Magyar foci

Marco Rossi: Sok technikás játékos van Magyarországon, de közülük kevesen ütik meg a kellő szintet a többi játékelemben

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Marco Rossi úgy véli, az elmúlt évek során annyi mindent megtanult, hogy jobb edzővé vált, mint amikor megnyerte a Budapest Honvéddal az NB I-es bajnokságot 2017-ben.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya a MOL-csapatnak adott interjúban beszélt arról, hogy bár a nemzeti együttes irányítása más feladat, mégis sokat segített neki.

„A klubedzői munka egészen más készségeket igényel, sőt más jellegű maga a munka is, mint a kapitányi. Egy szövetségi kapitánynak nincs túl sok ideje a csapatával, nem végez erőnléti edzéseket, nem tudja annyit gyakorolni a taktikai elemeket, ezért arra kell törekednie, hogy a csapatának legyen egy erős alapjátéka, amihez aztán kiválaszthatja a megfelelő futballistákat. De van más fontos feladata is. Az együtt töltött idő szűkössége miatt rendkívül fontos, hogy a csapatszellem tökéletes legyen, ezért a kiválasztásnál nem elég a technikai képességeket, a taktikai érettséget és a fizikai állapotot alapul venni. Annyit mindenképpen leszögezhetek, hogy ha holnap elmennék egy klubhoz dolgozni, jobb edzőként tenném, mint amilyen 2017-ben voltam.

Amiben talán a legtöbbet kellett fejlődnöm, az empátia, illetve a játékosok emberi oldalával való folyamatos foglalkozás. Soha nem kezeltem tárgyként, vagyis eszközként a játékosaimat, de kapitányként jóval nagyobb súlyt kapott a személyes kapcsolatom a futballistákkal. Fontos, hogy ők is érezzék, sportemberként is fontos tagjai a közösségnek, nem pusztán játékosként. Ha érzik, hogy értékelik őket, többet tudnak adni a csapatnak

– mondta Marco Rossi a tapasztalatairól.

Érdekesség, hogy külön kitért az MTK-ban szereplő Bognár Istvánra is, akit technikailag nagyon nagyra tart, de nem elég gyors, intenzív a játéka, mint amit a nemzetközi futball megkíván. A kapitány szerint ráadásul ez általános probléma, szerinte nagyon sok technikailag jó játékos van Magyarországon, akik közül kevesen ütik meg a kellő szintet a többi játékelemben. A válogatott jelenlegi tagjairól viszont lelkesen beszélt, mert még Sallai Rolandtól és Schäfer Andrástól is vár fejlődést.

„Nagyon kíváncsian várom Sallai Roli következő lépését, szerintem eljutott arra a szintre, hogy egy jobb csapatban is megállja a helyét. Biztos vagyok benne, hogy bárhol folytatja, nem fog csalódást okozni. Az sem kétséges számomra, hogy Séfi is képes lesz a legmagasabb szinten teljesíteni, ha az egészségi állapota engedi. Bízom benne, hogy most már végleg maga mögött tudhatja ezt a rendkívül nehéz időszakot.”

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik