Magyar foci

Dárdai és Lőw útját járná a magyar edző, akinek egy fejsérülés miatt a látása is veszélybe került

Czeglédi Zsolt / MTI
Tímár Krisztián, a Nyíregyháza vezetőedzője teli van ambícióval
Czeglédi Zsolt / MTI
Tímár Krisztián, a Nyíregyháza vezetőedzője teli van ambícióval
Tavaly a 18. helyen végzett, és csak osztályozón harcolta ki a bennmaradást, idén viszont nagy simán megnyerte az NB II-t a Nyíregyháza labdarúgócsapata. A siker fő letéteményese Tímár Krisztián edző volt, aki az M4sport.hu-nak adott nagyinterjújában azt mondta, nagyon büszke arra, hogy öt évet Angliában futballozhatott, sokat tanul és fejleszti magát, a nagy cél pedig az, hogy Dárdai Pál és Lőw Zsolt útját járva külföldön is dolgozhasson.

Az 1979-es születésű védő fiatalon a Ferencvárosban és az MTK-ban nevelkedett, a felnőttek között azonban a BKV Előre csapatában mutatkozhatott be. Következett a Videoton, a finn Jokerit, a Tatabánya és a Nyíregyháza, onnan szerződtette 2005-ben a Ferencváros.

Pechjére akkor került a Fradihoz, amikor a klub a mélypontját élte: egy szezont tölthetett az élvonalban, amikor kizárták őket az első osztályból. Fél évet még lehúzott az NB II-ben is, ám 2007 elején kölcsönbe az angol Plymouthhoz került.

„Óriási ugrás volt. Pár napos próbajáték után fél évre kölcsönvett a Plymouth, utána pedig kaptam egy kétéves szerződést. Szerencsére gyorsan felvettem a ritmust, nekem feküdt a fizikális játék.

Mindig is álmom volt kikerülni Angliába, nagyon büszke vagyok, hogy sikerült ott közel öt évet eltölteni

mesélte az egykori védő.

Pingponglabdányi lyukkal a fején

Első teljes szezonjában a szurkolók az év játékosának választották, azonban 2008 tavaszán súlyos fejsérülést szenvedett a Wolverhampton elleni szezonzárón.

„Szilánkosra tört az arcom, nagyon komoly műtétet hajtottak rajtam végre, egy szilánk majdnem beleállt a szemembe, veszélybe került a látásom. Miután visszatértem, nehéz volt leküzdeni a pszichés gátakat” – mesélte, hozzátéve, hogy jelenleg is 13-14 platinalemez van a fejében.

Azért amikor hazamentem egy pingponglabdányi lyukkal a fejemen, a feleségem meglepődött, nem volt egy szép látvány

– mondta.

2011 novemberében a kétszeres vietnámi bajnokcsapat, Da Nang FC szerződtette, majd hazatérve még játszott Siófokon és Szegeden.

A válogatottban 2008-2009-ben négy meccsen léphetett pályára, pechjére ez a magyar labdarúgás azon időszakára esett, amikor nem ment annyira a játék, így egyetlen győztes meccsen sem szerepelhetett.

ISZA FERENC / AFP Egy számámára felejethetetlen csata Zlatan Ibrahimovic ellen a válogatottban

Végig a ranglétrán

Miután abbahagyta a labdarúgást, egyből ezdősködni kezdett, a szegedi Grosics Akadémia U10-es csapatánál, majd a Fehérvár második csapatánál is dolgozott.

„Szerencsére időben kezdtem el tanulni, magamat fejleszteni, így kezdtem el edzősködni. Végigmentem a ranglétrán, utánpótlásban és második csapatnál dolgoztam, aztán az MLSZ hívására szövetségi edző lettem, ahol nagyon sokat tanultam. Közben a licenceken haladtam, mindig igyekeztem a következő papírt megszerezni, hogy minél magasabb szintén dolgozhassak.

A szövetségtől már kértem, hogy nagyobb korosztállyal dolgozhassak, hiszen hosszabb távon, ott pedig a játékelképzelésemet, filozófiámat még tovább fejlesztettem, közben pedig tovább figyeltem a nemzetközi trendeket

– mesélte.

Vezetőedzőként először a másodosztályú ETO FC Győrben tevékenykedett, ahol 2022 júliusában Klausz Lászlót váltotta. 28 bajnokin vezette a csapatot, 10 győzelem mellett kilenc vereség és kilenc döntetlen volt a mérlege. Aztán menesztették…

„Nyáron még azzal csábítottak el, hogy fiatal játékosokat próbálnak összeszedni, a magyar Zsolnát megvalósítva, három év alatt kiharcolva a feljutást. Elindult a munka, a céloknak megfelelően teljesítettünk, az elmúlt tíz év legfiatalabb csapatával domináltunk, de mindenkinek az volt az érzése a klubvezetésben, hogy ez lehetne még jobb. Ezt követően egyik napról a másikra megváltozott a gondolkodás, leváltották a sportigazgatót, külföldi játékosok, külföldi edző és egy teljesen más vonal, érzésem szerint ennek lettem az áldozata” – nyilatkozta.

Érmekért küzdeni, sikeresnek lenni

Elárulta, hogy már a győri távozásakor jött puhatolózó érdeklődés a Nyíregyházától, majd nyáron, amikor kiderült, hogy bennmarad a Szpari, megkeresték, hogy az általa képviselt habitusra, szakmaiságra lenne szükség.

Pozitívabb gondolkodású játékosokat keresett és kétéves projektben gondolkodott, de minden gyorsan megváltozott és jöttek az eredmények.

Hamar megnyertem az öltözőt magamnak, kialakult egy munkamorál, amiben nap-nap után többek akartak lenni

– árulta el.

Czeglédi Zsolt / MTI Tímár Krisztiánt, a Nyíregyháza vezetőedzőjét dobják magasba a bajnokcsapat játékosai

Az NB II-t toronymagasan, tízpontos előnnyel sikerült megnyerni a Győri ETO előtt, így a következő szezonban már az élvonalban bizonyíthat.

„Szeretném magam kipróbálni az NB I-ben, ott is érmekért küzdeni, sikeresnek lenni. Tízéves távlatban arra lennék büszke, ha én lehetnék az az edző, aki külföldre kiigazol Magyarországon. Van két elismert edzőnk, akik kint dolgoznak, de az utóbbi időszakban nagyon kevesen tudtak Nyugat-Európába igazolni edzőként” – utalt Lőw Zsoltra és Dárdai Pálra a szakember.

Bízom benne, hogy egyszer lehetek én, aki ezt kipróbálja, ezért tanulok folyamatosan.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik