Magyar foci

Orbán Viktor: Hogy mitől magyar a mi futballunk, arra most még nehéz válaszolni

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Negyedik helyen zárta a Puskás Akadémia a felcsúti rendezésű Puskás-Suzuki Kupa idei kiírását, amelynek másik magyar résztvevője, a Honvéd a hatodik lett – az első helyet a Real Madrid csapata szerezte meg. A döntő után Orbán Viktor nyilatkozott az M4-nek, azt mondta, összességében optimista lehet a felcsútiak szereplését illetően.

„Minden évben látjuk, hogy a világ legjobb klubfutballját mutató utánpótláscsapatok a miénkhez képest hol vannak, illetve mi hozzájuk képest. Szűkül a távolság minden évben, ebben az évben például már pariban voltunk a játék szinte minden elemében. Tehát optimistán zárjuk ezt a tornát, mert nüanszokon múlt csak, hogy melyik meccs milyen eredménnyel végződött, mindenkivel szemben egyenlő partnerként, komoly kihívóként tudtunk fellépni” – nyilatkozta az M4-nek a miniszterelnök, Orbán Viktor, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítója.

Orbán arról is beszélt, hogy amikor Mezey Györggyel megálmodták az U17-es korosztály számára kiírt tornát, akkor az volt a cél, hogy fel tudják mérni, hol tart a felcsúti és a magyar utánpótlás a külföldi csapatokhoz képest.

Minden stílushoz képest fel tudtuk mérni, hogy hol tartunk, és fel tudtuk tenni azt a kérdést is, hogy van-e a Puskás Akadémiának és a Honvédnak valami fajta magyaros jegyeket mutató saját stílusa – ebből még keveset látunk, itt még sok tennivaló van, mert ugyan pariban vagyunk, de hogy mitől magyar a mi futballunk, arra most még nehéz válaszolni.

Orbán Viktor úgy látja, hogy az U17-es korosztály számára egy vízválasztó következik, most kellene majd ugyanis bekerülni a felnőtt futballba.

Itt már az akadémiák segíteni nem tudnak.

Innentől már a klubok pénzügyesei, ügynökei, vezetőedzői, játékosmegfigyelői döntik el, hogy melyik klubnál milyen ütemben tudnak és mernek beépíteni fiatalokat a felnőtt csapatba. Ez a legkényesebb része a futballnak, amikor a gyerekfutballból át kell menni felnőtt futballba, itt vérzik el a legtöbb gyerek és itt tudnak leginkább hibát véteni a klubok is, de ez már nem a mi felelősségünk, ez már az NB I-es klubok döntése” – mondta az M4-nek.

Olvasói sztorik