Magyar foci

Rossi elorozná Írország elől a Championship legeredményesebb játékosát

Darren Staples / AFP
Sammie Szmodicsért két válogatott is harcolhat
Darren Staples / AFP
Sammie Szmodicsért két válogatott is harcolhat

Valószínűleg már korábban is figyelte a magyar szakvezetés Sammie Szmodicsot, a Blackburn Rovers 28 éves támadóját, aki egy hete az FA-kupa 3. fordulójában ismét felhívta magára a figyelmet, hiszen a Cambridge United 5-2-es legyőzése során triplázott.

A futballista a nagyapja révén akár a magyar válogatottban is szerepet kaphatna, ám egyelőre csak az írektől kapott meghívót (előbb 2021 májusában, majd tavaly októberben), ír lapok szerint azonban eljöhet a nagy áttörés: Marco Rossi ugyanis szívesen látná a bő keretben.

Az Irish Examiner azt írta, Írországot az a veszély fenyegeti, hogy elveszíti a Championship legeredményesebb gólszerzőjét (a szezonban 16 találatnál tart), akire szemet vetett az Eb-résztvevő Magyarország. A Blackburn csillaga eddig még nem mutatkozhatott be az ír válogatottban útlevélgondok, vállsérülés, majd személyes problémák miatt, így a colchesteri születésű támadó most válaszút elé érkezhet.

A The Irish Sun arra emlékeztetett, hogy a labdarúgó a longfordi születésű nagyanyja révén lett ír állampolgár, miután végigment az útlevél megszerzésének procedúráján, ugyanakkor a nagyapja révén valóban igényt formálhatnának rá a magyarok is.

De Szmodics korábban kijelentette, hogy ír színekben szeretne válogatott lenni.

A döntés valószínűleg a következő két hétben születik meg, hiszen közelegnek a márciusi felkészülési mérkőzések. Az írek március 23-án és 26-án Belgium és Svájc ellen lépnek pályára, a magyarok lehetséges ellenfeleiről még nincsen hír.

Az MLSZ reakciója

A Nemzeti Sport megkereste a magyar szövetséget, amely az alábbi választ küldte a sportnapilapnak: „A férfi A-válogatott idei első kerethirdetése márciusban lesz. Ebből fakadóan Marco Rossi szövetségi kapitány senkit sem hívott meg a válogatottba 2024-ben. Emellett a válogatási elvek már jól ismertek: egyrészt a játékos kifejezetten kell, hogy a magyar válogatottban akarjon játszani és ehhez minden, a FIFA szabályai által előírt dokumentummal rendelkeznie is kell, illetve klubcsapatában kiemelkedő teljesítményt kell, hogy nyújtson, amely meggyőzi a szövetségi kapitányt, hogy az illető Eb-résztvevő magyar válogatottnak is segítségére lehet” – érkezett a reakció a szövetségtől, amely arra még nem reagált, hogy Marco Rossi vagy az MLSZ felvette-e a kapcsolatot Szmodiccsal.

Kapcsolódó
Triplázott az FA-kupában a magyar származású csatár, kiütéssel nyert a Chelsea
Sammie Szmodics pályafutása első mesterhármasát szerezte.
Olvasói sztorik