Magyar foci

Eldőlt, hol játszik egymással a bolgár és a magyar fociválogatott

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Eldőlt: november 16-án 18 órai kezdettel Szófiában, a Vaszil Levszki Stadionban rendezik a Bulgária-Magyarország Eb-selejtezőt.

A helyszín kiválasztását hossza huzavona előzte meg, sokáig úgy tűnt, Plovdiv lesz a befutó, majd hétfő este már arról szóltak a hírek, hogy Kardzsaliban rendezhetik a mérkőzést.

A döntés immár végleges, a magyar csapatnak zárt kapus meccsen kell legalább egy pontot szereznie, hogy kijusson az Eb-re.

Az MLSZ szerint példátlan, komolytalan és sportszerűtlen a bolgár szövetség viselkedése.

„Az UEFA a bolgár szövetség kérésére először a múlt héten, másodszor a mai napon megváltoztatta a mérkőzés helyszínét, és zárt kapus mérkőzés megtartását rendelte el. Fontos hangsúlyozni, hogy a szabályok szerint az UEFA-nak rendkívüli helyzetben, például biztonsági kockázat esetén joga van ilyen döntésre, a vendég szövetségnek pedig nincs vétójoga az ilyen döntéssel szemben. Fentiek ismeretében a magyar szövetség a múlt héten igyekezett sportszerűen eljárni, és bár – elsősorban a magyar válogatott szurkolói miatt – nem értett egyet a késői helyszínváltással és különösen a zárt kapus megoldással, a döntést kényszerűen elfogadta, és a nyilvánosság előtt nem kommentálta a történéseket.

Most azonban, hogy pár nappal a mérkőzés előtt teljes káosz alakult ki a helyszínnel kapcsolatban, már egyértelműen ki kell mondani: amit a rendező szövetség művelt az elmúlt hetekben, példátlan, teljes mértékben indokolatlan és súlyosan sportszerűtlen.

Még egy családi nyaralást sem lehet így megszervezni, nemhogy egy komoly téttel bíró, emberek sokaságát érintő és milliókat érdeklő nemzetközi labdarúgó-mérkőzést. A bolgár szövetség lehetetlen helyzetbe hozta az UEFA-t és a magyar szövetséget is: kihasználva, hogy mindkét szervezet a sportszerűséget tartja szem előtt, és minden esetben arra törekszik, hogy a pályán dőljön el a továbbjutás kérdése” – olvasható a magyar szövetség közleményében.

Az MLSZ azt is megemlíti, alkalmazkodik a döntéshez, a válogatott pedig szerdán elindul Szófiába, „és csütörtökön pályára lépve a szurkolók távolból is érezhető támogatása mellett mindent megtesz azért, hogy kiharcolja az Európa-bajnokságra való kijutást”.

A magyarok 14 ponttal az élen állnak a G csoportban. A szerbeknek 13, a montenegróiaknak 8, a litvánoknak 6, a bolgároknak 2 pontjuk van. A szerbek és a litvánok már csak egy meccset játszanak, a magyarok a bolgárok után a montenegróiakkal csapnak össze vasárnap a Puskás Arénában.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik