Magyar foci

A válogatott nagy viszatérője: Kemény időszak van mögöttem, kicsit el is sírtam magam, amikor bejöttem az öltözőbe

Adrián Zoltán /24.hu
Adrián Zoltán /24.hu

Marco Rossi szövetségi kapitány a törökök 1-0-s legyőzését követően elégedetten beszélt a magyar labdarúgó-válogatottba másfél év után visszatért játékosokról és az újonc Dárdai Mártonról is.

„Dárdai jól beilleszkedett, mondhatnám úgy is, hogy jól fogadták. Remek hozzáállással és személyiséggel érkezett. A védelem akkor hatékony, ha automatizmusok működnek a megszokás szintjén. Ő ebben nagyszerűen helytállt” – értékelte az MTI kérésére a Hertha BSC védőjének teljesítményét a magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakvezető.

Rossi kifejezetten dicsérte a kapus Gulácsi Pétert is. Ahogy fogalmazott, ő nem a Tiszakécske hálóőre, hanem az RB Leipzigé, ezért nem lehet elvitatni a kvalitásait, így a hosszú kihagyás ellenére sem lepte meg a teljesítménye. Megjegyezte, természetesen posztriválisa, Dibusz Dénes képességei is elvitathatatlanok, aki Gulácsi hiányában több mint egy évig megszakítás nélkül védte nagyszerűen a válogatott kapuját.

Az M4 Sportnak nyilatkozva Rossi viccesen megjegyezte, lassan kő-papír-ollóval kell eldöntenie, hogy ki védjen, és ha minden poszton olyan jól állnánk, mint a kapusoknál, akkor a magyar csapat a világ tíz legjobb válogatottja között lenne. 

A válogatottba Gulácsihoz hasonlóan 2022 szeptembere után visszatérő Schäfer Andrással kapcsolatban pedig azt mondta, szép mérkőzést hozott le, és reméli, hogy a jövőben elkerülik a sérülések.

„Hatvan meccs egy ilyen nagy múltú nemzeti válogatott kispadján hatalmas elismerés. De a legfontosabb, hogy ilyen sok embert vonz a válogatott még egy barátságos találkozóra is. Ezt szoktam mondani a játékosoknak is, erre legyenek büszkék” – fogalmazott Rossi a mérkőzéssel kapcsolatban.

Próbáltuk lelassítani a törökök letámadásait. Az első félidőben úgy tudtuk kezelni a meccset, ahogy elképzeltük, viszont elöl hiányoztak a villanások. Legyünk őszinték, nem ez volt a támadóhármasunk legjobb estéje.

Az 59 éves Rossi szerint a török együttes rendkívül erős az egyéneket tekintve, honfitársa, Vincenzo Montella pedig ehhez hozzáadta a magáét szövetségi kapitányként, mert az ő irányításával nagyobb akarat van a futballistákban, jól támadnak le, ezzel sikerült is nehéz helyzetekbe hozniuk a magyarokat.

„A török csapat szép jövő elé néz Montellával. Kivételes pályafutása volt játékosként, de nem marad el tőle edzőként sem” – mondta Rossi kollégájáról.

Montella a vereség ellenére elégedett volt a török válogatott teljesítményével. „A magyaroknak sokkal kevesebb lehetőségük volt, mint a korábbi találkozóikon. Jó iramú, fontos és hasznos meccs volt, amelyen strukturálisan jobban futballoztunk, mint az előző találkozónkon.

Az eredményt az döntötte el, hogy szerencsétlen szituációban az ellenfél 11-est kapott. Mi ugyan sok helyzetet kihagytunk, de a legfontosabb, hogy sokat is teremtettünk

– értékelt Montella.

„Másfél év után újra válogatott meccsen védhettem, aminek nagyon örülök. Ez egy hosszú út volt, fantasztikus volt ismét hazai közönség előtt játszani, örülök, hogy megnyertük a meccset. Fontos volt, hogy jól kezdjük az évet, minden más, most kicsit irreleváns” – hárította el a vegyes zónában Gulácsi azt a kérdést, mekkora fejtörést jelenthet Rossi számára, hogy ilyen remek teljesítményt nyújtott, miközben Dibusz Dénes is kiválóan teljesített az elmúlt időszakban.

A 33 éves Gulácsi hozzátette, a visszatérés egy kicsit más érzés volt, hiszen a sérülése alatti időszakban távolabb került a dolgoktól, kívülről nézve pedig minden teljesen más.

„Hosszú idő után védtem újra, ez jóval érzelemdúsabb volt, mint előtte” – fogalmazott a kapus.

Schäfer András, az Union Berlin futballistája kis híján góllal tért vissza, de a mérkőzés ráadásában szerzett találatát végül les miatt érvénytelenítették.

Nekem bőven elég volt, hogy megünnepeltettem magam és nyertünk. Nagyon jó, hogy újra itt vagyok, kemény időszak van mögöttem, kicsit el is sírtam magam, amikor bejöttem az öltözőbe. A gól csak hab lett volna a tortán, nekem bőven elég volt, hogy az egész stadion engem ünnepelt

– mondta a Bundesligában szereplő középpályás.

Schäfer úgy érezte, a találkozó elején nem voltak annyira élesek, sokkal gyorsabban is játszhattak volna, viszont a labdatartás jól működött.

„Az szerintem magáért beszél, hogy tizenhárom meccs óta veretlen a csapat, haladunk egy úton, reméljük, a formaidőzítésünk majd júniusban lesz a legjobb” – zárta értékelését a 24 éves futballista.

A most debütáló Dárdai Márton elmondta, az első naptól kezdve jól érzi magát a válogatottnál, befogadták a társak és nagyon örül a győzelemnek. Hozzátette, szerencsére a német másodosztályban szereplő Hertha BSC-nél is rendszeresen nagy közönség előtt futballozik, így megszokta már a hasonló közeget, mint ami a Puskás Arénában volt.

A győztes gólt szerző Szoboszlai Dominik a tizenegyeséről azt mondta, ezúttal nem döntötte el előre, hova lövi, hanem vacillált, végül maradt a jól bevált módszernél, és nagy erővel a jobb sarokba lőtt.

A Liverpoolban légióskodó középpályás az első félidő végén nagyon ingerültnek tűnt, erről utóbb azt mondta, nem akar belemenni a részletekbe, de elvesztette a fejét, mivel nem úgy mentek a dolgok, ahogy eltervezték, társai azonban segítettek neki.

Marco Rossi tanítványai immár 13 találkozó óta veretlenek, ilyen hosszú sorozatra legutóbb a legendás Aranycsapat volt képes az 1954-ben elveszített berni világbajnoki döntő után. Puskásék akkor 18 összecsapáson nem találtak legyőzőre.

A magyar válogatott legközelebb kedden a koszovói csapatot fogadja barátságos mérkőzésen a Puskás Arénában.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik