Magyar foci

Marco Rossi felfedezettjét cibálták, ütötték, vágták

m4sport.hu
m4sport.hu

A Zalaegerszeg labdarúgócsapata hazai pályán 3-1-re legyőzte a Kecskemét együttesét az NB I 22. fordulójában. Márton Gábor, a ZTEedzője a találkozó után úgy értékelt, hogy jól és taktikusan játszó csapat ellen sikerült három pontot szerezni, és különösen csapata első félidőben mutatott játékával volt elégedett.

A másik oldalról Szabó István viszont ezúttal nem érezte, hogy harapna a csapata és valóban, a ZTE sokkal összeszedettebben futballozva megédemelten tartotta otthon a három pontot.

Ami azonban mindenképp szemt szúrt a meccsen, hogy a KTE egyik legveszélyesebb játékosát, a nyolc gólos Horváth Krisztofert milyen eszközökkel korlátozta, szorította szűk keretek közé a ZTE.

Márton a taktikai értekezleten alighanem külön felhívta a figyelmet, hogy szigorúan őrizzék, ne engedjék kibontakozni a Marco Rossi egyik legújabb felfedezettjét, mert mostanában a tapasztalat azt mutatta, aki hagyta, hogy elkapja a fonalat, az nehezen tudta megállítani.

Ezért Horváthot a meccs elejétől kezdve különleges bánásmódban részesítették a ZTE labdarúgói:

a zalaiak összes, 14 szabálytalanságának majd kétharmadát a 22 éves játékosával szemben követték el!

A nemzetközi és a hazai példák egyaránt azt mutatják, ha valaki ellen 3-5 szabálytalanságot követnek el 90 perc alatt, az már soknak számít. Ehhez képest a mérkőzés statisztikájában

  • ennek majd a duplája, a kirívóan magas, 9(!) elszenvedett fault szerepel Horváth neve mellett,
  • majdnem kétszer annyi, mint amennyit az összes többi csapattársa ellen elkövettek (5) az egerszegiek.
  • A 22 éves labdarúgó 72-szer ért labdába, ezalatt szinte folyamatosan cibálták, ütötték, vágták, és minden 8. a labdaérintésénél vagy felrúgtak, vagy valamilyen más eszközzel vitték a földre.

Ehhez képest a ZTE egyetlen sárgával megúszta a meccset: a találkozó végén Bojan Sankovic kapott figyelmeztetést Dr. Csonka Bence játékvezetőtől, aki amúgy 6 szabálytalanságot követett el, ennek többségét pont Horváth ellen.

Nem csoda, hogy az amúgy jól cselező támadó ezúttal három próbálkozásából egyszer sem volt sikeres, merthogy amint meglépett volna, feküdt – lásd a nyitóképen, amint a kék Safranov biztos, ami biztos, már a félpályánál gyepre küldte. Ugyanakkor az mindenképp értékelendő, hogy a kétszeres magyar válogatott labdarúgó 17 párharcából 10-et még így is megnyert, és 33 passzából 28 célba ért (85%).

Olvasói sztorik