Magyar foci

Grzelak: Ha éjszaka leáll a játékosaim autója az M1-esen, csak hívniuk kell, és már megyek is értük

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI
Bartosz Grzelak kétévnyi fehérvári munka után tette át székhelyét Újpestre, ahol maradandót alkotna az újraszabott kerettel.

A lila-fehérek új vezetőedzője, Bartosz Grzelak a molcsapat.hu-nak adott interjújában beszélt arról, hogy milyen stílusú csapatra számíthatnak a szurkolók Újpesten, mikor érkezik majd az első Fradi-verés, valamint arról is, hogy miért távozott Fehérvárról.

Az elmaradó közös reggelik

Grzelak 2023 márciusának idusán vette át a Fehérvár irányítását. Vezetésével a Vidi előbb sikerrel kivívta a bennmaradást, majd a tavalyi szezonban, a főszponzor MOL távozása miatt anyagi nehézségekkel sújtva, nemzetközi kupaszereplést érő helyen végzett.

A svéd edző elmondása alapján olyan szerződést kötött anno a fehérváriakkal, amelynek értelmében a bennmaradás kiharcolása után távozhatott volna, de úgy érezte, hogy még csak a projektje elején tart, ezért mindenképpen szeretett volna maradni.

„A vezetőség jelezte felém, hogy bár a főszponzor máshol képzelte el a jövőt, lesz lehetőség erősíteni, és nagyobb célokért küzdeni, ám szép lassan kiderült, hogy mégsem lesz. Ennek ellenére szépen lépegettünk előre a csapattal, kezdett beérni a közös munka,

ám tavasztól kezdve, amikor arról kellett volna beszélgetnünk a vezetőséggel, nyáron hol és hogyan erősítjük meg a Vidit, egyszerűen megszűnt a kommunikáció. Ennél egyértelműbb jelzés nekem nem kellett

– mondta Grzelak, aki egy szemléletes példával világított rá arra, hogy mennyire fontos neki a csapategység.

„Fehérváron megszűntek például a közös reggelik. Az is bosszant, amikor a játékosom csokis croissant-t majszolva jön be reggel az öltözőbe, de ennél is fontosabb, hogy a közös étkezésnek számomra rendkívül nagy jelentősége van a csapatépítés, illetve csapategység tekintetében.”

Munkás kerület, munkás csapat

Grzelak érkezését június 14-én jelentette be egy közleményben a tavasszal a MOL tulajdonába kerülő Újpest elnöke, Ratatics Péter. A MOL fehérvári szerepvállalása okán a tulajdonosok számára nem ismeretlen edzőről azt írták a bejelentésben, hogy leginkább az erős vezetői képessége miatt esett rá az újpesti vezetőség választása, „melyet remekül használva képes arra, hogy csapatot kovácsoljon a magyar és külföldi játékosok egyvelegéből.”

A közleményben még kiemelték azt is, hogy Grzelak „hisz a kemény, kitartó és következetes munkában, az elemzések, adatok felhasználásában és a széles körű szakmai stáb közös munkájában.”

A kemény munka mellett tett hitet Grzelak is, amikor arról beszélt, hogy a kerület társadalmi összetételéhez mérten kívánja alakítani csapata játékát:

Az a meglátásom, hogy egy munkásnegyed csapatának képviselnie kell az itt lakókat. A helyi szurkolók pedig azt várják tőlünk, hogy munkás csapat legyünk: dolgozzunk keményen, megalkuvás nélkül! És én pontosan ezt ígérem nekik: 4-0-nál és 0-4-nél is ugyanazzal az intenzitással fogunk menni előre.

Milyen lesz a foci Újpesten?

Az újpesti csapat az előző szezonban adós volt a jó játékkal, a klub a tizenkét csapatos bajnokság tizedik helyén zárt, és csak a szezon végén tudta bebiztosítani az élvonalbeli tagságát. Adódik a kérdés, hogy milyen focira számíthatnak az újpesti szurkolók annak érdekében, hogy a következő szezonban ez ne forduljon elő?

„Olyan futballt akarok játszani az Újpesttel, amire mindannyian büszkék vagyunk. Támadni akarok, kapura lőni, gólokat szerezni, dominálni a mérkőzéseket. Felismerhető, beazonosítható arculattal fog rendelkezni az Újpest, amely a támadójáték mellett tesz hitet. Futunk, ütközünk, visszatámadunk és nyomás alatt tartjuk majd az ellenfelet” – mondta elszántan a Vidit is feltámasztó svéd szakember.

Az újpesti szurkolók a jó bajnoki szereplés és támadófoci mellett egy dolgot szeretnének nagyon, ha nem a legjobban: győzelmet ünnepelni a Ferencváros ellen. Erre az utóbbi években nem volt lehetőségük, ugyanis az Újpest utoljára 2015. december 12-én tudta megverni a Fradit.

„Nem vagyok az a fajta edző, aki ábrándokat kerget, de ha a szurkolóinknak ez a legfontosabb, akkor nekünk is ennek kell lennie a legfontosabbnak.

Ha nem is fogjuk az első meccsen legyőzni a Ferencvárost, abban mindenki biztos lehet, hogy mindent meg fogunk tenni érte

– válaszolta Grzelak arra kérdésre, hogy mikor érkezik majd az újjászülető Újpest első Fradi-verése.

Jó reggelt, alvó óriás!

A svéd szakember ébresztőt fújna Újpesten és azon van, hogy egy erős magyar magot alakítson ki:

Úgy tekintek az Újpestre, mint egy alvó óriásra, akinek legfőbb ideje felébrednie!

A legrégebbi magyar sportegyesület futballszakosztályát vezetni óriási felelősség, de egyben nagy megtiszteltetés is. Bevallom, nagyon szimpatikus számomra az elképzelés, hogy a csapat legalább felét magyar játékosok alkossák, aki figyelte az itteni munkásságomat, láthatta, hogy Fehérváron is cél volt egy erős magyar mag kialakítása.”

Az újpestiekhez ezen a nyáron a Grzelak számára Fehérvárról jól ismert Gergényi Bence és Bese Barnabás mellett magyar játékosként érkezett mindezidáig Baranyai Nimród a Debrecentől, Dénes Adrián a Fiorentina utánpótlásából, Kaczvinszki Dominik a Honvédtól, Babós Levente pedig Felcsútról.

Az első találkozáskor elmondtam a játékosoknak, mindig és mindenben számíthatnak rám. Ha éjszaka leáll az autójuk az M1-esen, csak hívniuk kell, és már megyek is értük!

De tudniuk kell, hogy cserébe ugyanezt az elhivatottságot követelem meg, mert ennek muszáj kétirányú dolognak lennie. Bíznunk kell egymásban, hinnünk kell a másikban, és akkor elérjük a céljainkat!” – üzent a szurkolók mellett csapatának is az újpesti mester.

Olvasói sztorik