Magyar foci

Hosszabbítás után aratott történelmi kupasikert a Paks a Fradi ellen

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Története során először nyert Magyar Kupát a Paks, amely hosszabbítás után 2-0-ra verte a bajnok Ferencvárost.

A Fradi óriási elánnal kezdte a meccset, Abu Fani csavarása kevéssel kerülte el a jobb felsőt, majd Traoré ravasz lövésére ért le Szappanos, aztán Marquinhos egy jól sikerült csel után elcsúszott, így a próbálkozása felejthetőre sikeredett.

A Paks megúszta a kezdeti rohamokat, majd egy Fradi-hibából (Hahn szerelte az elbambuló Abenát) próbált meglepetést okozni, de Könyves lövését Varga Ádám kitolta a léc alól. A 34. percben videózás után büntetőhöz jutott a Fradi, miután Szabó János egy beívelésnél alkarral vette le a labdát. A tizenegyest a korábbi paksi, Varga Barnabás lőtte, ám Szappanos odaért a bal sarokra tartó labdára, majd Traoré ismétlését is hatástalanította, sőt az esetet követő szögletnél Varga fejesét is hárította bravúrral.

A paksiak legveszélyesebb embere Könyves volt, akinek a látványos csavarását Varga ütötte ki, majd tíz emberre fogyatkozott Bognár György csapata, amikor Vécsei rántotta le a 16-os közelében Traorét.

Hiába az emberfölény, a Fradi nem találta a fogást a kapuja elé húzódó Pakson a második félidőben, aztán kiegyenlítődött a létszám, amikor a korábban egy sárga lapot már begyűjtő Abena fellökte Bödét. A 87. percben Traoré vihette kapura a labdát, de Szappanos az utolsó pillanatig kivárt, és el is akadt benne a mali szélső gurítása.

A rendes játékidő végén Kodro lefejelt labdáját Zachariassen elsőre még Szappanosba lőtte, másodjára már a kapuba, ám les miatt maradt a 0-0, így jöhetett a hosszabbítás.

Amelyet ismét a Fradi kezdett aktívabban, Zachariassen nagyon jól szállt be, de ígéretes beadását Kodro becsúszva sem érte el, majd a lekészítését a bosnyák támadó méterekkel vágta fölé. A Paks viszont az első lehetőségét gólra váltotta a hosszabbításban, Balogh szöglete átszállt Traoré fölött, Papp pedig három méterről befejelte. A bekapott gól után Stankovic rögtön cserélt, és Szevikjan meglepetésre azt a Lisztest váltotta, aki így mindössze 18 percet töltött a gyepen.

A Fradi próbálkozott ugyan, de nem volt elég ötlet a támadásaiban, az utolsó szöglethez pedig Varga is feljött, ezt pedig góllal büntette a Paks, Mezei bikázta előre a labdát, amit Haraszti emelt az üres kapuba.

A Paks története legnagyobb sikerét érte el, mert ez az első rangos trófeája – a klub lett a Magyar Kupa huszadik győztese –, miután 2011-ben a bajnokságban, két éve pedig a kupasorozatban lett ezüstérmes. Diadalával a következő idényben az Európa Liga selejtezőjében szerepelhet, míg a Konferencia Ligában a Fehérvár és a Puskás Akadémia indulhat majd a bajnokság alapján.

MOL Magyar Kupa, döntő:

Paksi FC – Ferencvárosi TC 2-0 (0-0, 0-0, 1-0), hosszabbítás után
Puskás Aréna, 51 900 néző
v.: Berke
Paks: Szappanos – Vas, Kinyik, Lenzsér – Osváth, Windecker (Szabó B., 86.; Mezei, 118.), Papp K., Vécsei, Szabó J. – Hahn (Böde, 72.), Könyves (Balogh B., 46.; Haraszti, 120.).
FTC: Varga Á. – Botka, Abena, Cissé, Civic (Ramírez, 91.) – Maiga (Loncar, 59.), Ben Romdhane (Kodro, 55.) – Traoré, Abu Fani, Marquinhos (Zachariassen, 82.) – Varga B. (Lisztes, 82.; Szevikjan, 100.).
gól: Papp (98.), Haraszti (122.)
sárga lap: Kinyik (16.), Könyves (45.), Osváth (113.), Szappanos (117.), illetve Abena (45., 76.), Botka (90.), Szevikjan (111.)
piros lap: Vécsei (38.), illetve Abena (76.)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik