Magyar foci

Rossi: Orbán Viktor ért a futballhoz, de sosem próbált rám nyomást gyakorolni

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Marco Rossi, a magyar futballválogatott szövetségi kapitánya azt mondta, bár előfordul, hogy magyar politikusokkal beszélget a futballról, de senki nem próbál ilyenkor nyomást gyakorolni rá.

„Amikor Csányi Sándor felkért erre a munkára, biztosított a függetlenségemről, és azóta is mindig próbál megóvni az ilyen kellemetlenségektől. Jó közegben vagyok, senki kéréseit nem kell teljesítenem. Abban biztos vagyok, hogy néha még maga Csányi Sándor sem értett egyet a döntéseimmel, de sosem szólt bele azokba sem ő, sem más” – nyilatkozta a kapitány a Magyar Narancsnak adott interjúban.

Amelyben szóba került Orbán Viktor is, hiszen a korábban igazolt játékosnak számító miniszterelnök nagy futballrajongó, és általában ott van a lelátón a válogatott meccsein.

Több alkalommal is volt szerencsém vele futballról beszélni, és azt kell mondjam, ért a labdarúgáshoz. De ettől függetlenül ő sem próbált rám nyomást gyakorolni soha. Ezeknek a „nagyfiúknak” a hozzáállása felém mindig abszolút fair és tiszteletteljes volt. És ahogy korábban is mondtam: Orbán Viktor sokkal jobban ért a futballhoz, mint én a politikához

– magyarázta a kapitány.

Rossi nemrég lett magyar állampolgár a segítőjével, Cosimo Inguscióval együtt, és azt mondta, a hétköznapi életben nem tud olyat mondani, amit ne szeretne Magyarországon. Persze, mivel a focit egyszerű megérteni, sokan adnak neki kéretlenül is tanácsot, de ez sem zavarja.

Szerinte az elmúlt években tapasztalt fejlődés legfőbb oka az, hogy a játékosok megértették azt, mivel jár a magyar válogatottban játszani.

„Ez olyan valami, amit évente csak párszor tehetsz meg, viszont egész évben dolgoznod kell rajta a klubcsapatodnál is. A játékosaink elkötelezettek azért, hogy megfelelő formában érkezzenek még akkor is, ha nem játszanak rendszeresen a klubjukban. Tehát javult a minőség, és nemcsak a technikai minőségről beszélek, hanem emberi minőségről is”.

A kerettagokkal kapcsolatban megjegyezte, a topligás csapatokban edződők sokszor hasznosabbak tudnak lenni a nemzetközi tapasztalatuk miatt a válogatott számára, mint azok, akik az NB I-ben szerepelnek, amely Európa középmezőnyéhez tartozik.

Rossi kiemelte, mióta Magyarországon dolgozik, egyetlen trófeát nyert – 2017-ben bajnoki címig vezette a Budapest Honvédot –, de ő nem is trófeákra hajt, hanem arra, hogy fejlődjön a csapat. Ez pedig látható, és a kapitány fel is hozta az Anglia elleni, 4-0-s Nemzetek Ligája-győzelmet, amely

mérföldköve lesz a magyar futballnak, olyan meccs, amire emlékezni fog mindenki. Kívánom, hogy Magyarország a jövőben olyan sikeres legyen, hogy ez az eredmény hétköznapi legyen, de őszintén szóval nehéz elképzelni, hogy az lesz. Anglia ellen ekkorát nyerni senkinek nem gyakori

A magyar válogatott csütörtökön 18 órától Bulgáriában lép pályára Eb-selejtezőn, és ha legalább egy pontot szerez, akkor sorozatban harmadszor – ebből másodszor Rossi vezetésével – jut ki az Eb-re.

Olvasói sztorik