozatát

Óriási negatív meglepetéssel indult a magyar csapatok európai kupaszereplése: a Magyar Kupa-győztes Paks hazai pályán futott bele 4-0-s zakóba a román másodosztályú Corvinul Hunedoara (Vajdahunyad) ellen az Európa Liga-selejtező első körében.

Az erdélyi csapat az előző idényben úgy nyerte meg a Román Kupát, hogy négy első osztályú csapatot is legyőzött, és a másodosztályban feljutást érő helyen végzett, de a helyi szabályok miatt végül maradt a Liga II-ben.

Az élvonalban ugyanis cégformában működő klubok szerepelhetnek, míg a Vajdahunyad közhasznú egyesületként funkcionál.

A klubnál úgy döntöttek, létrehoznak egy új céget, hogy a következő idényben már ne bukja el a feljutást a csapat, ha az első két helyen végez, de az európai klublicencet még a közhasznú egyesület engedélyére kapta meg a Corvinul, ahogy az az NSO cikkében kiderül.

Végül az a döntés született, hogy a csapat számára fontosabb az európai kupakaland, mint a feljutás lehetősége, és a paksi meccs után ezt valószínűleg senki nem bánja az erdélyi klubnál.

Nem a Paks volt az egyetlen csapat, amelyet másodosztályú ellenfél páholt el, ugyanígy járt a koszovói bajnokság ezüstérmese, a Llapi. A koszovói csapatot a nagy múltú Wisla Krakówval sorsolták össze, amely 13-szoros lengyel bajnok és 5-szörös kupagyőztes, és utóbbi sorozatban a legutóbbi diadalát az előző idényben aratta, amikor a fináléban hosszabbítás után 2-1-re verte a Pogon Szczecint.

Az első meccset 2-0-ra nyerte hazai pályán a lengyel élvonalból 2022 kieső krakkói csapat, amelynek az értékét a Transfermarkt majdnem 2,5 millió euróval többre taksálja, mint a Llapiét (6,93 millió-4,5 millió).

A keretek értéke alapján a Paksnak is vernie kellett volna a Vajdahunyadot (9,28 millió-5,74 millió), de a pályán ezek a számok mit sem számítanak.

A Vajdahunyad és a Wisla győzelme történelmi együttállás, először fordult elő egy UEFA-játéknapon, hogy két másodosztályú csapat is győzni tudott.

Olvasói sztorik