Magyar foci

Az NB I-es bevételek mindössze két százaléka származik jegyeladásból

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kiadta szokásos, éves jelentését, amely az 55 tagország élvonalának pénzügyi helyzetét vizsgálta, vette észre a Sportal.hu. Ebben természetesen szerepel Magyarország és az NB I is, a vizsgált, 2022-2023-as szezonban a hazai klubok 158 millió eurós bevételt produkáltak, amivel a 18. helyen áll a magyar bajnokság az európai rangsorban – még úgy is, hogy az egy idénnyel korábbi bevételekhez képest nyolc százalékos volt a visszaesés.

Egy külön aloldalon meg lehet nézni azt is, hogy miből tevődtek össze a befolyt összegek, itt a két legszembetűnőbb dolog, hogy egyéb juttatásokból származott a bevételek 47 százaléka (75 millió euró), míg jegyeladásból mindössze két százalék (2,9 millió euró) folyt be.

uefa.com

A kereskedelmi bevételek 27 (43 millió euró), a közvetítési jogdíjak 15 (28 millió euró) tettek ki, míg az UEFA-tól 14 millió euró érkezett, ami bevételek 9 százalékát fedte le.

Stadionépítések szerint elég jól áll Magyarország, az elmúlt tíz évben megvalósult építkezések tekintetében az ötödik, de a TV-s jogdíjakból származó 28 millió euróval is a tizenötödik. A jegyárakból befolyt 2,9 millió euróval a 31. a rangsorban Magyarország, míg a játékostranszfereknél elért 6,2 millió euró veszteségével csak a 48., azaz mindössze hét élvonalbeli ligát előz ebben a tekintetben az NB I.

uefa.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik