Magyar foci

Meghalt Benkő László, az MLSZ és a Honvéd egykori elnöke

Mlsz.hu
Mlsz.hu

90 éves korában elhunyt Benkő László, az MLSZ egykori elnöke.

Benkő 1933. május 25-én született Hódmezővásárhelyen, ott is kezdett futballozni, majd az ötvenes években a Bp. Honvéd labdarúgója lett, ahol a legendás Puskás Ferenccel és Bozsik Józseffel is nagyon jó barátságba került, írja a magyar szövetség honlapja. Pályafutása azonban nem tudott kiteljesedni, mivel egy súlyos térdsérülés miatt abba kellett hagynia a sportágat.

A sporttól viszont nem szakadt el, 1970-től közel másfél évtizeden át a solymári PEMÜ kézilabda-szakosztályát vezette, majd 1985-ben Komora Imre hívására visszatért a kispesti klubhoz, ahol szakosztályvezetőként dolgozott.

1994-ig töltötte be a tisztséget, ebben az időszakban a Honvéd hat bajnoki címet és két Magyar Kupát szerzett.

Az MLSZ megemlékezése megemlíti, hogy Benkő László az egyik kezdeményezője volt annak, hogy a Kispest-Honvéd önállósodott, és levált a Honvédelmi Minisztériumról. Benkő 1994-ben megpályázta az MLSZ elnöki posztját, és el is nyerte azt. Az ő elnöksége idején jutott ki az olimpiai válogatott 24 év szünet után az 1996-os atlantai játékokra, igaz, az olimpia idején már nem Benkő volt az elnök, leváltását maga kezdeményezte.

Ezek után visszatért a Honvédhoz, amelynek 1996 és 1999 között volt az első embere.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik