Magyar foci bajnokok ligája

Kiderült, melyik csapatokat kaphatja a Ferencváros a BL-selejtezőben

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

A walesi The New Saints FC vagy a montenegrói FK Decic csapatával mérkőzik a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában a Ferencváros.

Szerdán, Nyonban a bajnoki ágon 24 együttest sorsoltak 12 párba úgy, hogy az előzetesen elkészített három nyolcas csoportban volt négy kiemelt és négy nem kiemelt alakulat vagy pár. A kiemelt magyar bajnok mellé az első forduló egyik párosításának győztese kerül majd.

A fradi.hu emlékeztet rá, hogy az elmúlt években a nemzetközi kupaporondon elért eredmények alapján először fordul elő, hogy az FTC a második selejtezőkörben kapcsolódik be a BL-küzdelmekbe.

A párharcokat július 23-24-én, illetve július 30-31-án játsszák. A Ferencváros hazai pályán kezd.

A selejtező négy fordulón át tart, azaz a második körtől három párharcot kell megnyerni a 36 csapatos csoportszakaszig. Ezen az úton hét csapat kerül majd a főtáblára, öt a bajnoki ágról, kettő a nem bajnoki ágról. A BL 2025-ös döntőjét május 31-én rendezik Münchenben.

„Az kétségtelen, hogy mindkét csapatot nagyon komolyan kell venni, még akkor is, ha nem nagy nevekről van szó. Nagyon fel kell készülnünk és tanulva az elmúlt évnek a kudarcából, mindenképpen meg kell tudjuk oldani a feladatot, bármelyik is legyen az” – jelentette ki Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója az M1 aktuális csatornának, hozzátéve, hogy a walesi együttest jobban ismeri, mint a montenegróit.

A sportvezető megjegyezte, hogy nagyon fontos számukra a második selejtezőkör, mert egy siker ebben a szakaszban azt jelentené, hogy ősszel biztosan valamelyik európai sorozat csoportkörében szerepelhetnének. Ugyanakkor kiemelte, az FTC célja, hogy a BL-ben jusson el a csoportkörig.

Paks: Vajdahunyad után Rijeka?

Amennyiben a Paks továbbjut a román kupagyőztes, másodosztályú Corvinul Hunedoara ellen az Európa Liga selejtezőjének első fordulójából, a második körben a horvát HNK Rijekával találkozik.

A szerdai sorsoláson a tolnaiak négy csapat/csapatpár közül kaphattak ellenfelet – a horvátok mellett a portugál Bragát, illetve két, első fordulós párharc továbbjutóját – ezekből jutott nekik a legutóbbi bajnoki és kupasorozatban is ezüstérmes Rijeka.

A selejtező első fordulóját július 11-én és 18-án rendezik, Bognár György együttese hazai pályán kezd. Ha a magyar bajnokságban második, Magyar Kupa-győztes tolnaiak továbbjutnak, július 25-én és augusztus 1-jén lépnek ismét pályára, és újra odahaza kezdenek.

A selejtező négy fordulón át tart, ezen az úton 12 csapat jut a 36-os főtáblára. A Bajnokok Ligája selejtezőjéből 11 alakulat érkezik majd, 13 hely pedig a bajnokságok erősorrendje, valamint a bajnoki helyezések alapján már elkelt. Az EL új lebonyolításában 36 csapat érdekelt és mindegyik nyolc mérkőzést játszik, ezt követi majd a kieséses szakasz. A döntőt Bilbaóban rendezik 2025. május 21-én.

Konferencia Liga: Ukrán és azeri ellenfél

A Puskás Akadémia az ukrán Dnipro-1-gyel, a Fehérvár FC az azeri Szumgajittal találkozik a Konferencia Liga selejtezőjének második fordulójában.

A sorsolást a legutóbb bajnoki negyedik fehérváriak kiemeltként, a bajnoki bronzérmes felcsútiak nem kiemeltként várták, és mindketten öt csapatot/csapatpárt kaphattak ellenfélül.

Előbbi leendő ellenfele, a Szumgajit a legutóbbi szezonban szintén negyedik lett hazája bajnokságában, ezzel vívta ki a nemzetközi szereplés jogát. A Puskással találkozó Dnipro-1 ugyancsak negyedik volt az ukrán élvonalban, a nyolc éve alapított klub legnagyobb sikere az egy idénnyel korábbi ezüstérem.

Szolnoki Roland, a Puskás Akadémia játékosa szerint jó csapatot kaptak ellenfélnek.

Nem lesz egy egyszerű menet

– nyilatkozott az M1 aktuális csatornának. Hozzátette, a felkészülést elkezdték, próbálnak a lehető legjobb állapotba kerülni az első mérkőzésre. Kiemelte, előnyt jelenthet a Puskás Akadémia számára, hogy az ukrajnai háború miatt a Dnyipro nem játszhat hazai pályán, de elsősorban magukra kell figyelniük, hogy fizikailag, tagtikailag és mentálisan készen álljanak a meccsre.

Mindkét magyar együttes július 25-én, idegenben kezdi a párharcot, a hazai visszavágót pedig augusztus 1-jén vívja. A 36 csapatos főtáblára az Európa Liga utolsó selejtezőkörének 12 vesztes együttese mellett a KL-kvalifikációból 24 klub jut fel, ez utóbbihoz négy fordulót kell sikerrel venni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik