Magyar foci

Meghalt Abonyi Attila, az ausztrál labdarúgás legendás csatára

Antonin Cermak/Fairfax Media via Getty Images
Antonin Cermak/Fairfax Media via Getty Images

76 éves korában meghalt a 61-szeres ausztrál válogatott labdarúgó, Abonyi Attila, adta hírül a Kenguru Liga Facebook-oldala.

Abonyi 1946. augusztus 16-án született Budapesten, majd az 56-os forradalmat követően hagyta el családjával Magyarországot és érkezett meg 1957-ben Ausztráliában. Ott több, magyar csapatban is játszott, a Melbourne Hungariában 15 évesen mutatkozott be, de játszott a St George-Budapest, karrierje végén pedig a Sydney Croatia együttesében is.

Az ausztrál válogatottban 1967 és 1977 között 61 alkalommal lépett pályára, 25 gólt szerzett, ezzel holtversenyben az ötödik legeredményesebb játékos az ausztrál nemzeti csapatban.

„Nem vennék rá mérget [hogy Magyarországon is válogatottig jut], de fociztam volna, efelől nincs kétségem. Kétévesen szerelmes lettem a labdába. Annyira szegények voltunk, hogy nem is volt más játékom. Rongyból kötözte az apám” – mondta még 2010-ben a Nemzeti Sportnak adott interjújában.

Tagja volt az 1974-es világbajnokságon szereplő ausztrál válogatottnak is, mindhárom csoportmeccsen pályára lépett. Ausztrália akkor szerepelt először a vébén. Visszavonulása után edzősködött.

Elvesztettük az ausztrál labdarúgás egyik legendáját

– emlékezett meg róla az ausztrál liga a hivatalos felületein.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik