Magyar foci

Manchesterben is volt próbajátékon, most Eindhovenben kezdett edzősködni a 25 éves magyar

Óriási tehetségnek tartották az 1999-es születésű Puskás Martint, aki Veszprémből a szombathelyi Illés Akadémián keresztül 2012-ben a holland PSV akadémiájára került, majd két évvel később próbajátékon a Manchester Unitednél is járt. Később megfordult a belga Cercle Bruges-nél, de sérülés miatt nem válhatott valóra a nagy álma, hogy topligában futballozott.

A még mindig csak 25 éves sportoló azonban új lehetőséget kapott az élettől: ismét a PSV szerződtette, de immáron edzőként.

„A sok sérülés miatt úgy döntöttem, már nem bírom a profi, félprofi szintet. Még lehetséges, hogy futballozok valahol a következő egy évben, de már tényleg csak hobbiszinten, vasárnapi meccseken.

Már csak azért sem leszek profi labdarúgó, mert minden erőmmel csak az eindhoveni, edzői munkámra fogok koncentrálni

– nyilatkozta Puskás az Nb1.hu-nak.

Azt mondta, mint minden gyereknek, neki is az volt az álma, hogy nagy stadionokban, nagy közönség előtt játszhasson és gólt szerezzen. De nem érzi úgy, hogy mindez meghiúsult volna, csak most már csak nem a pályán, hanem a pálya szélén érhet fel a csúcsra.

„Tavaly augusztusban megkerestem a PSV vezető játékosmegfigyelőjét, Rini de Grootot azért, hogy egy napot az Eindhovennél tölthessek, és megnézzem, hogyan dolgoznak, bepillantást nyerhessek a munkájukba az UEFA edzői licences feladatok keretében. A volt edzőm, Edwin de Wijs is segített, ő jelenleg az U13-U17-es csapatok koordinátoraként dolgozik a PSV-nél. Mondtam, hogy egyszer szívesen visszatérnék, de én sem gondoltam, hogy erre ilyen hamar lehetőségem adódhat, hiszen ekkor még nem terveztem abbahagyni a labdarúgást. Kérték, decemberben érdeklődjek újra, amire azt a választ kaptam, hogy akár már 2024 nyarától lenne hely a számomra.”

Elmesélte, hogy az utánpótlás-szakágak – most július 1-jén távozó – vezetőjével, Ernest Faberrel tárgyalt, aki összeállított számára egy eindhoveni karriertervet.

Az első kihívás az U15-ös csapat, amelynél másodedzőként számítanak rá.

Az interjúból kiderült még, hogy

  • ha a keresztszalagja nem szakad el, akkor holland és belga élvonalba odaért volna.
  • 2020-ban egy falusi klub U15-ös csapatánál, ahol a testvérei játszottak, edzősködött már
  • élvezi a futballt, ez a szenvedélye, ezért nem munkaként tekint rá
  • a Puskás családneve miatt mindenhol megkérdezik, rokoni kapcsolatban áll-e az Aranycsapat egykori csillagával
  • Dzsudzsák Balázst imádják még mindig Einjdhovenben, és a nehéz kiejtés ellenére mindenki ki tudja mondani a nevét
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik